Koncerta apskats: Mika Rīgā (95)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

"Arēna Rīga" amfiteātrī vakar (2. augustā) vienu no pozitīvākajiem koncertiem organizatoru "Positivus" vēsturē sniedza britu popmūzikas zvaigzne Mika (Mika).

Koncerta apskats: Mika (Rīgā, "Arēnā Rīga" 02.08.2010.)

Izpildījums: 11/12

Baudījums: 11/12

Skaņa: 8/12

Saturs: 9/12

Beidzot! Beidzot, kas dzīvs un īsts pēc pagājušās nedēļas lūpu kustināšanas šoviem Jūrmalā. Mans kolēģis Ramons Glāze pēc "Jaunā viļņa" koncertu apskatiem ievietots rehabilitācijas klīnikā, lai atgūtu spēkus un spēju analizēt mākslas un mūzikas procesus. Tik nopietns trieciens viņa psihei ir bijis Valērija Ļeontjeva trīs reizes pēc kārtas atkārtotais numurs un, protams, citu "dziedošo" estrādes mākslinieku skatuves brīnumi. Veseļojies, Ramon!

Jā, protams, Mika nav mūzikas kritiķu favorīts, viņu bieži salīdzina ar Frediju Merkuriju (Freddie Mercury), Prinsu (Prince), Eltonu Džonu (Elton John), arī ar mūsdienu mūzikas zvaigznēm "Scissor Sisters",  ekstravagantā un bērnišķīgā stila dēļ viņu īsti nopietni neuztver, taču, ja mākslinieks savu debijas ierakstu "Life In Cartoon Motion" spējis pārdot 5,6 miljonos eksemplāru, tad tur ir jābūt kādam segumam, loģiskam pamatojumam.

Šo pamatojumu skaidri un gaiši varējām novērot vakardienas koncertā, kurā 26 gadus vecais Mika uz skatuves strādāja ar pilnu atdevi, turklāt to darīja kvalitatīvi, aizrautīgi un no sirds.

To jau pēc pirmajām divām dziesmām "Relax, Take It Easy" un "Big Girl (You Are Beautiful)" sajuta arī publika,

kas koncerta izskaņā jau slapjām mugurām lēkāja un dejoja un visādi citādi līdzdarbojās krāsainajā koncertšovā.

Ima
Ima Foto: Felicija Vērzemniece/TVNET

Skatuves dekorācijas un skaņa

Koncertu ievadīja mūsu pašu noslēpumainais (nu jau vairs ne tik noslēpumainais) elektropopa duets "Instrumenti", kuru pirmais singls "Life Jacket" patiesībā ir ļoti "mikisks" - tās pašas klavieres, aranžējums, falsets, melodijas uzbūves principi... Katrā ziņā "Instrumenti" bija ideāli piemēroti šā koncerta viesi.

Pēc nedaudz ieilgušas pauzes beidzot varēja sākties arī vakara galvenais koncerts. Interesantas bija skatuves dekorācijas - divi milzīgi, krāsaini koki, ziedi, slīpi novietots ovāls podests. Arī Mikas un viņa pavadošās grupas tērpi bija pārdomāti. Jāpiebilst, ka Mikas skatuves tēla autore un tērpu dizainere ir viņa libāniešu izcelsmes māte. Māsa Jasmīna, māksliniece, radījusi Mikas albumu krāšņo dizainu un hipijiski psihedēlisko skatuves šovu scenogrāfiju. Savukārt šīs aktuālās koncerttūres skatuves dizaina radīšanā piedalījusies arī dizainere Isa Devlina (Es Devlin), kas strādājusi ar Kanje Vestu, Lēdiju Gāgu (Lady Gaga), "Muse" un dažādiem vērienīgiem pasaules klases operas projektiem.

Foto: Felicija Vērzemniece/TVNET

Diemžēl no skaņas viedokļa koncerts nebija ideāls - kā ierasts, "Arēnas Rīga" akustika ir ciets rieksts bungu apskaņošanai, arī elektriskā ģitāra (vismaz koncerta sākumā) bija pārāk skaļi un noēda Mikas vokālu. Tiesa, tie klausītāji, kas atradās skatuves tuvumā, man apgalvoja, ka šoreiz skaņa esot bijusi līmenī. Varbūt, bet koncertam, manuprāt, tomēr jāskan vienlīdz labi visā zālē, neatkarīgi no sēdvietas vai stāvvietas.

Dziesmas no abiem albumiem

Koncerta programmā Mika bija iejaucis abu izdoto albumu dziesmas. Dzirdējām lielāko daļu jaunā (2009.gada) albuma "The Boy Who Knew Too Much" skaņdarbu un, protams, lielākos debijas albuma singlus.

Lai mums nebūtu garlaicīgi klausīties mazāk zināmas dziesmas, Mika laiku pa laikam mūs izklaidēja. Kādā no dziesmām viņš ar muti imitēja trompetes solo, "Billy Brown" laikā no skatuves dēļiem izvilka milzīgu karogu, daudz runāja latviski, "Love Today" laikā uz skatuves aicināja daudzgalvainu leļļu un mošķu armiju, kas radīja asociācijas ar nesen redzēto Spaika Džounsa (Spike Jonze) kinolenti "Where the Wild Things Are". Starp citu, Mika ir liels kino draugs, īpaši režisora Tima Bērtona daiļrades cienītājs. Tas jūtams...

Foto: Felicija Vērzemniece/TVNET

Koncerta laikā mākslinieks mūs iepazīstināja arī ar mūziķiem un pat ar kādu milzīgu lupatlelli. Vēlāk gan lelli, gan mūziķus Mika, gluži kā mazu puiku "kariņu" spēlēs, apšāva...

Viens no koncerta spēcīgākajiem izrādījās jaunā albuma singls "Rain",

kas pulsēja vieglā disko ritmā un izskanēja īpaši jaudīgi. Liels nopelns melodijas un divbalsību stiprināšanā arī Mikas fona vokālistei Imai.

Pēc pirmās daļas un eksplozīvā debijas singla "Grace Kelly" beigām uz skatuves tika nomainīts milzīgais fona ekrāns un koncerts atsākās ar nemirstīgo "Eurythmics" 1983.gada "Sweet Dreams (Are Made of This)". Sekoja pirmā albuma "Lollipop", kuru ievadīja "stompiska" atkritumu urnu bungošana un atkārtots leļļu un mošķu karnevāls.

Daudzie bērni, pusaudži un viņu vecāki noteikti nebija vīlušies, vēl vairāk - tāds mirdzums acīs un sajūsmas pilnas sarunas pēc koncerta Rīgā sen nebija novērotas. Paldies!

Komentāri (95)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu