Jarāns Faulza stāsta «Kolekcionārs» iestudējumā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

«Jaunais teātris» piedāvā Latvijas teātra mīļotājiem psiholoģiski smalku un niansētu izrādi asu izjūtu cienītājiem - kriminālkomēdiju slavenā britu rakstnieka Džona Faulza stāsta «Kolekcionārs» iestudējumam.

Izrādes galvenajās lomās iejutušies aktieri Jānis Jarāns un Jūlija Ļaha, kuru skatītāji iepazinuši TV3 seriālā «Ugunsgrēks.»

Ideja iestudēt šo Džona Faulza stāstu radās izrādes režisoram Ivaram Lūsim jau Kultūras Akadēmijas studiju laikā, kad tas bijis iekļauts obligātās literatūras sarakstā. Jau toreiz Ivars zinājis, ka kādreiz noteikti iestudēs šo darbu.

Režisors atzīst, ka izrādei bijis ļoti ilgs «grūtniecības periods», jo vajadzējis sagaidīt īsto laiku un apstākļus. «Izrāde tapusi kā hobijs, prieka pēc un uz pašu rēķina. No malas to neviens nav sponsorējis. Tādi uzvedumi parasti kļūst par »sirds gabaliem, kuros atdeve ir maksimāla. Nabadzības apstākļos nodarbojoties ar mākslu, ar teātri ir jāieliek dubulta izdoma, jo jārēķinās ar līdzekļu ierobežojumu – tas diktē formu, kas ļauj izrādi pielāgot dažādām telpām, lai var spēlēt gan uz lielās skatuves, gan kamervariantā vai pat kafejnīcā. Galvenais ir nevis vizuālais ietērps, bet līdzpārdzīvojums, kas tiek radīts cilvēkos.

Pēc Džona Faulze darba tapusī izrāde ir divu dienasgrāmatu kompilācija vienotā izrādē. Bīstama, aizraujoša un nedaudz perversa rotaļa uz dzīvības un nāves robežas, reizēm maiga, reizēm brutāla un neirotiska spēle, kuras augstākā likme ir brīvība.

Izrādes galvenā tēma ir fiziskās un garīgās brīvības konfrontācija. Vai brīvības izjūta ir atkarīga no ārējiem apstākļiem? Kurā brīdī cilvēks zaudē sevi? Šie, un vēl daudzi citi jautājumi tiks risināti izrādes gaitā. Skaudrs mīlas stāsts, asu izjutu cienītājiem, par vajātāja iekāri, vēlmēm un fantāzijām. Kādai ir jābūt uzdrīkstēšanās pakāpei, lai piepildītu savus patiesos sapņus un slēptākās vēlmes.

Izrādi ieteicams apmeklēt skatītājiem, ne jaunākiem par 16 gadiem.

Pirmizrāde paredzēta 8.martā plkst. 19.00 Skrīveru kultūras centrā. Rīdziniekiem izrādi būs iespējams redzēt 17.aprīlī un 15.maijā plkst. 20.00 kino galerijā «K Suns». Biļetes kultūras namos un «Biļešu Servisā».

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu