Kāpēc deputāts Jānis Junkurs atgriezies modes biznesā (63)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jāņa Junkura privātais arhīvs

Pirms Jānis Junkurs tika ievēlēts par Saeimas deputātu, viņš paralēli studijām un darba gaitām, aptuveni septiņus gadus, strādājis par modeli gan Latvijā, gan ārvalstīs. Arī nule aizvadītajā Rīgas modes nedēļā Jānis uz mēles demonstrēja vācu modes dizaineru jaunākās tērpu kolekcijas. Jau tuvākajā nākotnē deputāts vēlas atbalstīt latviešu modes māksliniekus un nākamā gada sākumā plāno iesaistīties Latviešu modes nedēļas rīkošanā Toronto, Ņujorkā un pat Brazīlijā.

Pēc ilgāka pārtraukuma Jānis Junkurs atkal atgriezies uz mēles kā modelis, demonstrējot vācu modes mākslinieku jaunākos tērpus Rīgas modes nedēļā. «Vācijas vēstniecība un personīgi Vācijas vēstniece Latvijā mani uzrunāja piedalīties Rīgā notiekošajā modes pasākumā, kura organizēšanā vēstniecība bija aktīvi iesaistījusies. Tieši šo apsvērumu dēļ izvēlējos piedalīties Rīgas modes nedēļā kā modelis, jo kā valsts amatpersona varu šādā veidā paust atbalstu gan Rīgas modes nedēļai, gan eksportspējīgiem Latvijas modes māksliniekiem sadarbības veicināšanā, gan veidojot sadarbību ar Vācijas vēstniecību Latvijā,» savus mērķus, kāpēc atkal kāpis kā modelis uz mēles, atklāj deputāts.

Jānis Junkurs savulaik lepojās ar garām matu cirtām
Jānis Junkurs savulaik lepojās ar garām matu cirtām Foto: Jāņa Junkura privātais arhīvs

Jānim ir septiņu gadu pieredze, darbojoties modes industrijā, tādēļ savu ikdienas stilu viņš veido pats. «Kontakti ar modes māksliniekiem ir palīdzējuši man attīstīt salīdzinoši labu izjūtu par modes aktualitātēm un krāsu salikumiem. Strādājot Saeimā, man nav pārāk lielas izvēles iespējas attiecībā uz apģērbu, jo valsts amatpersonas pienākumi uzliek zināmus pienākumus ievērot etiķeti, bet akcentēt atsevišķas apģērba detaļas vai aksesuārus, man nekas neliedz,» viņš atklāj.

Saeimas deputāts Jānis Junkurs kā modelis uz mēles demonstrē "One Wolf" kolekciju
Saeimas deputāts Jānis Junkurs kā modelis uz mēles demonstrē "One Wolf" kolekciju Foto: Riga Fashion Week

«Labprāt iegādājos Latvijas modes mākslinieku darbus, valkāju tos ikdienā un uz saviesīgiem pasākumiem, kas ir veicinājis atsevišķu mākslinieku reklāmu, jo cilvēki pamana ko atšķirīgu un kvalitatīvu, jautā, kur esmu iegādājies. Manuprāt, Latvijas modes mākslinieks var pašūt daudz kvalitatīvāku apģērbu nekā tas, ko varam iegādāties Latvijas tā saucamajos zīmolu veikalos, turklāt arī cena ir daudz pieņemamāka. Protams, arī patriotisms ir svarīgs aspekts – un man personīgi tas ir ļoti būtiski,» savu viedokli pauž Junkurs.

Lūk, kādas tik vizuālās pārvērtības nav jāpiedzīvo modeļiem
Lūk, kādas tik vizuālās pārvērtības nav jāpiedzīvo modeļiem Foto: Jāņa Junkura privātais arhīvs

Lai reklamētu latviešu modes mākslinieku darbu, Jānis pat ir gatavs kā modelis piedalīties modes skatēs. Jau tuvākajā nākotnē deputāts vēlas atbalstīt latviešu modes mākslinieku darinājumu eksporta veicināšanā. «Ja Latvijas politiķiem ir iespēja atbalstīt ne tikai mūsu modes māksliniekus, bet arī citus radošus un konkurētspējīgus šīs valsts uzņēmējus no dažādām jomām, tad, manuprāt, tas būtu viennozīmīgi jādara. Mode ir gan bizness, gan kultūras sastāvdaļa. Uzskatu, ka Latvijas modes dizaineriem ir iespējas pasaules globālajā modes tirgū. Ir taču tik labi piemēri - Latvijas modes māksliniekiem pieder veikals Londonā (Katja Šehurina), zīmols «Narciss» aktīvi strādā Eiropas tirgos, tāpat arī apvienība «Mare & Rols», latviešiem pieder džinsu zīmoli un Latvijas modes mākslinieki māca modi Indijā,» stāsta deputāts.

Jānis uz mēles, demonstrējot tērpus
Jānis uz mēles, demonstrējot tērpus Foto: Jāņa Junkura privātais arhīvs

2013. gada martā tiek plānota Latvijas modes nedēļa Amerikā un Brazīlijā, kuras rīkošanā, iespējams, līdzdarbosies arī Junkurs. «Jā, esmu dzirdējis, ka šobrīd notiek sarunas starp modes pārstāvjiem Latvijā un latviešiem Kanādā, ASV un Brazīlijā par Latvijas modes nedēļas organizēšanu Toronto, Ņujorkā un Sanpaulu. Tas man liekas izcils piemērs sadarbībai ar diasporu, ar kuru, manuprāt, Latvijas puse strādā par maz, jo līdz šim uz to vairāk ir skatījusies kā vienību, kam būtu nepieciešama palīdzība, nevis kā reālu spēku, kas varētu palīdzēt mums realizēt savas intereses ārzemēs (šajā gadījumā Latvijas modes eksportu un sadarbības veicināšanu), tādējādi pildot zināmas vēstniecību funkcijas,» skaidro Junkurs.

Reklamējot britu stilu Honkongā
Reklamējot britu stilu Honkongā Foto: Jāņa Junkura privātais arhīvs
Komentāri (63)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu