Plastikas ķirurgs Zaržeckis sievu vizina ar privāto lidmašīnu (9)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Mārtiņš Otto/TVNET

Nu jau divus gadus plastikas ķirurgs Jānis Zaržeckis pa Latviju un ārpus tās robežām vizinās ar Brazīlijā ražotu divvietīgu sporta lidmašīnu «Seamax». Lielākoties ar personisko lidaparātu viņš mēro ceļu pie pacientiem Ventspilī, Liepājā un Daugavpilī, šad tad aizlido uz kādu rokkoncertu ārpus Latvijas, kā arī vizina sievu, mākslinieci Indru Sproģi.

Privāto lidmašīnu atved no Portugāles

Plastikas ķirurgs Jānis Zaržeckis uz sava personiskā jahtkluba «Jaunciema osta» Ķīšezera krastā atklāšanas svētkiem bija atlidojis ar privāto sporta lidmašīnu «Seamax» jeb hidroplānu, ar kuru iespējams pacelties un nolaisties gan no sauszemes, gan ūdens. Pēdējo divu gadu laikā, lai mērotu tālu ceļu, dakteris biežāk sēžas pie lidmašīnas nekā auto stūres. Turklāt ar lidmašīnu pārvietoties esot daudz ērtāk un ātrāk. Divvietīgo Brazīlijā ražoto lidmašīnu Zaržeckis kopā ar draugu Nilu iegādājās pirms diviem gadiem Portugālē. Viņš uzsver, ka lidaparāts šajā zemē izmaksājis krietni lētāk nekā tad, ja to iegādātos Latvijā. Lai nogādātu jauno lidmašīnu Latvijā, Jānis ar draugu lidojuši pāri visai Eiropai. No Portugāles līdz mājām vajadzējis lidot veselu nedēļu. Protams, tālajā ceļā bija arī pieturas punkti. Zaržeckis mājupceļā iepazinis Eiropu no pavisam cita redzesleņķa. «Mazās lidostas atrodas īstās «čuhņās». Apskatīt izdevās Basku zemi un Dienvidfranciju, kur mīt sirsnīgi un laipni cilvēki,» atmiņās par pirmo gaisa ceļojumu dalās Zaržeckis.

Plastikas ķirurga Jāņa Zaržecka dzīvesbiedre, māksliniece Indra Sproģe atbalsta vīra vaļaspriekus
Plastikas ķirurga Jāņa Zaržecka dzīvesbiedre, māksliniece Indra Sproģe atbalsta vīra vaļaspriekus Foto: Mārtiņš Otto/TVNET

Daktera sieva iedvesmojas lidojumos

Debesīs, vadot lidmašīnu, Jānis jūtas droši un pārliecināti. Tādēļ arī ekstremālas situācijas viņš savā lidotāja praksē nav piedzīvojis. Lielākoties plastikas ķirurgs lido apskatīt un konsultēt savus pacientus uz Ventspili, Liepāju un Daugavpili, kā arī reizēm lido uz rokkoncertiem – Igaunijā un Zviedrijā. «Es lidoju savam priekam. Daudz izdevīgāk lielos lidojumus ir veikt ar savu lidmašīnu. Aptuveni stunda un desmit minūtes, un esmu Daugavpilī vai Liepājā,» lidošanas priekšrocības uzskaita Zaržeckis. Viņš kā kapteinis lidaparātu vada jau 400 stundas, tādēļ dakteris nu jau pats var mācīt jaunos pilotus.

Arī plastikas ķirurga dzīvesbiedre, māksliniece Indra Sproģe ne vienu reizi vien iedvesmojusies no gaisa ceļojumiem, kuros devusies ar vīra vadīto lidaparātu. «Tie skati ir fantastiski. It sevišķi man patīk skatīties, kā upē iet ledus un sakārtojas kompozīcijās. Tādu skatu uz sauszemes neredzēt. Lidojumi mani iedvesmo! Nav jau tā, ka man būtu bail lidot, bet mans vestibulārais aparāts nav sevišķi izturīgs, tādēļ katru dienu es nevarētu lidot,» teic Indra.

Ar Brazīlijā ražoto divvietīgo sporta lidmašīnu «Seamax» Zaržeckis vizina arī sievu
Ar Brazīlijā ražoto divvietīgo sporta lidmašīnu «Seamax» Zaržeckis vizina arī sievu Foto: Mārtiņš Otto/TVNET

Piepilda sapni – atklāj privātu jahtklubu

Šovasar Jānis Zaržeckis beidzot īstenojis savu sapni un atklājis privāto jahtklubu, kas atrodas «Jaunciema ostā». «Būtībā pats to uzbūvēju. Esmu savam sapnim veltījis piecus gadus, bet trīs no tiem vajadzēja tikai papīrus kārtot. Viena gada laikā uzbūvēju molu un padziļināju ezera krastu un otra gada laikā uzbūvēju jahtkluba ēku,» stāsta Zaržeckis.

Ne tikai citi ūdens sporta veidu mīļotāji, bet arī Jānis pats nu varēs pēc sirds patikas ļauties savam vaļaspriekam - burāšanai un kaitošanai. Ar burāšanu aizrāvušies arī daktera trīs dēli. «Visjaunākā ģimenes atvase Filips (11) no visiem dēliem ir visnopietnākais burātājs. Viņš brauc ar «Optimistu» un Latvijas burātāju čempionātā savā vecuma grupā pērn saņēma 3. vietu. Fricis (16) ir sācis braukt ar vējdēli. Vecākais dēls Jānis (22) brauc ar «Pūķi». Visi mani ģimenes vīrieši ir pilnīgi traki uz ūdeņiem,» ar savu ģimenes vīriešu aizraušanos samierinājusies Indra. Viņa atšķirībā no saviem ģimenes vīriešiem atradusi citu alternatīvu - peldēšanu. Māksliniece šovasar uzstādījusi mērķi. Viņa vēlas no viena Ķīšezera krasta, kurā atrodas vīra jahtklubs, pārpeldēt līdz otram krastam, kur atrodas Ozo golfa klubs. Peldēšanas ceļš ir aptuveni 1,7 kilometri. Indra jau atklājusi Ķīšezerā peldēšanas sezonu un aktīvi trenējas, lai īstenotu mērķi. «Vienkārši peldēt nav interesanti, bet man patīk izaicinājums, ka varu kaut ko sasniegt, šoreiz man ir jāpārpeld izvēlētais attālums. «Jānis gan neatbalsta manas peldēšanas aktivitātes. Taču viņš saprot, ka peldēt vienu mani nevar laist, jo ceļā var gadīties dažādi ūdenstransporti. Tādēļ es peldu, bet vīrs ar laivu brauc man līdzās. Ūdenī var atgūt iztērēto enerģiju un relaksēties, kā arī iegūt idejas un mieru,» secina māksliniece.

Plastikas ķirurgs Jānis Zaržeckis atklājis personisko jahtklubu «Jaunciema osta», kas atrodas Ķīšezera krastā
Plastikas ķirurgs Jānis Zaržeckis atklājis personisko jahtklubu «Jaunciema osta», kas atrodas Ķīšezera krastā Foto: Mārtiņš Otto/TVNET
Komentāri (9)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu