Pasniegtas Lielās mūzikas balvas 2008 (22)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šovakar Latvijas Nacionālajā operā tika pasniegtas Lielās mūzikas balvas 2008 (LMB 2008) septiņās nominācijās, par mūža ieguldījumu balva tika pasniegta kordiriģentam Gido Kokaram.

Uz LMB 2008 svinīgo ceremoniju bija ieradušies arī Valsts prezidents Valdis Zatlers ar kundzi Lilitu Zatleri, kā arī eksprezidents Guntis Ulmanis ar kundzi Ainu Ulmani.

Nominācijā "Gada debija" balvu pasniedza aktrise Dita Lūriņa un to saņēma pianists Andrejs Osokins. Nominācijai tika nominēti arī operdziedātājs Rihards Bramanis par Papageno lomu Mocarta operā "Burvju flauta" un komponists un sitaminstrumentālists Rihards Zaļupe.

Nominācijā "Gada koncerts" LMB pasniedza sociālantropologs Roberts Ķīlis, un tā piešķirta vokālajai grupai "Cosmos" par koncertprogrammu Latvijas Nacionālajā operā. Balvai arī tika nominēta koncertprogramma "Dāvida dziesmas" - Guntai Davidčukai, Kristīnei Adamaitei, Artim Sīmanim un jaunās mūzikas festivāla "Arēna" atklāšanas koncertam 18.oktobrī Lielajā ģildē.

Lielo mūzikas balvu par izcilu darbu ansamblī pasniedza horeogrāfs Agris Daņiļēvičs, un to piešķīra Diānai Ozoliņai. Balvai tika nominēti arī Agnese Kanniņa-Liepiņa un Jānis Stafeckis.

LMB par izcilu individuālu sniegumu Latvijā pasniedza māksliniece, Purvīša balvas laureāte Katrīna Neiburga, un to saņēma Diāna Ketlere par koncertu Mazajā ģildē 23.septembrī. Balvai tika arī nominēti Intars Busulis - par kino koncertiem, džeza koncertiem un kabarē dziesmām un Krišjānis Norvelis - par koncertiem kopumā.

LMB par izcilu interpretāciju pasniedza pavārs Mārtiņš Rītiņš, un to saņēma "Sinfonietta Rīga" par izcilu sniegumu jaunās mūzikas festivāla "Arēna" atklāšanas koncertā 18.oktobrī Lielajā ģildē. Balvai bija arī nominēts Rīgas Doma zēnu koris - par 30.decembra un 31.decembra koncertiem "J.S.Bahs "Ziemassvētku oratorija" Rīgas Lutera baznīcā, Ieva Parša par Britena un Berio skaņdarbu interpretāciju koncertā "Kaislību spēles" Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā 12.novembrī.

Nominācijā "Gada uzvedums" LMB pasniedza Latvijas Radio 3 Klasika direktore Gunda Vaivode, un to saņēma Riharda Vāgnera opera "Zigfrīds" Latvijas Nacionālajā operā. Balvai arī tika nominēti jauniešu koris "Kamēr" par koncertiem Latvijas Universitātes Lielajā aulā 3.jūlijā un 4.jūlijā un CD "Pasaules Saules dziesmas", kā arī Gustava Mālera 8.simfonijas atskaņojums "Arēnā Rīga" 17.novembrī.

LMB par gada jaundarbu pasniedza Latvijas Komponistu savienības priekšsēdētājs Uģis Prauliņš, un to saņēma Gustavs Fridrihsons ar "Chiaroscuro", kura pirmatskaņojums bija 18.oktobrī Lielajā ģildē. Nominācijai arī tika nominēts Andris Dzenītis par diviem darbiem - "Let it be Forgotten" un "Baložu pasts".

LMB ģenerālsponsora AS "Cēsu alus" simpātiju balvu pasniedza uzņēmuma mārketinga un pārdošanas daļas vadītājs Gustavs Zatlers, un to saņēma Intars Busulis.

Koris "Kamēr" saņēma publikas simpātiju balvu - lielu torti un reklāmas iespējas 5000 latu vērtībā portālā "Delfi".

LMB laureātu naudas balvas apmērs ir 1000 latu pirms nodokļu nomaksas un Armanda Jēkabsona sudrabā veidota statuete, kurā atainots stilizēts sievietes tēls. To ietver ažūrā veidotas smalkas līnijas, kas atspoguļo mūzikas instrumentu fragmentu kontūras. Figūras silueta pieliektā galva, pēc mākslinieka ieceres, simbolizē pietāti pret laureāta ieguldījumu Latvijas mūzikā.

LMB pasākuma kopējais budžets ir 53 000 latu. Koncertu LNO vadīja Dita Kalniņa un Ints Teterovskis, koncerta programmas idejas autors ir Guntars Ķirsis, pasākuma režisore - Dace Pūce.

Pasākuma pirmajā daļā muzicēja gandrīz visi LMB 2008 nominanti, otrajā daļā - balvas pasniegšanas ceremonijā - muzikālos priekšnesumus sniedza īpašie viesi: Jāzepa Vītola starptautiskā pianistu konkursa 2008 "Grand prix" ieguvējs Antons Ļahovskis, dziedātāja Ticīna Vona un pianists Māris Skuja, kā arī somu vokālais ansamblis "Rajaton".

Lielās mūzikas balvas žūrijā darbojās muzikoloģe, Latvijas Mūzikas akadēmijas Muzikoloģijas katedras vadītāja Anda Beitāne, muzikologs Mārtiņš Boiko, mūzikas žurnāliste Olga Pētersone, muzikologi, Latvijas Radio 3 žurnālisti Guntars Pupa un Maruta Rubeze, "Latvijas koncertu" valdes loceklis Guntars Ķirsis, muzikoloģes Ilze Šarkovska-Liepiņa un Zane Gailīte, izdevniecības "Musica Baltica" direktore Solvita Sējāne un žurnāla "Mūzikas Saule" galvenais redaktors Orests Silabriedis.

Lielā mūzikas balva ir augstākais Latvijas valsts apbalvojums mūzikā. 1993.gadā Kultūras ministrijā pēc toreizējā kultūras ministra Raimonda Paula iniciatīvas tika pieņemts lēmums ik gadu izcilākos sasniegumus mūsu valsts mūzikas dzīvē atzīmēt ar speciālu balvu.

Jau ceturto gadu Lielās mūzikas balvas apbalvošanas ceremonijas un svētku koncerta ģenerālsponsors ir AS "Cēsu alus", kas arī pasniedz savu simpātiju balvu.

Komentāri (22)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu