Arhitektūras mākslas darbi: 10 nozīmīgākie Art Deco debesskrāpji

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Unsplash

Art Deco ir vēsturiski īpaši nozīmīgs mākslas virziens, kas pakāpeniski aizsāka dizaineru un arhitektu tiekšanos uz modernismu. Šis elegantais dizaina paveids sākās 1920. gados un bija ārkārtīgi populārs tieši 1930. gados – šarmantās liektās līnijas un dabas motīvi bija raksturīgi tieši debesskrāpjiem. Art Deco aizsākumi meklējami Francijā, kur tas radās kā protesta māksla pret pirms tam tik ļoti aktuālo jūgendstilu.

Kraislera ēka

Kraislera ēka ir labākais Art Deco arhitektūras stila debesskrāpju piemērs. Šī ēka ir celta 1930. gadā, un tās arhitekts ir amerikānis Viljams van Allens. Brīdī, kad noslēdzās ēkas būvniecība, tā bija augstākā celtne pasaulē, taču jau gadu vēlāk to pārspēja slavenais Empire State nams. Neatkarīgi no ēkas augstuma tā tik un tā ir palikusi nemainīgs Ņujorkas simbols, kas ik gadu pievilina miljoniem tūristu.

Foto: Unsplash

Empire State nams

Vēl viens pasaulslavens Ņujorkas debesskrāpis ir Empire State nams, kas atrodas samērā netālu no tā konkurenta – Kraislera ēkas. Ēkas celtniecība ir pabeigta 1931. gadā, un tās arhitekts ir amerikānis Viljams F. Lems. Ēka slejas 442 metru augstumā un līdz pat 1970. gadam bija uzskatāma par pasaulē augstāko celtni, kad to apsteidza viens no bēdīgi slavenajiem Dvīņu torņiem.

Foto: Unsplash

Fišera ēka

Lai gan Fišera ēka nav augstumā tik dižena kā Kraislera ēka vai Empire State nams, tā tomēr ir Detroitas vizītkarte, kas piesaista tūristus. Kopš ēkas pabeigšanas 1928. gadā tā ir uzskatīta par nozīmīgāko Detroitas namu, kā arī to uzskata par arhitekta Džozefa Natanjēla Frenča meistardarbu. Ēkas celtniecībā ir izmantots marmors un granīts, gan ārpusei, gan interjeram. Ņemot vērā ēkas detalizēto arhitektūru un tās būvniecībā izmantotos materiālus, tā nosaukta par Detroitas lielāko mākslas darbu.

Foto: Unsplash

“American Radiator” ēka

Šī ēka Art Deco sarakstā izceļas ar visai savdabīgu arhitektūras veidu – gotisko Art Deco stilu. Šis melni zeltainas mākslas darbs atrodas debesskrāpju galvaspilsētā Ņujorkā, un tā autors ir arhitekts Reimonds Huds un franču arhitekts Andrē Fouilī. Tā sauktā radiatoru ēka ir celta īpaši amerikāņu radiatoru ražošanas uzņēmumam, tomēr tas ēkā darbojās tikai no 1923. gada līdz 1924. gadam, bet pēcāk šo namu iegādājās kāds nekustamo īpašumu magnāts Filips Pilevskis, kas šeit ierīkoja greznu viesnīcu.

Foto: Wikimedia Commons

“Guardian” ēka

Šo pasakaino ēku mēdz uzskatīt par Detroitas finanšu katedrāli – tā ir viens no smalkākajiem un skaistākajiem pilsētas debesskrāpjiem. Ēkas arhitektūrā ir izmantoti vairāki maiju kultūras motīvi, kas arhitektūrā bija ārkārtīgi populāri 1920. un 1930. gados. “Guardian” ēkas būvniecība tika pabeigta 1929. gadā – tās autors ir Vērts Roulands.

Foto: Wikimedia Commons

LeVeque tornis

Iespaidīgā Art Deco celtne atrodas ASV pilsētā Ohaio – ēka ir celta 1927. gadā un līdz pat 1974. gadam bija augstākā ēka Kolumbijas štatā. LeVeque ēka ir gandrīz 170 metrus augsta un sākotnēji tika paredzēta amerikāņu apdrošināšanas uzņēmuma vajadzībām. Ēkas autors ir arhitekts Hovards Krens.

Foto: Wikimedia Commons

Rokfelleru centrs

Slavenais Manhetenas nams Ņujorkā pieder amerikāņu politikas un finanšu magnātu ģimenei Rokfelleriem. Kopumā ģimenei pieder 14 ēkas, no kurām pirmās četras ir celtas izsmalcinātajā Art Deco stilā 1930. gados. Pirmā Rokfelleru ēka jeb centrs ir pati zināmākā un pasaulē pazīstamākā ģimenei piederošā celtne – tā ir celta 1933. gadā, autors ir leģendārais arhitekts Reimonds Huds. Šobrīd ēkā atrodas amerikāņu nacionālā televīzija jeb NBC.

Foto: Unsplash

“Carbide & Carbon” ēka

Arī šī Art Deco stila ēka ir veidota ar gotisku pieskaņu. Lai gan “Carbide & Carbon” ēka nav visaugstākā celtne Čikāgā – tā ir 153 metrus augsta, tomēr viennozīmīgi ir ikoniska celtne, kuru ir vērts apskatīt pilsētas viesiem. Ēka ir noklāta ar pulētām granīta plāksnēm un dekorēta ar zaļām un zelta dekoratīvajām plāksnēm. Ēka celta 1929. gadā, tās autori ir arhitekti brāļi Daniels un Huberts Burnhemi. Abu arhitektu tēvs, Daniels H. Burnhems, ir debesskrāpju arhitektūras aizsācējs.

Foto: Wikimedia Commons

“General Electric” ēka

Arī šis savdabīgais debesskrāpis ir vēl viena nozīmīga Manhetenas betona džungļu ainavas sastāvdaļa. Šī teju 200 metrus augstā ēka ir celta 1931. gadā uzņēmuma General Electric vajadzībām. Ēkas autors ir arhitekts Džons Kross.

Foto: Wikimedia Commons

“Paramount” ēka

Kad piramīdas formas debesskrāpi 1927. gadā pabeidza, tā bija augstākā ēka Taimskvērā, Manhetenā. Savulaik, kad Holivuda vēl tikai tapa, Ņujorka bija filmu metropole, kur notika dažādu kinofilmu uzņemšana, tāpēc arī šeit sākotnēji atradās filmu producentu un uzņēmumu biroji. Šī ēka tika veidota tieši Paramount Pictures vajadzībām – te atradās gan biroji, gan nelielas studijas un pat kino ar 3600 sēdvietām. Skaistās Paramount ēkas autori ir arhitekti Kornēliuss Vards Reps un Džordžs Leslijs Reps. Diemžēl ēkā Paramount uzņēmums darbojās vien līdz 1964. gadam, bet pēc tam tajā ierīkoja birojus un komerctelpas.

Foto: Wikimedia Commons
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu