"Bīstamo mājsaimnieču" zvaigzne atzīst vainu augstskolu skandāla lietā

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Amerikāņu aktrise Felisitija Hafmena un vēl kāds desmits vecāku atzinuši vainu apsūdzībās, ka devuši kukuļus, lai panāktu bērnu uzņemšanu prestižās augstskolās.

Ar lomu seriālā "Desperate Housewives" ("Bīstamās mājsaimnieces") pazīstamā Hafmena atzinusi vainu apsūdzībās, ka maksājusi 15 000 dolāru, lai panāktu, ka viņas vecākā meita tiek pie labākiem iestājeksāmenu rezultātiem, teikts Masačūsetsas štata Tieslietu ministrijas paziņojumā.

Hafmenas dzīvesbiedram, ar lomu filmā "Fargo" un seriālā "Shameless" pazīstamajam aktierim Viljamam Meisijam, apsūdzības saistībā ar krāpšanos ap uzņemšanu augstskolā nav izvirzītas.

Hafmenai draud līdz 20 gadiem cietumā par sazvērestību, lai veiktu krāpšanos, izmantojot pastu, tomēr sagaidāms, ka viņai netiks piespriests tik bargs sods.

Ņemot vērā vienošanos par vainas atzīšanu, Hafmenai tiks ieteikts piespriests no četriem līdz desmit mēnešiem cietumā, turklāt prokurors varētu ieteikt piespriest aktrisei "vieglākā gala" termiņu, vēsta laikraksts "The Boston Globe".

Laikraksts arī publicējis Hafmenas paziņojumu, kurā viņa atvainojas par savu rīcību.

"Man ir kauns par ciešanām, ko esmu nodarījusi savai meitai, ģimenei, draugiem, kolēģiem un izglītības kopienai," apliecināja aktrise.

"Es vēlos atvainoties viņiem, un jo īpaši es vēlos atvainoties studentiem, kas smagi strādā katru dienu, lai iestātos koledžā, un viņu vecākiem, kas nes milzīgus upurus, lai atbalstītu savus bērnus, un dara to godīgi."

"Mana meita pilnīgi neko nezināja par manu rīcību, un, rīkojoties aplami un pilnīgi nepareizi, es viņu esmu nodevusi," norādīja Hafmena. "Mana vēlme palīdzēt meitai nav attaisnojums, lai pārkāptu likumu un darbotos negodīgi."

Televīzijas aktrise Lori Loklina, kas ir pazīstama ar lomu seriālā "Full House", arī ir apsūdzēta šajā lietā, bet viņa pirmdien nenāca klajā ar paziņojumu par vainas atzīšanu vai noliegšanu.

Jau vēstīts, ka ASV aptuveni 50 cilvēkiem, arī Holivudas aktieriem un lielu uzņēmumu vadītājiem, izvirzītas apsūdzības par kukuļdošanu un krāpšanos, lai panāktu savu bērnu uzņemšanu prestižās mācību iestādēs. Apsūdzēti arī vairāki koledžu treneri.

Krāpšanas shēma sākās 2011. gadā un aptvēra tādas elitāras augstskolas kā Kalifornijas Universitāte, Dienvidkalifornijas Universitāte, Džordžtaunas Universitāte, Jeila un Stenforda universitātes.

Mācību iestādes un studentus prokuratūra nav apsūdzējusi. Varasiestādes uzskata, ka daudzos gadījumos pusaudži nav zinājuši par vecāku shēmām, lai panāktu viņu uzņemšanu koledžās.

Krāpšanas shēmas galvenais organizators ir uzņēmuma "Edge College & Career Network" dibinātājs Viljams "Riks" Singers. Uzņēmums piedāvāja pakalpojumus bērnu iekārtošanā mācību iestādēs.

Prokuratūra apgalvo, ka vecāki maksājuši Singeram lielas naudas summas, lai piekukuļotu koledžu trenerus un administrācijas darbiniekus, kuri safabricēja bērnu uzņemšanas dokumentus, lai viņi izskatītos pēc daudzsološiem atlētiem, tādējādi palielinot viņu izredzes iekļūt izraudzītajā mācību iestādē. Singera uzņēmums arī palīdzējis krāpties koledžu iestāšanās eksāmenos.

Daži no vecākiem par šiem pakalpojumiem samaksājuši līdz pat 6,5 miljoniem ASV dolāru (5,7 miljoniem eiro).

Singers jau atzinis savu vainu viņam izvirzītajās apsūdzībās un solījis sadarboties ar prokuratūru.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu