Grafcovs: "Jā, stāvējām rindās pēc desām, nodevām pudeles, bet tas mūs atšķir no citiem" (7)

"Very Cool People" laiž klajā jaunu albumu
Elvijs Grafcovs Foto: Gints Bāliņš/TVNET
Jānis Žilde
CopyDraugiem X Whatsapp

Kad jaunā albuma "Caution! Contains Words" izdošanas priekšvakarā tiekos ar grupas "Very Cool People" līderi, ģitāristu Elviju Grafcovu (35), kādā no Rīgas kafejnīcām sastopu viņu brīvi runājam spāņu mēlē pa telefonu. Izrādās, Elvija dzīvesbiedre jau trīspadsmit gadus ir spāniete, un pats viņš pārvalda un ikdienā laiku pa laikam lieto veselas piecas valodas. "Studējot Lietuvā, vēlāk Dānijā, iemācījos lietuviešu valodu, būdams Spānijā, - spāņu, un tad, protams, latviešu, angļu un krievu," viņš saka. Nu jau divpadsmit gadus viņš dzīvo Rīgā, pasniedz ģitāras nodarbības Jāzepa Mediņa Rīgas Mūzikas vidusskolā, un muzicē grupā. Jaunais "Very Cool People" albums ar īpašu koncertu tiks prezentēts jau 11. aprīlī. No 8. aprīļa tas pieejams visos mūzikas straumēšanas servisos, kā arī kompaktdiska formātā. 

Plašāka auditorija par šo atraktīvo fanka apvienību varbūt uzzināja tikai pagājušogad, kad par radio grāvēju, iekļūstot pat "Latvijas Radio 2" aptaujā "Muzikālā banka", kļuva dziesma "Pa apli", kurā deklamē reperi ansis un Edavārdi, bet jaudīgu piedziedājumu ieskaņojusi Kristīne Prauliņa. Tomēr grupa darbojas jau daudzus gadus, kopš minētā 2007. gada, un sākotnēji lielāku atpazīstamību guvusi ārpus Latvijas robežām.

"Mūs savā BBC raidījumā "The Craig Charles Funk and Soul Show" ir vairākas reizes atskaņojis Kregs Čārlzs.

Viņš brīnījies - kā var būt, ka pie Sibīrijas džeki spēlē fanku?" smej Elvijs, piebilstot, ka atskaņota tieši pašas grupas oriģinālmūzika - veltījums Džeimsam Braunam "St.James". 

"Mūsu mūziku atskaņo arī Vācijas, Beļģijas, Lietuvas un Igaunijas stacijas. Vācijā žurnālā "Jazzthetic" publicēta viena albuma recenzija. Esam daudz koncertējuši ārpus Latvijas - pagājušogad mums bija astoņi koncerti Dienvidkorejā, tad deviņi koncerti desmit dienās Rumānijā, Lietuvā un Ungārijā." 

Tik tiešām grupa ar savu universālo muzikālo formātu - instrumentālu mūziku, kas balstās fanka un soula saknēs, atraktīvo un profesionālo uzstāšanos, piesaistījusi vairāku attiecīgā žanra festivālu rīkotāju uzmanību. Pateicoties lielajam hitam "Pa apli", grupu uz lielajiem festivāliem sāk aicināt arī Latvijā, kaut pašmāju festivālos grupa uzstājusies arī gadu desmita sākumā. "Šovasar uzstāsimies "Saulkrastu Jazz", "Summer Sound", "Bliuzo naktys" (Lietuvas viens no lielākajiem un vecākajiem festivāliem - aut.), "Augustibluus" (Igaunijas lielākais blūza festivāls - aut.), festivālā "Positivus"," atklāj mūziķis. 

Elvijs Grafcovs
Elvijs Grafcovs Foto: Gints Bāliņš/TVNET

Elvijs uzaudzis deviņdesmitajos Rīgas mikrorajonā, nacionāli diezgan raibā vidē. Pats viņš atklāj, ka viņā plūst gan latviešu, krievu, ukraiņu, tatāru, gan zviedru un vāciešu asinis. "Tomēr uzskatu, ka esam Austrumeiropas valsts, dažādu tautību mikslis - mūsu mūzika to atspoguļo," viņš skaidro. Tik tiešām "Very Cool People" skanējumā iestrādāta gan romu, gan Balkānu tautas mūzika, gan klezmers*. Vienā no jaunā albuma dziesmām iestrādāts arī fragments no populārās filmas "Briljanta roka".

"Tas tāds mūsu iekšējais jociņš. Mēs nekautrējamies no tā, no kurienes nākam, - jā, mēs stāvējām rindās pēc desām, nodevām pudeles. Tas mūs atšķir no citiem,"

viņš komentē.

Elvijs Grafcovs
Elvijs Grafcovs Foto: Gints Bāliņš/TVNET

Jaunā albuma muzikālais materiāls daļēji radīts vienā laikā ar 2017. gadā izdoto instrumentālo plati "Heya Some Kind of Fish". Vairākas dziesmas ieskaņotas pat vienā sesijā. Albums tapis laika posmā no 2016. gada oktobra līdz 2018. gada jūlijam. Visas dziesmas ir pašas grupas radītas, izņemot divas - "Going Down Slowly" (Allen Toussaint) un "Let The Music Take Your Mind" (Kool And The Gang). 

"Viena no mūsu lielākajām muzikālajām ietekmēm vienmēr ir bijis Ņūorleānas R&B ikona Alens Tuseins (Allen Toussaint, 1938-2015), tāpēc albumā iekļāvām tādu kā veltījumu meistaram," stāsta Elvijs. 

"Mums ir tāda kā grupas personības dubultošanās - ir instrumentāli gabali un ir dziesmas ar vokālu. Tolaik jau mums bija atsevišķi skaņdarbi ar Kristīni Prauliņu, pat kopīgi uzstājāmies Krievijā, Lietuvā u.c.," viņš stāsta.

"Bet vispār ārzemēs pieprasa mūsu instrumentālo pusi, un, kad mēs stāstām, ka mums tūlīt būs jauns vokālais albums, festivālu un koncertu rīkotāji saka - "labi, labi, bet mēs gribam instrumentālo"." 

Grafcovs atklāj, ka, ņemot vērā "Pa apli" panākumus, bet ne tikai, Saulkrastu džeza festivālā plānots izpildīt īpašu programmu ar ansi, Edavārdiem un Prauliņu. "Mēs jau 2013. gadā vienā klubiņā pirmo reizi uzstājāmies šādā sastāvā, un tad jau visi kopīgi nolēmām, ka tā lieta ir kādreiz jāturpina," viņš stāsta.

"Un vēl mēs gatavojam jaunas instrumentālās kompozīcijas, un dažas jau spēlēsim arī šovasar koncertos. Mums līdz 2021. gadam ir skaidrs, kas notiks," nosmej Grafcovs. 

Darba pilnas rokas! 

Šobrīd aktuālā albuma prezentācija 11. aprīlī, kultūrbārā "Herbārijs".

Albumā kā viesi piedalās Kristīne Prauliņa (balss), Evilena Protektore (balss), Ralfs Eilands (balss), Maija Sējāne (balss), Edavārdi (balss), ansis (balss), Andris Kauliņš (moog & sintezatori), kā arī divas rumāņu dziedātājas Hannah Horvath un Erika Székely no grupas "FUNKorporation".

Grupas mājas lapa: www.verycoolpeople.org

----

* Klezmers - ebreju tautas instrumentālās mūzikas žanrs, kas kalpojis kā jestrs pavadījums dejotājiem kāzās, kā arī nozīmīgos godos un ebreju svētkos.

Klausies jauno albumu.

 

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. 

Par materiāla saturu atbild SIA "TVNET". Saturu veidoja Jānis Žilde. 

Foto: #SIF_MAF2019
Komentāri (7)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu