Grāmatā apkopoti kultūras pieminekļi Ogres novadā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
"Ogres novada kultūrvēstures pieminekļi"
"Ogres novada kultūrvēstures pieminekļi" Foto: jumava.lv

Arheologs Juris Urtāns un līdzautori grāmatā "Ogres novada kultūrvēstures pieminekļi" ir apkopojuši visus kultūras pieminekļus Ogres novadā. Sākot no senatnē celtajām ēkām līdz pat padomju laika benzīntankam. Kopumā šajā grāmatā iespējams atrast 100 kultūras pieminekļus - gan valsts nozīmes, gan arheoloģijas, kā arī vēstures un arhitektūras. "Ir vērtīgi atskatīties uz to kādu mantojumu uz mūsu zemes ir atstājusi pagātne," grāmatas anotācijā raksta apgāda "Jumava" vadītājs Juris Visockis. 

"Katrā mūsu valsts novadā atrodas gan apzinātas, gan pagaidām vēl nezināmas vēstures liecības. Arī Ogres novads ir bagāts ar kultūrvēsturiskām vērtībām — gan ar senākiem un ne tik seniem laikiem saistītām; gan izpētītām un ierindotām kultūrvēsturisko pieminekļu sarakstā, gan tādām, par kurām ziņu ir maz vai pat nemaz un kuru izzināšana ir laika jautājums," grāmatas anotācijā raksta Egils Helmanis, Ogres novada pašvaldības domes priekšsēdētājs.

"Ogres novada kultūrvēstures pieminekļi"
"Ogres novada kultūrvēstures pieminekļi" Foto: jumava.lv

"Katram cilvēkam ir savas saknes. Latviešu tautai saknes ir Latvijas zemē, kurā savas pēdas ir atstājuši gan pamatiedzīvotāji, gan svešas ciltis un tautas. Latvijas zeme glabā daudz noslēpumu, un arheologiem, manuprāt, ir plašs darbalauks šo noslēpumu izzināšanā, papildinot latviešu tautas vēstures lappuses un savu vēstījumu nododot nākamajām paaudzēm. Mēs nedrīkstam no savas valsts un tautas vēstures neko izsvītrot vai ļaut pazust aizmirstībā. Arheologi un vēstures pētnieki dara ārkārtīgi nozīmīgu darbu, un ar šīs grāmatas izdošanu ikviens varēs daudz vairāk uzzināt par Ogres novada kultūrvēsturiskajām vērtībām."

Grāmata pieejama visās grāmatnīcās un jumava.lv.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu