Simtgades dziesma: Jumprava «Prom no pilsētas»

Jānis Žilde
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Latvijas simtgade, faktiskais datums, kas iezīmē mūsu valsts apaļo jubileju, tuvojas straujiem soļiem. Lai izceltu mūsu kultūras sasniegumus, īpašs iemesls it kā nebūtu jāmeklē, taču, izmantojot gadījumu, turpinām rubriku "Simtgades dziesma", kurā atgādinām par populārās mūzikas pienesumu Latvijā. 

Leģenda vēsta, ka pirmo reizi šo dziesmu Aigars Voitišķis saviem grupas biedriem demonstrējis Aigara Grāvera Zaķumuižas dzīvoklī, uz balkona pīpējot.

Šis ir viens no retajiem skaņdarbiem, kurā atrasts perfekts balanss starp rokmūziku un sintpopu - diviem strāvojumiem, kas vēlāk izjauca grupas oriģinālo sastāvu. Voitišķis būdams roka cilvēks, pretojās Grāvera vēlmei doties «Depeche Mode» pēdās, taču «Prom no pilsētas» ar Sabīnes Stāles vārdiem, saklausāmi gan «Depeche Mode» raksturīgie āmuru sitieni pret metālu, gan roka ģitāra.

Interesanti, ka vārdi sākotnēji bijuši nevis «inteliģenti atvadoties», bet «inteliģenti atdodoties». 

Raksts tapis sadarbībā ar pieci.lv.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu