Simtgades dziesma. Odis «Hei, mazā»

Jānis Žilde
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: doremi.lv

Latvijas simtgade, faktiskais datums, kas iezīmē mūsu valsts apaļo jubileju, tuvojas straujiem soļiem. Lai izceltu mūsu kultūras sasniegumus, īpašs iemesls it kā nebūtu jāmeklē, taču, izmantojot gadījumu, sākam jaunu rubriku "Simtgades dziesma", kurā atgādinām par populārās mūzikas pienesumu Latvijā. 

«Ogres Dārzkopības izmēģinājumu stacija» jeb «Odis» - viena no pašmāju 80. gadu populārākajām grupām, kas smēlās iedvesmu tā laika aktuālajā popmūzikā (S.O.S. Band, Level 42), kā arī džeza un fanka mūzikā, bija tāds kā baltais zvirbulis Latvijas populārajā mūzikā. Kad apkārt dārdēja hārdroks, Atmodas laiku pacilājošie himniskie skaņdarbi, leģenda vēsta, ka «Odis» solists Arnis Mednis stundām esot pavadījis pie spoguļa, atdarinot džeza vokālista Al Žaro (Al Jarreau) dziedāšanas manieri.

Arī pārējie «odisieši» - Ēriks Garkulis un Andris Lūkins - klausījās specifisku Rietumu popmūziku, un rezultātā tapa viena no pašmāju popmūzikas pērlēm «Hei, mazā».

Tās mūzikas autors ir basģitārists Lūkins, kurš sākotnēji dziesmu ar Roberta Gobziņa vārdiem radīja uz klavierēm, vēlāk visu pārlika uz sintezatoriem un bungmašīnas, Mednis melodiju pielāgoja savai manierei un saksofonu piespēlēja Juris Trasūns.

"Runājot par Odis ietekmēm, bija dažādi posmi," stāsta Lūkins. "Kad tur sāku spēlēt, ja nemaldos, 1985. gadā, spēlējām tikai kaverversijas, daudzas un dažādas - DeBarge, Nik Kershaw, Commodores, Al Jarreau, Scritti Politti u.c. Arnis Mednis sākotnēji spēlēja sintezatoru. Kad sāka dziedāt, stundām ilgi dziedāja līdz Al Žero ierakstiem. Ļoti daudz ari klausījāmies džezu (Thelonious Monk, Art Blakey, John Coltrane), protams, "Earth, Wind & Fire" vienmēr bija topā. Tad bija periods, kad parādījās citas interesantas grupas, kā, piemēram, "Nu Shooz"."

«ODIS» (Andris Lūkins centrā)
«ODIS» (Andris Lūkins centrā) Foto: Roks par neatkarību

"Kā jau minēju, dziesmas rakstīja trīs cilvēki - Arnis Mednis, Ēriks Garkulis un es," viņš turpina. "Kaut kā bija iegājies, ka katrs sākumā ņēmās katrs pa sevi, atnesot jau gatavus gabalus, kurus tad kopīgi sataisījām, lai varētu spēlēt koncertos. Bet studijas variantus katrs taisīja pats. Piemēram, "Šodien ārā saulains laiks" veidoja Ēriks Garkulis, "Hei mazā" un "Smaidu ēnā" taisīju es."

Raksts tapis sadarbībā ar pieci.lv.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu