Pāvila Raudoņa dzejoļi un Pētera Sidara māksla

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Pāvils Raudonis
Pāvils Raudonis Foto: Ilze Kuišele/Facebook

Mākslinieka Pētera Sidara un dzejnieka Pāvila Raudoņa izstādes "Starp redzamajām robežām" ietvaros 10. martā izstāžu zālē "Rīgas mākslas telpa" notika abu grāmatas atklāšana ar tādu pašu nosaukumu. Izdevējs "Jumava".

"Ir redzamas robežas un robežas, kuras nevar ieraudzīt. To, kā dzeja pārtop gleznā un glezna pārtop dzejā, ir grūti pamanīt, jo tas mūsu visumā ir cilvēka acij netveramajā daļā. Bet mēs ar mākslinieku Pēteri Sidaru to esam uztvēruši savā redzes laukā. Jums, lasītāji, ir iespēja kļūt par skatītājiem, un jums, mākslas darbu vērotāji, ir iespēja kļūt par lasītājiem. Tepat mūsu kosmosā, mūsu grāmatā. Tas ir paralēlais visums, kurā var nokļūt katrs, kurš to vēlas. Viss, kas ir augšā, ir tāds pats kā apakšā. Viss, kas ir gleznā, ir arī dzejā. Gluži kā kvants var atrasties divās vietās vienlaikus, arī māksla var būt gan gleznā, gan skulptūrā, gan dzejā. Skatieties un lasiet, lūdzu. Laipni lūgti mūsu kustībā!" tā dzejnieks Pāvils Raudonis.

Starp redzamajām robežām
Starp redzamajām robežām Foto: jumava.lv

"Starp redzamajām robežām - tās ir robežas starp mani un krāsām, ar kurām es sastopos savā radošajā darbā. Savā radošajā krāsu kustībā “Starp redzamajām robežām” sadarbojos ar dzejnieku Pāvilu Raudoni, kurš atspoguļo manus radošos darbus dzejā - trioletos, haikās un sonetos. Dzeja ir ritms, un vārds, tēlotāja māksla ir krāsa un forma, tas kopā papildina viens otru un veido veselu mākslas darbu, kas uzrunā izstādes skatītāju, ejot pāri redzamajām robežām. Skatītājs atrodas šajā pārejas posmā “Starp redzamajām robežām”. Dzejā, manuprāt, ir ielikts visu emociju krāsu spektrs. Abstrakcionists ir kosmosa ģeogrāfs. Abstraktajā mākslā ir jautājums par klusumu un vientulību, par elpošanu un skatu izstiepšanu. Tajā es redzu daudz emociju uzplaiksnījumu, traģēdijas, labestīgas domas un nolemtību," tā mākslinieks Pēteris Sidars.

Grāmata lielākajās grāmatnīcās un jumava.lv.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu