Demaui: "Mēs katrs veidojam savu cilti"

Jānis Žilde
, Galvenā redaktora vietnieks
CopyDraugiem X Whatsapp
Demaui (Māris Dejus)
Demaui (Māris Dejus) Foto: OHM.LV

Tie Liepājas teātra apmeklētāji, kas pagājušā gada nogalē apmeklēja Viestura Meikšāna izrādi “Bernardas Albas nams”, noteikti ievēroja, ka izrādes muzikālais noformējums Latvijas teātrim ir visnotaļ neraksturīgs, proti, tajā iestrādāta mūsdienīga elektroniskā mūzika. Tās autors - elektroniskās mūzikas mākslinieks un bītmeikers Demaui (Māris Dejus). Šonedēļ 23 gadus vecais liepājnieks laiž klajā savu debijas albumu "Tribe". Aicināju jauno mākslinieku uz sarunu, lai uzzinātu ko vairāk par viņa mūziku, ietekmēm, darbu teātrī un viņu pašu.

Esi ienācis pašmāju elektroniskajā mūzikā caur teātri. Kā tas notika? 

Rudenī režisors Viesturs Meikšāns bija Facebook publicējis, ka meklē videomākslinieku, un es ierakstīju komentāru: “Vai būtu iespējams strādāt attālināti?” Pēc nedēļas viņš man atsūta ziņu, lai atsūtu kādus video darbus. Aizsūtīju divas savas īsfilmas, virtuālās realitātes ekrānuzņēmumu, un viņš jautāja, vai vakarā varam tikties kafejnīcā. Tikšanās laikā, stāstot par to, ko daru, minēju arī, ka rakstu mūziku. Sapratām, ka attālināti tomēr nevarēs sadarboties. Iedevu savu vizītkarti un teicu: “Nekas, man jau galvenais bija atzīmēties.” Nākamās nedēļas vidū seko zvans: “Čau, vai tev būtu interese rakstīt mūziku manai izrādei?" Protams. Kad dedlains? Tā sāku iet uz mēģinājumiem un komponēt. 

Vai mūziku izrādē atskaņo dzīvajā, vai tā iepriekš sacerēta un tad atskaņota?

Jā, mūzika izrādēm iepriekš sacerēta un tad atskaņota.

Tu minēji, ka esi uztaisījis arī īsfilmu. Pastāsti sīkāk, lūdzu! To iespējams kaut kur noskatīties?  

Vairākas! Tieši šī īsfilma ar nosaukumu “Ritms” bija mana 2. kursa video moduļa gala darbs. Filma balstīta uz intervijām ar trīs cilvēkiem, kuriem ritms ir tuva lieta, - manu tēti Ivaru Dejus, kurš ir Liepājas Simfoniskā orķestra sitamo instrumentu mūziķis, mūzikas skolas skolotājs, producentu NiklāvZ un astrologu Didzi Šķilu.

Liepājas teātra izrāde nav vienīgā, kurai esi sacerējis skaņu celiņu?

Jā, mēnesi pēc pirmizrādes Liepājas teātrī man atkal zvanīja Meikšāns un piedāvāja uzkomponēt mūziku vēl vienai viņa izrādei Dailes teātrī. Izrāde “Kalpones”, starp citu, ir nominēta pavasara “Kilogramam kultūras”. Lai gan ar “Bernardas Albas namu” Liepājā debitēju kā komponists uz teātra skatuves, ar elektronisko mūziku nodarbojos jau labu laiku. Patiesībā aktīvi augšupielādēju internetā bītus kopš 2013. gada, 2016. gadā bija mans pirmais EP, bet šogad debijas albums. 

Liepājā ir izveidojusies kāda elektroniskās mūzikas kustība? Pirms kāda laika gana spilgti debitēja Niklāvz. Vai ir kāda savstarpēja komunikācija, vai katrs savā istabā pie sava datora ķimerējas? 

Liepājā ir vairāki elektroniskās mūzikas projekti, kas individuāli dara savu lietu, kā, piemēram kusmo, wunderwurld, Siskela, Glociks, Imantas reivists, deelis. Kustība notiek visu laiku, jo mākslas studenti uztur andergraunda pasākumu kultūru, rīko izstādes neapdzīvotās telpās, reivus. Šie pasākumi mobilizē mūziķus, dīdžejus un vīdžejus sagatavot setu un sevi parādīt.

Vari paskaidrot, kas ir ar tiem mazajiem burtiem nosaukumos? Kāds vēstījums? 

Tas gan būtu jājautā katram individuāli, taču mans minējums būtu, ka tā ir mākslinieka pieticība.

Demaui (Māris Dejus)
Demaui (Māris Dejus) Foto: OHM.LV

Kā tu pats raksturotu savu mūziku? Kādam strāvojumam pieslienies? 

Man patīk melodijas un ritma zīmējumi. Vēlos ar instrumentu un samplu tembrālajām īpašībām aizvest klausītāju citā pasaulē. Es esmu dzirdējis atsauksmes, ka baudāmāk ir manu mūziku klausīties ar austiņām.

Tas, iespējams, ir tāpēc, ka 90% laika strādāju, izmantojot tās, - tā labāk var sadzirdēt miksēšanas efektus. Kādam strāvojumam? Maiņstrāvai.

Kā sākās tava aizraušanās ar elektroniku? Kas bija pirmais ieraksts, kas tevi iedvesmoja?

Absolvējis Liepājas Emiļa Mengaiļa mūzikas skolu, iestājos fizikas un matemātikas novirzienā Liepājas Valsts 1. ģimnāzijā. Ar dziedāšanu skolas korī manai muzikalitātei bija par maz, tāpēc maniem video un skeitborda hobijiem pievienojās arī bītmeikošana. Tikai pēc pirmajiem diviem mūzikas radīšanas gadiem sāku apzināties, ka var radīt arī kaut ko vairāk par bītiem. Vienmēr esmu klausījies ļoti dažādu mūziku. Tāda pirmā ieraksta man nav.

Kas šobrīd ir tavā atskaņotājā?

Šobrīd man skan jaunais Flying Lotus albums “Flamagra”.

Instrumentāla elektroniskā mūzika nav piesaistīta kādai noteiktai valstij, valodai. Esi savu skatu pavēris arī ārpus Latvijas robežām - kādas tagad ir iespējas jaunajiem māksliniekiem?

Internets mums visiem ir rokas stiepiena attālumā, līdz ar to robežām nav nozīmes. Viss atkarīgs, kā tu to spēj izmantot un cik lielu rezonansi spēj radīt.

Demaui (Māris Dejus)
Demaui (Māris Dejus) Foto: OHM.LV

Vai jaunajam albumam ir arī kāds filosofisks vēstījums? Kāpēc "Tribe"?

Mēs katrs veidojam savu cilti. Tā ir manas cilts mūzika.

Video: Demaui "Garden".

 

Foto: Albuma atvēršanas svētki.

Noklausies albumu.

Albums pieejams arī fiziskā nesējā šeit.

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. 

Par materiāla saturu atbild SIA "TVNET". Saturu veidoja Jānis Žilde. 

Foto: #SIF_MAF2019
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu