Operas fonda Gada balvu par izcilu māksliniecisko sniegumu saņem Mārtiņš Zilberts

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijas Nacionālās operas fonda Gada balvu par izcilu māksliniecisko sniegumu saņēmis galvenais operas solistu koncertmeistars Mārtiņš Zilberts, savukārt par aizvadītās sezonas labākajām solistēm atzītas Ilona Bagele un Jūlija Brauere, informē Latvijas Nacionālās operas un baleta (LNOB) sabiedrisko attiecību vadītāja Irbe Treile.

Zilberts ir viens no visaktīvāk koncertējošajiem Latvijas pianistiem koncertmeistariem, daudzu kamermūzikas projektu dalībnieks. Kā solists viņš sadarbojies ar Nacionālās operas orķestri, Jelgavas un Ventspils kamerorķestriem. Viņa klavierspēle klausāma vairākos ansambļos: Nacionālā simfoniskā orķestra "Klavieru trio", "Undertango", "Brokastis Četratā", kā arī dažādos sastāvos LNOB rīkotajos kamermūzikas koncertos.

Aizvadītajā sezonā Zilberts bijis ne tikai atbildīgais koncertmeistars komponista Zigmara Liepiņa autorkoncertam, Igora Stravinska operas "Izvirtības hronika" jauniestudējumam un Andra Dzenīša operas "Dauka" koncertuzvedumam, bet pieteicis un sagatavojis arī Latvijas valsts simtgades svinību noskaņās veidotu kamermūzikas programmu "Mirkli pirms..." Nacionālās operas Beletāžas zālē, savukārt pianista-solista lomā piedalījies baleta iestudējumu "Dons Žuans" un "Pērs Gints", kā arī operas "Izvirtības hronika" izrādēs.

Bagele ir Nacionālās operas soliste kopš 2003.gada. Aizvadītajā sezonā māksliniece savā repertuārā pievienoja divas raksturlomas - Lūzma Zigmara Liepiņa operā "Turaidas Roze" un Turku Baba Igora Stravinska operā "Izvirtības hronika". Bageles atveidojusi tādas lomas kā Mersedesu ("Karmena"), Ulriku ("Masku balle"), Aukli ("Jevgeņijs Oņegins"), Marselīnu ("Figaro kāzas"), Burvi ("Nāra"), Erdu ("Reinas zelts"), princesi Klariči ("Mīla uz trim apelsīniem"), Grāfieni ("Pīķa dāma"), Floru ("Traviata"), cūciņu Gebgebu ("Putnu opera"), Madalēnu ("Rigoleto"), Martu ("Fausts") un daudzas citas.  

Māksliniece dziedājusi neskaitāmos koncertos Latvijā, kā arī sniegusi solo koncertus. Par Nacionālajā operā tapušo koncertizrādi "Cantando y amando", kurā viņa kā soliste dziedāja Astora Pjacollas tango, saņēmusi Lielo mūzikas balvu 2012 kategorijā "Gada uzvedums". Šī gada septembrī šis iestudējums atgriezīsies uz Nacionālās operas skatuves, godinot mākslinieci jubilejā.

Brauere ir Latvijas Nacionālā baleta māksliniece kopš 2013.gada un aizvadītajā sezonā mākslinieces lomu klāstu papildināja Cerlīna baletā "Dons Žuans" un draiskā Ieviņa Jura Karlsona un Aivara Leimaņa baletā "Antonija Silmači".

Māksliniece sevi apliecinājusi tādās lomās kā Nikija Ludviga Minkusa baletā "Bajadēra", Marija Pētera Čaikovska "Riekstkodī", Annele "Pie zilās Donavas" un Džuljeta baletā "Romeo un Džuljeta”. Skatītāju atzinību jaunā balerīna iemantojusi ne tikai titullomās, bet arī izpildot klasiskā baleta solo - "ēnu solo" baleta "Bajadēra" trešajā cēlienā; klasisko bolero baleta "Dons Kihots" trešajā cēlienā un citus.

Tāpat Bauere guvusi godalgotas vietas baleta konkursos Dienvidkorejā, Ukrainā, ASV un Latvijā. Šī gada pavasarī māksliniece piedalījās starptautiskajā horeogrāfu konkursā Permā, Krievijā, dejodama Milanas Komarovas īpaši viņai radītus oriģināldarbus.

Mūža balvu par ieguldīto darbu tehniski administratīvajā darbā saņēmis Oskars Plūme, kurš Nacionālajā operā strādā kopš 1970.gada. Viņš strādājis par dekorāciju montētāju, bijis pirmās kategorijas skatuves mašīnists, veicis skatuves inženiera pienākumus, amatu savienošanas kārtībā bijis arī traktorists, galvenais skatuves mašīnists, skatuves meistars, mehāniskās daļas vadītājs - konstruktors, uzvedumu dienesta mehāniskā un galdniecības sektora vadītājs, Nacionālās operas direktora vietnieks, saimnieciskā dienesta vadītājs un saimnieciskais direktors. Par LNOB inženiertehniskās daļas vadītāju Plūme strādā kopš 2000.gada.

Savukārt balva par īpašiem mākslinieciskajiem nopelniem piešķirta Nacionālās operas korim, kas savu augsto līmeni pierādījis jau simts gadu garumā daudzu lielisku kormeistaru vadībā. "Galvenā kormeistara Aigara Meri un kormeistara Kaspara Ādamsona vadībā koris sasniedzis izcilu māksliniecisko līmeni, kas novērtēts gan ar skatītāju mīlestību un kritikas atzinību, gan ar Lielo Mūzikas balvu. Aizvadītajā sezonā kora augstākās muzikālās virsotnes bija Stravinska opera "Izvirtības hronika", Liepiņa "Transcendentālā oratorija", Verdi operas "Ernani" koncertuzvedums un Džakomo Pučīni operas "Turandota" atjaunojuma pirmizrāde. Nākamās sezonas sākumā koris piedalīsies Riharda Vāgnera operas "Klīstošais holandietis" iestudējumā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu