Sākas 63.Kannu filmu festivāls (3)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Francijas dienvidu pilsētā Kannās šodien (12.maijā) sākas pasaulē lielākais un prestižākais kinofestivāls - Starptautiskais Kannu kinofestivāls, kas norisinās jau 63.reizi.

(papildināts ar galeriju)

Dažādu pasākumu, preses konferenču un kino seansu virkni, kas turpināsies līdz 23.maijam, atklās Ridlija Skota (Ridley Scott) jaunais Holivudas grāvējs "Robin Hood" ("Robins Huds") ar Raselu Krovu (Russell Crowe) titullomā. Plānots, ka svinīgajā pirmizrādē un festivāla atklāšanas pasākumā uz sarkanā paklāja kāps ne tikai Krovs, bet arī viņa ekrāna partnere Keita Blašeta (Cate Blanchett) un citas kino zvaigznes.

Par prestižo "Zelta palmas" balvu šogad cīnīsies tādi kino meistari kā Takeši Kitano, Abāss Kijārostamī, Maiks Lī, Ņikita Mihalkovs un citi. Kopā konkursa programmā iekļautas 19 filmas. Sākotnēji festivāla organizatori konkursa programmas atklāšanas preses konferencē paziņoja, ka par "Zelta palmas" balvu cīnīsies 16 filmas, taču vēlāk konkursa programmā iekļāva arī ķīniešu režisora Vana Sjaošuai filmu "Chongqing Blues" un ungāru teātra un kino režisora Kornela Mundruco lenti "Tender Son - The Frankenstein Project". Pašā pēdējā brīdī vēlā pirmdienas vakarā konkursa dalībniekiem pievienojās britu režisors Kens Loučs ar savu filmu "Route Irish". 2006.gadā režisors ieguva "Zelta palmas" balvu par savu kinolenti "The Wind That Shakes The Barley".

Salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, šogad konkursā piedalās nedaudz mazāk filmu. Piemēram, pagājušajā gadā par balvām sacentās 20 filmas, bet 2008.gadā konkursa programmā bija iekļautas 22 kinolentes. Kā skaidroja festivāla direktors Terijs Fremo, šādi izpaužas recesijas sekas mākslinieciskajā jaunradē.

Sarkanais paklājs
Sarkanais paklājs Foto: AFP/LETA

Festivālā savu pirmizrādi ārpuskonkursa programmā piedzīvos vairākas filmas, tostarp arī Olivera Stouna drāma "Wall Street: Money Never Sleeps" un Vudija Alena melodrāma "You Will Meet a Tall Dark Stranger" ar Naomi Vatsu, Entoniju Hopkinsu, Antonio Banderasu un Džošu Brolinu galvenajās lomās.

Šogad žūrijas priekšsēdētājs būs amerikāņu režisors Tims Bērtons, kura vadībā tiks sadalītas balvas par labākajiem veikumiem. Balvu ieguvēji tiks paziņoti festivāla noslēgumā.

63.Kannu filmu festivāla konkursa programma:

"Another Year" - Maiks Lī (Lielbritānija);

"Biutiful" - Alehandro Gonsaless Injaritu (Spānija, Meksika);

"Burnt by the Sun 2" - Ņikita Mihalkovs (Krievija, Francija, Vācija);

"Certified Copy" - Abāss Kijārostamī (Francija, Itālija, Irāna);

"Fair Game" - Dags Laimens (ASV);

"Hors-la-loi" - Rašids Bučarebs (Francija, Beļģija, Alžīrija);

"The Housemaid" - Ims Sansu (Dienvidkoreja);

"La nostra vita" - Daniele Luketi (Itālija, Francija);

"La Princesse de Montpensier" - Bertrāns Tavernjē (Francija);

"Of Gods and Men" - Ksavje Bevuā (Francija);

"Outrage" - Takeši Kitano (Japāna);

"Poetry" - Lī Čandons (Dienvidkoreja);

"A Screaming Man" - Mahmats Salehs Harūns (Francija, Beļģija, Čada);

"Tournee" - Matjē Amalriks (Francija);

"Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives" - Apičatpongs Vīrasethakuls (Spānija, Taizeme, Vācija, Lielbritānija, Francija);

"You, My Joy" - Sergejs Lozinca (Ukraina, Vācija);

"Chongqing Blues"- Vans Sjaošuai (Ķīna);

"Tender Son - The Frankenstein Project" - Kornels Mundruco (Ungārija, Vācija, Austrija);

"Route Irish" - Kens Loučs (Lielbritānija, Francija).

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu