Zigmars Liepiņš par katedrāli: Bija sajūta, ka kaut kas ļoti personisks iet bojā (2)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Zigmars Liepiņš
Zigmars Liepiņš Foto: LTV/ekrānuzņēmums

Kādam tā ir spēka vieta, kādam vienkārši izcils Rietumeiropas kultūras piemineklis, vēl kādam – no Viktora Igo romāna vai Zigmara Liepiņa operas melodijām iepazīta un izstaigāta celtne. Par Parīzes Dievmātes katedrāli šonedēļ skumst un aizlūdz arī Latvijā. Sarunā ar LTV komponists Zigmars Liepiņš atklāj, ka postošais ugunsgrēks skāris viņu personiski.

Savulaik deviņdesmito gadu vidū, komponējot operu "Parīzes Dievmātes katedrāle", par kuru Liepiņš 1997. gadā saņēma Lielo Mūzikas balvu, viņš esot izložņājis celtni no pagraba līdz jumta korei.

"Katru iespējamo kaktu, kuru atļāva, esmu izstaigājis un izskatījis," viņš saka intervijā "Panorāmai". "Man vakar bija sajūta, ka kaut kas ļoti personisks iet bojā. Tā kā savs cilvēks. Tā ir maģiska vieta. Ne jau velti cilvēki tur gāja."

Atgādinām, ka katedrālē pirmdienas vakarā izcēlās ugunsgrēks, kas nodarījis plašus postījumus pasaulslavenajam dievnamam. Ugunsdzēsējiem izdevies izglābt 850 gadus senās būves akmens pamatstruktūru, taču liesmas iznīcinājušas jumtu un citas katedrāles būvdetaļas, tostarp sabruka katedrāles torņa 93 metrus augstā smaile.

Foto: Ugunsgrēka postījumi Parīzes Dievmātes katedrālē.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu