Zigmars Liepiņš par ugunsgrēku Parīzes Dievmātes katedrālē: "Izjūtas bija ļoti draņķīgas"

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SIPA, LETA/TVNET kolāža

Komponists Zigmars Liepiņš, kurš ir mūzikas autors operai "Parīzes Dievmātes katedrāle", par izcēlušos ugunsgrēku ikoniskajā celtnē izteicis savu viedokli izdevumam "Privātā Dzīve".

Liepiņš izdevumam neslēpj, ka katedrāle viņam bijusi ļoti īpaša un grūti aprakstīt sajūtas, kas pārņēmušas komponistu brīdī, kad uzzinājis par notikušo ugunsnelaimi. 

"Uztvēru notiekošo kā personīgu traģēdiju. Izjūtas bija ļoti draņķīgas. Esmu ar šo katedrāli tik ļoti sasaistījies, ka skatīties, kā uguns to iznīcina, bija neizsakāmi sāpīgi," izdevumam atklāj Liepiņš. 

Komponists priecājas, ka uguns neskartas palikušas gotiskās rozes formas vitrāžas. "Ar šo rozi asociējas opera "Parīzes Dievmātes katedrāle", būtībā uz šīs krāsainās mozaīkas arī tika būvēta izrāde. Tā bija ļoti inspirējoša vide, un faktiski tāds bija arī Igo romāns. Tāpēc jau šo operu arī rakstīju," izdevumam skaidro komponists.

Tāpat viņš neizslēdz iespēju, ka opera, kas pirmizrādi piedzīvoja 1997. gadā, kādreiz varētu atgriezties pie skatītājiem. 

Jau ziņots, ka pirmdienas, 15. aprīļa, pēcpusdienā Parīzes Dievmātes katedrālē izcēlās ugunsgrēks. Liesmas apņēma tās jumtu, un ugunsgrēkā sabruka katedrāles torņa 93 metrus augstā smaile, kas bijusi pārāk augsta, lai ugunsdzēsēji varētu to dzēst.

Francijas Iekšlietu ministrija paziņoja, ka cīņai ar ugunsgrēku mobilizēti 400 ugunsdzēsēji.

Kā norādīja ugunsdzēsības dienests, ugunsgrēka izcelšanās varētu būt saistīta ar veiktajiem renovācijas darbiem. Parīzes prokuratūra sākusi izmeklēšanu par ugunsgrēka izcelšanos.

Policija pavēstīja, ka neviens cilvēks ugunsgrēkā nav gājis bojā.

Arī Latvijā zināmi ļaudis sociālajos tīklos izteikuši savas sajūtas par notikušo, daloties ar fotogrāfijām un pārdzīvojumu par uguns nodarītajiem postījumiem. 

Foto: ugunsgrēka postījumi Parīzes Dievmātes katedrālē

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu