Sandris Jūra – nepazudis Latvijā (4)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nesen atrastais kinotalants Sandris Jūra ir emocionāli starojošs un ideju pārpilns. Viņš tikko par režisora darbu filmai "Atrasts Amerikā" saņēma "Lielo Kristapu", bet jau ir sākta jauna filma "Pazudis Latvijā".

Sandris, saņemot statueti, bija acīm redzami priecīgs. Viņš novērtēja "Kristapu" par to, ka "Kristaps" novērtēja viņu… Filma joprojām tiek rādīta Latvijas malu maliņās, bet Jūra kopā ar saviem cīņu biedriem no organizācijas "Avantis" jau domā par jauniem un ne mazsvarīgākiem projektiem. „Decembra sākumā apritēs gads, kopš sākās darbs pie "Atrasts Amerikā". Paldies visiem, kas darbojās, un arī filmas varoņiem. Mēs dosimies uz Ameriku viņiem to pateikt,” sarunu iesāk Sandris. „Es viens nevaru uztaisīt filmu, un balva ir filmai, nevis man.” Labi iesācies, labi jāturpina – tā viņš saka, pārliecinoši turpinādams stāstījumu par to, kā tiek veidots klips citam "Avantis" projektam – grupai Z-Scars. Atkal debija, jo Sandris klipu veido pirmo reizi. Jā, un vēl – jau pēc mēneša grupai iznāks albums. „Mēs "Kristapam" uztaisīsim filmu,” viņš stāsta. „Uz nākamo "Kristapu" visi esam sev pieteikuši turpināt tēmu. Filmu sauks "Pazudis Latvijā"… Nav jēgas dokumentālajam kino, kur nevar saprast, kas ar to ir jāsaprot. Jāveido tāds dokumentālais kino, lai cilvēki to saprastu un būtu pacelta kāda sociāli aktīva problēma. Var taisīt mākslu, no kuras neviens neko nesaprot, un tēlot ģēniju, bet kas to visu finansēs? Kas viņš ir? Sandrim ļoti patīk fotografēt, un to viņš dara, kopš tēvs apmēram 17 gadu vecumā viņam uzdāvināja "ziepjutrauku". „Kad nesu attīstīt, pazīstams džeks teica: tev tās bildes ir interesantas, mēģināts savādāk. Brīnījos, ko viņš interesantu redz?” „Kopš skolas laikiem organizēju dažādus pasākumus. Nākamais solis pēc darba radio "Skonto" – "Vides filmu studija", Somija, kur aizbraucām filmēt medību raidījumus. Biju kā stāstnieks. Māris bija paņēmis līdzi makšķeres, vienu brīdi viņš ieskrēja istabā un teica: jāfilmē. Filmējis īpaši nebiju, bet paņēmu un izdarīju. Operators tobrīd atradās citā vietā. Visi ļoti atzinīgi novērtēja… pirmajai reizei. Sāku filmēt, jo ļoti interesēja.” „Jā, vēl kāds svarīgs notikums – ekspedīcija uz Jukonu, kur mēs pieci latvieši divus mēnešus braucām pa Jukonas upi. Tas deva neaprakstāmu pieredzi filmēšanas un organizēšanas jomā.” „Tad nāca diena, kad piezvanīja Viesturs (Koziols. I.Z.) un teica, ka jāveido filma "Atrasts Amerikā".” „Nākotnē gribētu sevi redzēt tajā pašā jomā – operators, režisors. Mēģināšu arī producēt. Trīs četru gadu laikā noteikti gribētu aizbraukt vienā, divās ekspedīcijās. Enerģētiskais pacēlums pēc Jukonas pusgadu bija stabils, un, ja tā saudzīgi dzīvo, tad gadu noturas…”

Komentāri (4)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu