Uldis Rudaks: Mārtiņa Freimaņa stihija bija "Eirovīzijas" formāts

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA/TVNET kolāža

Nule iznākusi Daigas Mazvērsītes veidotā biogrāfiskā grāmata par Mārtiņu Freimani. Kamēr ļoti daudzi pašmāju mūziķi pozitīvi izsakās gan par pašu mūziķi, gan viņa atstāto "mantojumu", mūzikas kritiķis Uldis Rudaks izdevumā "Diena" ir izteicis pretēju un visai skarbu viedokli.

Rudaks raksta: "Mārtiņa Freimaņa stihija bija raibais, glamūrīgais un vienmēr uz robežas ar bezgaumību balansējošais "Eirovīzijas" formāts, sacensība kā tāda, jo, kā vēstī arī nupat iznākusī Daigas Mazvērsītes grāmata "Mans draugs Mārtiņš Freimanis", uzmanības trūkums bērnībā viņu traumējis visai turpmākajai dzīvei."

Tāpat viņš dalās pārdomās par to, kādu lomu mūziķa liktenī spēlē nāve:

"Tu esi populārs un atzīts, bet tomēr ne līdz galam, jo tev neizprotamu (it kā) iemeslu dēļ "Tumsas" albumi nesaņem ne Mūzikas ierakstu gada balvu, ne ļauno kritiķu slavas vārdus presē. Nāve tevi automātiski attaisno, ikonizē, jo par aizgājējiem nedrīkst runāt neko sliktu."

Raksts pieejams šeit.

Jau vēstīts, ka grāmata par Mārtiņu Freimani tika prezentēta šā gada 29. augustā. 

Daiga Mazvērsīte sarunā ar TVNET atklāja tās rašanās aizkulises: "No vienas puses man, protams, likās, ka viss jau ir pateikts, jo skaidrs, ka Freimanis bija ļoti populāra un bieži aprakstīta personība. Bet no otras puses, šķirstot arī savus vecos rakstiņus un klausoties intervijas, sapratu, ka tas atspoguļojums tomēr ir tāds vienveidīgs, jo tīri viņa muzikālais devums jau netika analizēts. Tas bija arī mans tāds virsuzdevums parādīt, teiksim, kā "Tumsa" iekļāvās Latvijas mūzikas industrijā."

"Bija brīži, kad es viņam [Mārtiņam Freimanim] personīgi lūdzu palīdzību, lai tiktu uz priekšu. Kopumā esmu diezgan apmierināta ar to, kas izdevās. Protams, būs kritika par to, ka tas stāsts ir pārāk dzeltens, jo tur ir arī daudzas personiskas lietas, attiecības un tamlīdzīgi, bet es centos nepārkāpt to robežu."

Tāpat par godu Mārtiņam Freimanim notiek koncerttūre, kurā Freimaņa mūziku izpilda tādi dziedātāji kā Lauris Reiniks, Aija Andrejeva, Ralfs Eilands, Ivo Fomins, Andris Ērglis, "Līvi", Refleksija, Kārlis Būmeisters, "Z-Scars", Olga Rajecka, Katrīna Bindere, Madara Grēgere, Maija Kalniņa un citi.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu