Festivālā «Arēna» avangardisti «Bang On A Can All-Stars» (1)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Jaunās mūzikas festivāla «Arēna» galvenie viesi būs avangarda mūziķi «Bang On A Can All-Stars» no ASV, kas sestdien, 20.oktobrī, būs klausāmi «Rīgas mākslas telpā», šodien preses konferencē žurnālistiem pastāstīja Latvijas Radio kora un festivāla direktors Egils Štāls.

Kā žurnālistiem pastāstīja ASV vēstniecības Kultūras atašeja Kerija Spindlere-Ranta, grupa palīdz virzīt laikmetīgās mūzikas robežas un audzina jaunu mūziķu paaudzi. Ārpus koncertiem «Bang On A Can All-Stars» sadarbojas ar citiem mūziķiem, kā arī grupa ir izveidojusi bezpeļņas organizāciju, kas palīdz izglītoties jauniem un talantīgiem, bet sliktāk situētiem mūziķiem.

«Bang On A Can All-Stars» tiek uzskatīta par vienu no daudzsološākajām grupām ASV. Dibināts pirms 20 gadiem, šis sešu mūziķu kopums brīvi un nepiespiesti šķērso dažādu žanru robežas, klejojot starp azartisku džeza brīvību un pārbaudītām klasiskās mūzikas vērtībām, hipnotisku minimālisma izteiksmi un tautas mūzikas nesamākslotību, rokmūzikas tiešumu un nekad nenogurstošu vēlmi eksperimentēt.

Amerikāņu avangardistu izpildījumā būs klausāms Deivida Lenga darbs «Sunray», Maikla Gordona «For Madeline», Džūlijas Volfes «Big Beautiful Dark and Scarry», Stīva Reiha «Electric Counterpoint», Braiena Īno «Music for Airports : 1/1» un Luisa Andrīsena «Workers Union».

Savukārt Štāls žurnālistiem pastāstīja, ka Latvijas Radio koris, kas daudzus gadus festivālā ir piedalījies, gatavojot programmas, šogad piedalās festivāla rīkošanā. Latvijas Radio kora diriģents Sigvards Kļava norādīja, ka festivālā izskanēs divas kora veidotas oriģinālprogrammas: «Šekspīra sapnis» un «Keidža nakts».

«Viljams Šekspīrs ir mugurkauls, ap ko veidota konkrētā programma.

Tur būs aktuālākais un jaunākais, kas kora mūzikā uzrakstīts. Te laikmetīgā mūzika savīsies ar renesanses laika mūziku, turklāt opusi izskanēs ar Šekspīra vārdiem. Koncertā varēs dzirdēt, kā viens radošs cilvēks var mantojumā atstāt tik daudz iedvesmas, mūzikas un mākslas,» sacīja Kļava.

Viņš norādīja, ka koncertprogrammas pirmsākumi meklējami šovasar Cēsīs notikušajos sestajos starptautiskajos komponistu meistarkursos, kuru dalībnieki īpaši Latvijas Radio korim radīja skaņdarbus ar moto «Šekspīra sapnis», iedvesmojoties no Šekspīra tekstiem un idejām. Meistarkursu noslēguma koncertā līdz ar studentu darbiem izskanēja arī trīs lektoru - igauņu mistiķa Toivo Tuleva, Mikaēla Levinasa un Viljama Brūksa kompozīcijas.

Latvijas Radio kora mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Sigvards Kļava piedalās preses konferencē Spīķeru koncertzālē, kurā informē par jauno mūzikas festivālu "Arēna"
Latvijas Radio kora mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Sigvards Kļava piedalās preses konferencē Spīķeru koncertzālē, kurā informē par jauno mūzikas festivālu "Arēna" Foto: LETA

Festivāls «Arēna» šajā koncertā piedāvās ieskatu trijos no desmit meistarkursos izskanējušajiem opusiem kombinācijā ar divu latviešu komponistu - Ešenvalda un Kristapa Pētersona - jaundarbiem un mūziku no Šekspīra laika. Koncertā pasaules pirmatskaņojumu piedzīvos Pētersona skaņdarbs «Incessant Gelousy» un Ešenvalda darbs «O, she doth teach the torches to burn bright!».

«Šekspīra sapnis» būs klausāms 19.oktobrī Rīgas Svētā Jāņa baznīcā.

Festivāls «Arēna» šogad Džona Keidža simtgades zīmē

Festivāls «Arēna» šogad ir veltīts amerikāņu avangardista Džona Keidža simtgadei. Kļava pastāstīja, ka kā dzimšanas dienas dāvana 23.oktobrī Spīķeru koncertzālē izskanēs «Keidža nakts», kurā piedalīsies pianists Rihards Plešanovs, Latvijas Radio kora grupa un arī Kļava, bet par video scenogrāfiju gādās Roberts Rubīns. «Keidža radītais rokraksts robežojas ar provokāciju, un nevar saprast, kurā brīdī jāveido kičš, kurā - jākļūst nopietnam. Koncertā izskanēs divas šīs pasaules - provokatīvā un meditatīvā,» stāstīja Kļava, bilstot, ka «Keidža nakti» ir grūti nosaukt par koncertu, to drīzāk var dēvēt par muzikālu notikumu ar Keidža klātbūtnes sajūtu.

Savukārt komponists Andris Dzenītis žurnālistiem pastāstīja, ka Keidžs vēsturē drīzāk paliks kā ideju ģenerators un jaunu virzienu radītājs, un arī viņa skaņdarbi drīzāk izpaužas kā idejas nevis kā atmiņā paliekošas melodijas.

Šajā koncertprogrammā pirmatskaņojumu piedzīvos Plešanova veltījums Keidžam «Mushrooms rhapsody», kā arī būs klausāmi Keidža skaņdarbi.

Dānijas Kultūras institūta direktors Simons Drevsens Holmbergs žurnālistiem pavēstīja, ka 21.oktobrī izstāžu zālē «Arsenāls» būs klausāma dāņu ģitārista Mikkela Andersena soloprogramma «Elektokardiogramma». «Tas būs starptautisks muzikāls projekts, kurā apvienots gan ģeogrāfiski, gan muzikāli daudzveidīgs komponistu spektrs,» norādīja Holmbergs.

Komponists Andris Dzenītis
Komponists Andris Dzenītis Foto: LETA

Savukārt Dzenītis žurnālistiem atklāja, ka viņš jūtas kā impulss koncerta norisei. «Andersens internetā bija atradis, ka man ir skaņdarbs klasiskajai ģitārai, un nolēmis šim instrumentam izveidot Baltijas valstu komponistu darbu programmu. Skaņdarbs »Narrow Paths. Dreamy Steps«, 2003.gadā tapis pēc vācu ģitārista Rainberta Eversa pasūtījuma, sadarbībā ar Andersenu ticis nedaudz uzlabots, un koncertā būs klausāma šī versija,» stāstīja komponists.

Anderesena izpildījumā pasaules pirmatskaņojumu piedzīvos Santas Bušs jaundarbs «Elektrokardiogramma» un Luisa Agirres «A Souls Journey».

Kopā festivālā tiks piedāvāti septiņi koncerti

Festivāla programma tiks atklāta 17.oktobrī Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā ar eksperimentālu elektroakustiskās mūzikas koncertu «Balss no citurienes». Tajā koncertā piedalīsies soprāni Elīna Kalnakārkle, Gunta Davidčuka un Iveta Romancāne, saksofonists Arvīds Kazlausks, «Sinfonietta Rīga» mūziķi, diriģents Normunds Šnē, kā arī Rolands Kronlaks. Koncerta intriga būs latviešu elektroniskās mūzikas meistara Rolanda Kronlaka jaundarbs soprānam, saksofonam un elektronikai, kas būs šī darba pasaules pirmatskaņojums.

Lielajā ģildē 25.oktobrī notiks koncerts «20.gadsimta melnās pērles», kurā piedalīsies «Sinfonietta Rīga», basklarnetists Guntis Kuzma un diriģents Normunds Šnē. Koncertprogrammā būs iekļauti komponista Georga Frīdriha Hāsa, Konlona Nenkerova un Janna Ksenaki skaņdarbi.

«Arēna» noslēgsies ar 26.oktobrī Lielajā ģildē ar koncertu «Keidžs, Ešenvalds un Vasks», kurā Liepājas Simfoniskais orķestris kopā ar klarnetistu Intu Dālderi diriģenta Atvara Lakstīgalas vadībā atskaņos trīs komponistu - Džona Keidža, Ērika Ešenvalda un Pētera Vaska - darbus.

Jau ziņots, ka 11.jaunās mūzikas festivāls «Arēna» Latvijā norisināsies no 17.oktobra līdz 26.oktobrim. Tajā izcilu Latvijas un pasaules mākslinieku sniegumā klausītājiem tiks piedāvāti mūsdienu mūzikas dižgaru - Stīva Reiha, Džons Keidža, Pētera Vaska, Ēriks Ešenvalda un citu pasaules labāko jauno komponistu meistardarbi.

Biļetes iepriekšpārdošanā uz festivāla koncertiem varēs iegādāties «Biļešu paradīzes» tirdzniecības vietās.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu