Zanes Dombrovskas trīs minūtes

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nekad mūžā nevarēju iedomāties, ka satikšu Mirdzu Zīveri un viņa man teiks: "Ej, dziedi!"

Jaunās dziedātājas Zanes Dombrovskas trešais singls – balāde "Kā vēlētos" – radiostacijās nonāca pirms pāris mēnešiem. Tikko nofilmēts dziesmas videoklips, un šobrīd top viņas oriģinālmūzikas programma.

Par skolas mīlestību

Dziedātājas karjeru Zane sāka nesen – pirms trim gadiem mūzikas un mākslas festivālā "Bildes 2002" viņa grupas "Varbūt tā" sastāvā bija dzirdama kopprojektā ar mūziķi Kārli Lāci. Šī iepazīšanās izvērtās par muzikālu sadarbību, kā rezultātā radās jaunās mūziķes pirmais radiosingls – "Dūnu sirds". Drīz vien dziesma nokļuva vairāku radiostaciju topu virsotnēs un 2003. gada Latvijas radio 2 raidījuma Muzikālā banka gada vērtīgāko dziesmu topā kļuva par 13. vērtīgāko.

Zanes dziedātā "Hello, Dolly" tika iekļauta pērn izdotajā pirmajā Latvijas izpildītāju džeza izlasē "Jazz Up", kurā apkopotas pasaulē pazīstamākās un krāšņākās džeza tēmas, ko iedziedājuši Latvijas mūzikas klausītājiem pazīstami mākslinieki. Aizvadītā gada nogalē pie klausītājiem nonāca dziedātājas otrais radio singls – "Ziemassvētku dziesma", kuras ierakstā piedalījās mūziķi Raimonds un Oskars Petrauski (klavieres un saksofons). "Mēs muzikāli sapratāmies, saspēlējāmies un sadraudzējāmies, esam arī no vienas pilsētas – no Auces," saka Zane. Viņa atklāj, ka trešais singls Kā vēlētos uzrakstīts jau vidusskolas laikā, precīzāk – pirmās mīlestības jūtu reibonī.

Kā pirmajā randiņā

Kā vēlētos ir ļoti emocionāla dziesma, tā uzrunāja režisori Aiju Strazdiņu ķerties klāt dziesmas klipa veidošanai. Protams, klips ir par mīlestību, tāda kā spēle: "Vai tiešām nekad man neuzzināt, kā būtu būt ar tevi kopā..." Zanes "klipa draudziņš" ir Dailes teātra aktieris Gints Grāvelis, ar kuru līdz filmēšanās dienai Zane nebija pazīstama. Filmēšanas diena bija kā piedzīvojums, un Zane neslēpj, ka visu laiku jutusies kā pirmajā randiņā – režisore klipu bija iecerējusi romantisku un sapņainu... "Filmējām no septiņiem – bijām Bolderājā krodziņā, pie jūras, braucām tramvajā. Bija gara diena, kas noslēdzās uz Dailes teātra jumta, kur mēs ar Gintu sēdējām un ēdām zemenes."

Par nākotnes plāniem Zane ir pārliecināta – ne tik daudz uz kvantitāti, cik uz kvalitāti viņai gribas tiekties. Bet vispirms viņa gribētu, lai dienasgaismu ierauga viņas albums! "Rīgas Doma kora skolu jau nebeidzu kā dziedātāja, bet kā mūzikas menedžere. Taču tur iemācījos ļoti vērtīgas lietas: nesaspringt, netrakot un neskriet ar pieri sienā. Jo visam ir savs laiks. Tā bija ar dziesmu "Kā vēlētos", kuru cilvēki sadzirdēja un teica: hei, mēs gribam filmēt tev klipu! Un tā var notikt arī ar citām manām dziesmām." Bet mācīties dziedāt Zane domā kaut kur ārpus Latvijas. "It kā jau Doma kora skolā ir atvērta džeza klase un tur strādā labi pedagogi, bet... ir sajūta, ka tas viss jau ir dzirdēts..."

Tualetē uz grīdas

Zanei ir arī sajūta, ka "visas tās dziedāšanas lietas" viņai nāk ļoti viegli. "Dažkārt pat bail paliek – nevar būt, ka tas ir tik vienkārši. Bet tad es padomāju, ka īstenībā tik viegli nav bijis. Lai vienu dziesmu uzrakstītu ir jāsagaida tas emocionālais sprādziens..." Izrādās, Zanei vislabāk rakstās, kad ir skumji – tad rodas tās patiesākās dziesmas. "Vienu dziesmu pat esmu rakstījusi, sēžot tualetē uz grīdas un histēriski raudot – asaras pa gaisu, papīri pa gaisu..."

Pēc horoskopa jaunā dziedātāja ir Dvīnis, un viņa uz savas ādas pārliecinājusies, ka šai zīmei raksturīga vēlme pulcināt ap sevi cilvēkus, kurus apbrīnot, vērot un iedvesmoties. Tāpēc pamatā dziesmas top kāda konkrēta cilvēka radītā iespaidā. Vai šie cilvēki to zina? "Ja nezina, tad nojauš. Bet kādreiz jau pirms koncerta atklāju: šo dziesmu dziedāšu tikai tev. Tajā brīdī ir ļoti īpašas sajūtas, pat maģiskas – šķiet, ka dziesma dzimst atkal no jauna."

Apreibusi maza meitene

Nozīmīgs solis Zanes muzikālajā dzīvē bija vokālās grupas Cosmos uzaicinājums pievienoties viņu koncerttūrē pa Latviju – lai kopā dziedātu Ulda Marhilēviča dziesmu Lūgums. "Sākumā likās, kas tur ko nenodziedāt vienu dziesmu, bet, kad pirmo reizi uzkāpu uz skatuves, es sapratu, ka man ir tieši trīs minūtes laika ar savu dziesmu kaut ko pateikt. Vai nepateikt neko. Un, ja es tās savas trīs minūtes neizmantošu, kas zina, vai man vēl tiks dota vēl kāda iespēja..."

Zanei šī koncerttūre bija ļoti liela skola, jo īsi pirms tam viņa iepazinās ar dziedātāju Mirdzu Zīveri, kas savulaik dziedāja slaveno Marhilēviča Lūgumu. Un viņa jaunajai dziedātājai deva labus ceļa vārdus. Pēc tam viņu sadarbība turpinājās – ar Ziemassvētku dziesmu. "Mirdza man parādīja jaunu skolu: kā dakteris noteica diagnozi un izrakstīja recepti, pie kā vajadzēju piestrādāt, ko vēl iemācīties. Nezinu, kāpēc, bet brīžam sajūtos kā maza meitene, apreibusi no visa, kas ar mani notiek... Atceros: mūzikas skolā sestajā klasē uz klavierēm spēlēju Lūgumu un pat iedomāties nevarēju, ka kādreiz satikšu Mirdzu Zīveri un viņa man teiks: ej, dziedi!"

Zane Dombrovska

- Dziedātāja

- Dzimusi 1984. gada 19. jūnijā Rīgā

- Beigusi Auces pamatskolu; Dobeles vakara vidusskolu

- Sešus gadus mācījusies Auces bērnu mūzikas skolā; četrus gadus – Rīgas Doma kora skolā (mūzikas institūciju pārvaldību)

- Festivālā "Bildes 2002" pirmoreiz kāpusi uz lielās skatuves

- 2004. gada pavasarī ar U. Marhilēviča dziesmu "Lūgums" piedalījusies vokālās grupas Cosmos Latvijas koncerttūrē

- Katru ceturtdienas vakaru kopā ar brāļiem Raimondu un Oskaru Petrauskiem spēlē un dzied restorānā "Mīlestības laiva"

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu