Hiphops, kas nāk no sirds un Latgales (1)

Intervija ar "Latgalīšu repu"
"Latgalīšu reps" Foto: Jānis Škapars/TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sestdien, 19. janvārī, Jelgavā, klubā „Melno cepurīšu balerija” uzstāsies hiphopa apvienība „Latgalīšu reps” no Ludzas, kura decembra beigās laida klajā savu debijas albumu „Žārei gaļi”.

Ideja par kvalitatīva repa rakstīšanu latgaļu valodā radās diviem draugiem – Ivo un Didzim. Mūziķi savus klausītājus piesaista ne vien ar dziesmu vārdiem, bet arī atraktīviem videoklipiem. 

Jums šis būs pirmais koncerts Jelgavā. Vai tā ir tālākā vieta no Ludzas, kurā būsiet snieguši koncertu? 

Tālākā vieta, kur sniedzām koncertu pagaidām bija Rīga. Jelgava "Latgalīšu repam" ir īpaša vieta, jo tur ierakstam savas dziesmas, no turienes nāk mūsu video operators (Jānis Jēkabsons) un pēdējā klipā redzamās animācijas, kā arī albuma koveru uzzīmēja arī jelgavnieks (Toms Markovs). 

Līdz šim esiet publicējuši videoklipus vairākām dziesmām no jaunākā albuma. Sižeta autori esat jūs. Vai par kopskata ideju viegli izdodas vienoties? 

- Vienoties mums nerada nekādas problēmas. Visas spožākās un oriģinālākās idejas tiek apstrādātas kopīgi ar operatoru.

"Latgalīšu reps" - Didzis un Ivo
"Latgalīšu reps" - Didzis un Ivo Foto: Jānis Škapars/TVNET

Skatoties jūsu dziesmu videoklipus, tiem apakšā ir teksta tulkojums latviski. Vai kāds ir jums sūdzējies par to, ka, klausoties dziesmu, nesaprot, par ko tā ir?

- Parasti klausītāji, tie, kas nesaprot, ir ļoti pateicīgi par to, ka zem video ir tulkojums. Tādā veidā tiek iepazīstināti ar latgaliešu valodu tuvāk. Tie, kas nesaprot un negrib saprast, parasti laikam mūsu daiļradei nepievērš uzmanību.

Latgalīšu reps "Žārei gaļi" 

Šķiet, ka, runājot par hiphopu, dziesmas nereti saistās ar dzīvi skarbos rajonos. Savās dziesmās jūs protat arī pasmieties un ievīt tajās humoru. Vai piekristu apgalvojumam, ka “Latgalīšu reps” ir pozitīvs hiphops? 

- Latgalieši ir atklāti un sirsnīgi cilvēki, tāpēc negatīvismam mūsu tekstos īpaši nav vietas, arī humors ir neatņemama latgaliešu sastāvdaļa. Cenšamies turēt to visu līmenī.

Kā jums šķiet, vai jaunā paaudze šobrīd novērtē savas saknes, vietu, no kurienes tie nāk? 

- Grūti spriest par jauno paaudzi. Ir manīts, ka latgaliešiem ir savdabīgi skaļā balsī paziņot, no kurienes aug saknes. Mēs esam pateicīgi savai zemei par to, ka nākam tieši no šejienes.

Latgalīšu reps "Atver Durovys"

Jūsu jaunākajā albumā “Žārei gaļi” klausītājus esiet iepriecinājuši ar trīspadsmit dziesmām. Vai visas dziesmas, kuras ir albumā, ir abu kopdarbs? 

- Katra dziesma ir radīta kopīgi. Katrs izklāsta savas domas savā pantā, pie piedziedājuma biežāk tiek strādāts uz vietas studijā.

Latgales iedzīvotāji tiek uzskatīti par ļoti viesmīlīgiem. Vai no dzimtā gala ir jūtams īpašs atbalsts? 

- Dzimtais gals mūs atbalsta, un tas ir ļoti pozitīvi. Pieļaujam domu, ka tas ir tādēļ, ka iepriekš nekas tāds netika radīts.

Kā jūs raksturotu savu daiļradi trijos vārdos?

- No sirds un no Latgales.

Šis būs jūsu pirmais koncerts 2019. gadā, ko jūs gaidāt no jaunā Cūkas gada? 

- Strādājam cītīgi, ar cerību, ka 2019. gadā Jelgava nepaliks par tālāko koncerta pieturvietu.

„Latgalīšu reps” pirmais šā gada koncerts, un jaunā albuma prezentācija notiks Jelgavā, sestdien, 19. janvārī, koncerta sākums 21:00. Ieejas maksa 3 eur iepriekšpārdošanā, koncerta dienā 5 eur. 

Biļetes iepriekšpārdošanā šeit:

Noklausies albumu.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu