Ušakovs vēlas kuplu bērnu pulku (106)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Renārs Koris

Jau pagājis gads, kopš Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs uzveica smagu slimību, kas viņu pievarēja, skrienot «Nordea» Rīgas maratonu. Lai noskaidrotu, kas pa šo laiku mainījies abu laulības dzīvē, Sejas devās ciemos pie Rīgas pirmā pāra Jeļenas (22) un Nila (35) Ušakoviem.

Jeļenas un Nila starpā virmo īpaši maigas jūtas

Nu jau pagājis gads, kopš Rīgas mērs Nils Ušakovs «Nordea» Rīgas maratonā gatavojās noskriet 21 kilometra distanci. Taču dažus desmitus metru pirms finiša viņam palika slikti un skrējējs zaudēja samaņu. Organisms bija pārkarsis, un smagi cieta visa iekšējo orgānu sistēma. Sākotnēji par Ušakova dzīvību cīnījās Latvijas mediķi, taču, tā kā Rīgas mēra dzīvība karājās mata galā, tika nolemts viņu pārvest uz klīniku Berlīnē. Ilgu laiku Rīgas mērs pavadīja medikamentozā miegā. Palātā pie vīra gultas pusotru mēnesi teju dienu un nakti pavadīja arī sieva Jeļena. Lai arī jaunajai sievietei tas bija milzīgs trieciens, viņa nesalūza, bet gan ar mīlošai sievai raksturīgo gādību, palīdzēja vīram atveseļoties.

Jeļena un Nils brīvajos brīžos nododas sportiskām aktivitātēm, lai uzturētu sevi formā
Jeļena un Nils brīvajos brīžos nododas sportiskām aktivitātēm, lai uzturētu sevi formā Foto: no personīgā arhīva

Pēc smagā pārbaudījuma, kad Nila dzīvība balansēja uz naža asmens, Rīgas pirmais pāris vēl vairāk satuvinājās. Arī Sejas pārliecinājās, ka Jeļenu un Nilu saista īpaši maigas jūtas un abi dzīvesbiedri viens par otru runā ar lielu sirsnību. Šobrīd Jeļenai un Nilam netrūkst enerģijas, abi kopā nododas sportiskām aktivitātēm, lolo savus ģimenes četrkājainos murrātājus un no ikdienas rūpēm un notikumiem atpūšas, vērojot kino.

Rīgas mērs un viņa daiļā sieviņa ne vienu reizi vien nodēvēti par mūsdienīgu Rīgas pirmo pāri. Arī mediji ar ziņkāri seko līdzi Rīgas pirmā pāra gaitām, Rīgas pirmās lēdijas garderobei un frizūrām.

Lai arī Jeļena nepiedalās politiskajos procesos, viņa ir lietas kursā, kas notiek pilsētas vadībā. Arī mājās sarunas bieži vien risinās par pilsētu un politiku. «Ko darīt? Rīgas mērs dzīvo tajā visā. Tas nav vienkārši darbs, bet gan dzīve. Tas viņam ir laikam svarīgākais dzīvē. Viņš vienkārši šo darbu nodzīvo kā savu dzīvi. To pat nevar aprakstīt!» savu vīru raksturo Jeļena.

Rīgas mērs no rītiem tīra ģimenes murrātāju tualetes

Ušakovu ģimene ir slavena ar saviem mājdzīvniekiem – kaķenēm Fifu, Busju, Belku un Dumku. Zīmīgi, ka rūpes par kuplo kaķu saimi dala abi dzīvesbiedri. Darbdienu rītos kaķus baro un viņu tualetes tīra pats Rīgas mērs. Ušakovu ģimenes mīluļi uzturā lieto tikai sauso kaķu barību un ar citiem ēdieniem netiek piebaroti.

Turklāt Rīgas domē mēra kabinetā mājvietu no dzīvnieku patversmes «Līči» raduši arī divi runčuki – Muris un Kuzja. «Jā, viņi uzturas gan manā kabinetā, gan lielajā pieņemšanas telpā. Ja nu vienīgi notiek kāda sapulce, tad kaķi padzīvo citās telpās. Brīvajos brīžos Rīgas domes darbinieki nāk paspēlēties ar kaķiem, jo tas noņem stresu. Tā viņi te visu laiku dzīvo. Ja mājās mums visi kaķi ir meitenes, tad darbā visi ir puiši,» piebilst Nils. Taujāts, vai Rīgas mērs zina vēl kādus citu valstu amata brāļus, kuru darba kabinetā dzīvo minkas, Ušakovs zina stāstīt, ka Lielbritānijas premjerministram Deividam Kameronam ir oficiāls kaķis, kas dzīvo Dauningstrītas rezidencē. «Zinu, ka šī kaķa uzturēšanai pat ir speciāli atvēlēts budžets, bet Rīgas domes kaķi tiek uzturēti par mūsu privātiem līdzekļiem. Tātad kaķu barību un citas nepieciešamās lietas mēs pērkam par pašu naudu un tas nav par rīdzinieku samaksātiem nodokļiem,» atklāj Ušakovs. Arī Jeļena, kad nāk ciemos pie vīra uz darbu, samīļo Rīgas domes oficiālos minčus. «Braucam kopā ar Nilu uz veikalu, lai nopirktu šiem kaķiem barību,» nosaka Jeļena. Savukārt Nils stāsta, ka oficiālos Rīgas domes kaķus tāpat kā savus mājas ņauvas baro tikai ar sauso barību un reizēm kaķi tiek palutināti arī ar konserviem.

Ušakovu ģimenes murrātāji
Ušakovu ģimenes murrātāji Foto: no personīgā arhīva

Vaicājot, kāpēc Ušakovu mīluļi ir tieši kaķi, nevis suņi vai papagaiļi, Jeļena atklāj, ka abiem ar vīru patīk arī suņi. «Nesen, kad bijām ar Nilu uz «Lielo talku» Mežaparkā, iepazinos ar kādu haskiju, bet tie suņi ir tik lieli, ka viņiem būtu grūti dzīvoklī. Tikai mazizmēra suņukiem ir viegli dzīvot dzīvoklī. Turklāt ar lielajiem suņiem ir ko nodarboties, ar viņiem ir daudz jāpastaigājas, bet mums nav šobrīd tik daudz laika. Tādēļ mums ir kaķi,» stāsta Jeļena arī Nils piebilst, ka viņam patīk suņi, it sevišķi terjeri. «Kādreiz, kad dzīvoju kopā ar vecākiem, viņiem bija foksterjers. Tagad vecākiem ir cits īru terjers. Ar suņiem ir daudz jāstaigā, bet man un sievai ne vienmēr ir laiks. Ar kaķiem ir daudz vieglāk,» papildina Ušakovs. Izrādās, ka Rīgas pirmā pāra murrātāji nebūt nav mieramikas, kad viņu saimnieki ir mājās, tad visa uzmanība jāvelta kaķiem. «Viņi mums ir sociāli aktīvi. Belka ļoti mīl Nilu. Viņa vispirms iet pie Nila un tikai tad pie manis,» novērojusi Jeļena, bet Nils norāda, ka dzīvojamās istabas divi dīvāni ir kaķu iecienītākā atpūtas vieta. «Paguļ pie manis, tad aiziet pie sievas. Kaķi vispār ir inteliģenti dzīvnieki,» nosaka Nils.

Ušakovu ģimenes kaķi divas reizes gadā met spalvu. «Galvenais ir putekļu sūcējs un speciālā apģērbu birste,» ar šiem darba rīkiem Jeļena uzrauga tīrību mājās un kopj kaķu spalvas. Tiesa gan, kaķiem ir arī kāds aizliegums - lai pasargātu guļamistabu no spalvām, murrātāji tajā netiek ielaisti.

Vīrs saimnieko Rīgas domē, bet sieva studē komercdiplomātiju

Abi dzīvesbiedri ir rosīgi katrs savā jomā. Nils garas stundas pavada Rīgas domē vai komandējumos, bet pēdējā laikā arī Jeļena mājās pārnāk pat vēlāk par dzīvesbiedru, jo daudz laika jāvelta maģistrantūras studijām Latvijas Universitātē, kur viņa apgūst starptautiskās ekonomiskās attiecības ar studiju virzienu komercdiplomātijā. «Izvēloties šo studiju virzienu, vēlējos pamainīt programmu, kurā ir vairāk tiesību, politoloģijas, mācību priekšmetu angļu valodā, kā arī brauc vieslektori no visas Eiropas. Maģistrantūras studijas ir daudz sarežģītākas nekā bakalaura,» bilst Rīgas pirmā lēdija.

Rīgas pirmajai lēdijai Jeļenai Ušakovai ir laba gaume
Rīgas pirmajai lēdijai Jeļenai Ušakovai ir laba gaume Foto: Renārs Koris

Jau pāris gadus Jeļena un Nils īrē dzīvokli Vecrīgā netālu no Rīgas domes. Šādu lēmumu par dzīvesvietu ģimene pieņēmusi, lai Rīgas mērs trīs minūšu laikā, kad vien nepieciešams, varētu nokļūt darba vietā. Rūpes par Ušakovu ģimenes saimnieciskajām lietām uzņēmusies Jeļena. «Man ir ierobežots laiks. Es varu Jeļenai brīvdienās palīdzēt iepirkties. Protams, ja mājās kaut kas salūst, tad es domāšu, kā to novērst. Taču lielu avāriju mūsu mājās nav, tādēļ ar visām sadzīviskajām lietām Ļena lieliski tiek galā,» bilst Nils. Vaicājot, vai Rīgas mērs prot veikt remondarbus un citus vīriešu darbus, viņš nosaka, ka teorētiski jau varētu, bet no estētiskā viedokļa šos darbus viņš labāk uztic profesionāļiem. «Es jau pielīmētu tapetes, bet kā tas izskatītos!? Reiz pat esmu flīzes licis,» viņš atminas.

Arī pa virtuvi, gatavojot ģimenei maltīti, saimnieko Jeļena. Viņa, slavējot vīru, teic, ka Nils reizēm palīdz un piedalās ēst gatavošanas procesā. «Brokastis varu pats sev pagatavot. Ja Jeļena gatavo svētku vai brīvdienu maltīti, tad es vai nu palīdzu, vai labāk nemaisos pa kājām,» nosaka Nils.

Par savu garderobi Nils atbild pats. Rīgas pirmā lēdija atklāj, ka, konsultējoties ar Rīgas mēra preses sekretāri Annu Kononovu, viņai tiek izveidoti saskaņoti tērpu modeļi. «Nav jau tā, ka visu laiku ievērojam lietišķo etiķeti. Pavērojiet Rīgas mēru, viņam ne vienmēr ģērbšanās stils ir tik lietišķs. Jauniem cilvēkiem reizēm gribas uzvilkt arī džinsus,» stāsta Jeļena, bet Nils piebilst, ka viņam ir darba dienas, kad obligāti jābūt uzvalkā, bet ir arī dienas, kad var ģērbties brīvāka stila apģērbā.

Vasaras atvaļinājumā grib aizceļot uz Spāniju

Dzīvesbiedriem svarīgi, lai abi kopā svinētu cits cita dzimšanas dienas un citus nozīmīgus svētkus. «Nav svarīgi, vai esam mājās, svarīgi, lai šādās reizēs esam kopā. Mums abiem dzimšanas dienas iekritušas vienā mēnesī. Ļenai sestajā, bet man astotajā jūnijā. Radiniekiem un vecākiem savas dzimšanas dienas apvienojam vienās svinībās,» atklāj Rīgas mērs.

Ušakovu ģimenes kaķi labsajūtā murrā brīžos, kad saimniecei ir brīvs laiks, lai parotaļātos
Ušakovu ģimenes kaķi labsajūtā murrā brīžos, kad saimniecei ir brīvs laiks, lai parotaļātos Foto: Renārs Koris

Brīvajos brīžos Jeļena un Nils aizraujas ar sportiskām aktivitātēm. «Braucam ar divriteņiem. Reizēm pabraukājam pa Rīgu, mums ir daudz interesantu maršrutu. Braucot ar velosipēdu, varu arī pamanīt un piefiksēt lietas un vietas, ko vajadzētu uzlabot,» nosaka Rīgas mērs.

Ja ir laiks un iespēja, tad Rīgas pirmais pāris dodas kādā tālākā ceļojumā ārpus Latvijas. Šajā vasarā, kad Nilam būs atvaļinājums, dzīvesbiedri vēlētos aizbraukt ceļojumā uz Spāniju. «Ļena mācās spāņu valodu. Spānijā ir normāls klimats, ir silts un daba skaista,» uzskaita Nils.

Tiesa gan, pagaidām domas par ģimenes pieaugumu un dzimtas turpināšanu Jeļena un Nils atlikuši uz vēlāku laiku. «Esam domājuši par to. Lai sieva vispirms pabeidz savas studijas un tad parunāsim. Kaut kādai plānošanai jābūt,» mīļi palūkojies uz Jeļenu, nosaka Nils. «Paldies, mēra kungs, tad arī parunāsim, kad pabeigšu studijas. Ja tagad esmu iesākusi studijas, tad nav prāta darbs iet atvaļinājumā. Tas nav efektīvi,» piebilst Jeļena. Taču, ļaujot vaļu sapņiem, Jeļena un Nils atklāj, ka vēlētos kuplu bērnu pulciņu.

Komentāri (106)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu