Žurnāla «Zvaigzne» fotokorespondenta izstāde (2)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto / Fotomuzejs

No 15. jūnija līdz 5. augustam Latvijas Fotogrāfijas muzeja abos stāvos skatāma apjomīga bijušā žurnāla «Zvaigzne» fotokorespondenta Žaņa Legzdiņa(1915 – 1991) fotogrāfiju izstāde, informē muzeja pārstāvji.

Latvijas Fotogrāfijas muzeja krājumā nonākusī Žaņa Legzdiņa darbu kolekcija šodien plašākai publikai ļauj atklāt vairākas Padomju Latvijas dzīves sfēras.

Izstādē apkopota plaši pārstāvētā darbaļaužu tēma, kura ļauj ieskatīties tādās saimnieciskās dzīves nozarēs kā lauksaimniecība, zivsaimniecība, pārtikas rūpniecība, sabiedriskā ēdināšana, rūpniecība, būvniecība un medicīna. Fotogrāfijas tapušas, fotogrāfam gatavojot reportāžas un dodoties izbraukumos uz dažādām vietām, piemēram zvejnieku kolhozu «Carnikava», uzņēmumu «Smiltenes gotiņas», Rīgas Porcelāna rūpnīcu «Sarkanā zvaigzne» un citām padomju laika iestādēm.

Foto: Publicitātes foto / Fotomuzejs

Padomju laika ideoloģija prasīja noteiktus strādājošā cilvēka tēlus, kas radīja situāciju un portretu šablonus. Žanis Legzdiņš savam darbam nepiegāja tikai tehniski, viņa fotogrāfijā saredzami arī dažādi radošie risinājumi.

Laika distance šīs fotogrāfijas ļauj uztvert bez aizspriedumiem,

redzot tos mākslinieciskā un vēsturiskā kontekstā. Izstādē redzamās fotogrāfijas tapušas laika posmā no 1945. līdz 1990. gadam.

Foto: Publicitātes foto / Fotomuzejs

Žanis Legzdiņš dzimis 1915. gadā Matkules pagasta Koguļu mājās Tukuma apriņķī. Savu pirmo fotoaparātu Žanis ieguva 16 gadu vecumā kā dāvanu no tēvoča. 1937. gadā Žanis tika iesaukts obligātajā kara dienestā un vēlāk dienējis arī padomju armijā. Pēc atgriešanās no kara gaitām 1945. gadā Žanis Legzdiņš sācis darbu Tukuma vietējā laikrakstā «Tukuma ziņotājs» literārā līdzstrādnieka amatā. 40. gadu vidū sākās ne tikai fotogrāfa aktīvā darba dzīve, bet arī politiskā. 1947. gadā fotogrāfs kļuva par PSKP biedru.

Republikāniskajā presē pirmie viņa darbi tika publicēti laikrakstā «Padomju Jaunatne». Žaņa Legzdiņa ievērojamākā darbība sākās līdz ar žurnāla «Zvaigzne» iznākšanu 1950. gadā, kur viņš tika nosūtīts strādāt fotokorespondenta amatā. Žurnāls «Zvaigzne», tāpat kā visi mediji PSRS, tika izmantots valsts ideoloģijas izplatīšanai. Katrā numurā bija atsevišķi fotouzņēmumi, reportāžas, kopumā aptverot praktiski visas saimnieciskās un kultūras sfēras. 1959. gadā Žanis Legzdiņš tika uzņemts Žurnālistu savienības fotosekcijā, kuru fotoalbumos regulāri tika publicēti arī Žaņa darbi. 1963. gadā tika izdots viņa personālalbums «Pie mums». Fotogrāfa darbi publicēti arī pirmajā fotomākslai veltītajā albumā «Mākslas foto».

1971. gadā Žanis Legzdiņš bija pirmais fotogrāfs Latvijā, kas saņēma Latvijas PSR Nopelniem bagātā kultūras darbinieka nosaukumu, un tika atklāta Žaņa Legzdiņa personālizstāde, kuru rīkoja Žurnālistu savienība. Pēc izstādes pats fotogrāfs izteicies «…esmu gan slīcis Rūjas upē, gan Kaukāza kalnos maldījies, ģībis, sirds operāciju skatīdamies, bet arī daudz ko skaistu esmu redzējis – biju kāzās Moldāvijā, braucu jahtā pa Balatona ezeru Ungārijā un sagaidīju pirmos kosmonautus - un to visu, redakcijas uzdevumus veicot!» Fotogrāfs žurnālā «Zvaigzne» strādāja līdz pat savai aiziešanai pensijā 1991. gadā.

Izstādes atklāšana paredzēta ceturtdien, 21. jūnijā, plkst. 17

Latvijas Fotogrāfijas muzejā, Mārstaļu ielā 8 (ieeja no Alksnāja ielas).

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu