"Saucējas" aicina uz jubilejas koncertu “Taisnie ceļi un sānsoļi"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
"Saucējas"
"Saucējas" Foto: publicitātes

Ceturtdien, 2. maijā, plkst. 18:30 Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) teātra mājā “Zirgu pasts" LKA tradicionālās dziedāšanas grupa “Saucējas" svinēs savu 15. vārda dienu netradicionālā koncertā “Taisnie ceļi un sānsoļi" ar stāstiem un dziesmām, kas parasti nenonāk uz skatuves, informē grupas "Saucējas" vadītāja Iveta Tāle.

Šis būs neparasts koncerts, jo pirmo reizi “Saucējas" stāstīs par saviem “sānsoļiem" - dziesmām, kas savu pašreizējo veidolu ieguvušas grupas sadzīvē, bet uz skatuves nonāks pirmo reizi. Tās būs dziesmas no dažādiem Latvijas novadiem un arī svešām zemēm. Katru no tām ietērps stāsts, pa kādiem taisniem vai aplinkus ceļiem tās nonākušas pie “Saucējām". Ar šo koncertu grupa noslēgs savu 15. jubilejas gadu un svinēs vārda dienu.

“Mūsu pirmais koncerts notika 2004. gada pavasarī, kad pēc gadu ilgas darbošanās pirmo reizi uzstājāmies kā “Saucējas". Toreiz koncertā dziedājām kopā ar Ziemeļlatgales teicēju Margaritu Šakinu - grupas pirmo skolotāju un iedvesmotāju. Arī šoreiz dziedāsim kopā ar kādu brīnišķīgu tradicionālo dziedātāju, un klausītājiem būs iespēja dzirdēt stāstus par šo un citām mūsu iemīļotām teicējām, no kurām esam mācījušās gan dziesmas, gan dzīves gudrību," stāsta grupas vadītāja Iveta Tāle.

Foto: Publicitātes foto

Biļetes uz koncertu “Taisnie ceļi un sānsoļi" var iegādāties interneta vietnē ticketshop.lv un stundu pirms koncerta pie ieejas. Bērniem līdz 7 gadu vecumam, neaizņemot sēdvietu, ieeja bez maksas.

Par “Saucējām"

Latvijas Kultūras akadēmijas tradicionālās dziedāšanas grupas "Saucējas" dalībnieces jau piecpadsmit gadus apvieno kopīgs mērķis - apgūt un popularizēt latviešu tradicionālās dziedāšanas stilus un tehnikas, īpašu uzmanību veltot daudzbalsīgām lokālajām tradīcijām. “Saucējas" izdevušas četrus mūzikas albumus - "Saucējas" (2007), "Dziediet, meitas, vokorā. Sēlpils un Vārnavas folklora" (2012), "Saucējas. En concert ? Paris" (2014), "Trīci, munu ustabeni! Ludzas un Kārsavas tradicionālā mūzika" (2016).

Albums "Dziediet, meitas, vokorā. Sēlpils un Vārnavas folklora" saņēmis Latvijas mūzikas ierakstu gada balvu (2012), bet albums "Trīci, munu ustabeni! Ludzas un Kārsavas tradicionālā mūzika" - Latgaliešu kultūras gada balvu "Boņuks" (2016).

Paralēli jaunu koncertprogrammu gatavošanai jau otro gadu “Saucējas" ar Valsts Kultūrkapitāla fonda un Latvijas Kultūras akadēmijas atbalstu turpina īstenot projektu “Tradicionālā dziedāšana dabas akustiskajā telpā", kura ietvaros grupas dalībnieces veic dziesmu ierakstus dabā.

Ārpus Latvijas robežām "Saucējas" koncertējušas Austrijā, Armēnijā, Baltkrievijā, Bulgārijā, Gruzijā, Francijā, Igaunijā, Itālijā, Krievijā, Lietuvā un Polijā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu