Somijas 101. dzimšanas dienā durvis vērs unikālas arhitektūras bibliotēka (2)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ALA Architects/Publicitātes foto

Dienu pirms Somijas 101. dzimšanas dienas, 5. decembrī, svinīgi atklās vienu no modernākajām bibliotēkām pasaulē. Helsinku centrālā bibliotēka “Oodi” būs pieejama ikvienam un atradīsies pašā pilsētas sirdī – blakus parlamenta ēkai. Šī būs arī viena no pirmajām bibliotēkām, kurā darbosies bibliotekāri-roboti – nelieli pelēki pašbraucoši vagoni, kas paši nogādās grāmatas tiem paredzētajās vietās.

2016. gadā, Konektikutas universitātes pētījumā tika noskaidrots, ka Somijā mīt procentuāli lielākais lasītpratēju skaits pasaulē (Latvija šajā topā ieņem 9. vietu) – šis rezultāts lika lepoties ne vienam vien somam. Ne velti Somijas valdība saviem iedzīvotājiem valsts dzimšanas dienā ir izlēmusi dāvināt bibliotēku. Tās autori ir Somijas pieprasītākais arhitektu uzņēmums “ALA Architects”, kuru darbu sarakstā ir Somijas vēstniecība Indijā, Helsinku lidostas piebūve, divas metro stacijas un Helsinku universitātes galvenā ēka.

Foto: ALA Architects/Publicitātes foto

“Bibliotēka kā dāvana Somijas neatkarības pasludināšanas dienā simbolizē somu ideālus un atspoguļo mūsu mīlestību pret lasīšanu,” skaidro Somijas kultūras ministrs Sampo Terho. Oodi bibliotēka būs kultūras centrs, kurā būs pieejams plašs literatūras klāsts un dažādas zinātniskās datubāzes. Vienlaikus ar tradicionālajiem bibliotēkas pakalpojumiem šeit būs ierīkota kafejnīca, restorāns, kinozāle, mākslas studija un urbānā radošā darbnīca. Helsinku bibliotēka darbosies septiņas dienas nedēļā līdz pat vēlam vakaram. Īpašs jaunums bibliotēkā būs tās darbinieki-roboti – tajos no grāmatu nodošanas punkta nonāks lasītāju nodotās grāmatas, kuras roboti noskenēs un aizvedīs uz tām paredzētajiem plauktiem. Pašas grāmatas plauktos gan saliks darbinieki, tomēr robotu tehnoloģija krietni ietaupīs darbinieku laiku un tie varēs vairāk uzmanības veltīt bibliotēkas apmeklētājiem.

Foto: ALA Architects/Publicitātes foto

Unikālais ēkas dizains ir sadalīts trijās daļās jeb stāvos – katram stāvam ir radīta specifiska atmosfēra. Pirmajā stāvā atradīsies milzīgs vestibils, kurā būs iespējams rīkot dažādus publiskus pasākumus, informācijas stends, grāmatu atgriešanas punkts un kafejnīca. Otrajā stāvā būs mācību zāle, radošā darbnīca un studija – šeit jebkurš apmeklētājs varēs izmantot tādas jaunākās tehnoloģijas kā 3D printeri, lāzera griešanas aparātu un etiķešu printeri. Tāpat šeit atradīsies filmēšanas un ierakstu studija un montēšanas telpa. Tāpat šeit būs atsevišķas telpas lasīšanai un mācībām. Savukārt trešajā stāvā būs ierīkota tradicionāla tipa bibliotēka, bet ar modernizētiem pakalpojumiem. Te būs ierīkotas atpūtas telpas, bērnu lasītava un kafejnīca. Bibliotēkas augšējais stāvs būs līdzīgs mākonim - stiepsies pāri bibliotēkas ieejai un no tā pavērsies Helsinku panorāmas skats.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu