Ar vieglu ironiju un ne pārāk nopietni. Ieskats "Carnival Youth" jaunajā albumā

Jānis Žilde
, Galvenā redaktora vietnieks
CopyDraugiem X Whatsapp
"Carnival Youth"
"Carnival Youth" Foto: publicitātes

Pēc "Vienā vilcienā" - pirms diviem gadiem izdotā albuma latviešu valodā - grupa "Carnival Youth" atgriežas ar divpadsmit jaunu dziesmu ierakstu angļu mēlē. 

Carnival Youth "Good Luck"

(Carnival Youth)

3,5/5

"Mums būtu nepieciešamas vēl trīs citas profesijas, lai varētu atļauties muzicēt tikai Latvijā un latviski," puiši reiz teikuši kādā intervijā, skaidrojot izvēli dziedāt angliski. Tik tiešām, jau vairākus gadus grupai izdevies iekļūt Eiropas klubu koncertu apritē, un, visticamāk, lēmums uzstāties starptautiski zināmā valodā ir ekonomiski pamatots. Arī paši jaunekļi, būdami jauni mileniāļi, kas dzimuši deviņdesmito gadu vidū, uzauguši ar mūziku angļu valodā, agrīnos pusaudžu gados saņēmuši interneta poti un tīmekļa informācijas lavīnu, kas arī pamatā ir angliski. Proti, grupa daudz komfortablāk jūtas globālajā anglosakšu informācijas telpā, nevis tikai šauri latviskajā vai kā nedaudz vecākas paaudzes - postpadomju informatīvajā telpā.

Nu jau kādu pusgadu grupai pievienojies jauns basģitārists Kristians Kosītis, kas ir jau trešais basists grupas neilgajā pastāvēšanas vēsturē, taču pagaidām vēl "Karnevāla bērni" sevi pozicionē kā trio. Arī uz jaunā albuma publicitātes bildēm redzami brāļi Emīls un Edgars Kauperi un Roberts Vanags. 

Jaunajā albumā, kas ieskaņots 2018. gada augustā Sanpaulu, Brazīlijā, studijā "Red Bull" (iepriekšējā plate ierakstīta Berlīnes "Red Bull" studijā), vairs tik ļoti nedominē savstarpējo attiecību, ceļošanas tēmas, saturs ir abstraktāks, ironiskāks. Jau pats plates nosaukums ir viegla ironijas deva - novēlējums "Lai jums veicas!" reizēm izskan arī kā "Nu, lai jau jums veicas!", proti, ar sarkasmu.

Arī albuma skaņdarbs "Desktop", kuram teksts tapis pēdējā brīdī, lūkojoties studijas inženiera datora ekrānā, ir ironisks vēstījums par jauno digitalizēto paaudzi, arī par viņiem pašiem. "Mums ekrānos ir pieejamas visas atbildes, bet tas viss nāk kopā ar pazaudētu laiku," skaidro Emīls. 

Albuma ieraksta brīdī, esot tādā eksotiskā vietā kā Brazīlijā, Sanpaulu "betona džungļos", kā saka paši mūziķi, neviļus dziesmu ieskaņošanas procesā iezagušies arī kādi Latīņamerikas bungu ritmi, perkusijas, kas bijušas pieejamas studijas telpās.

Atšķirībā no iepriekšējiem albumiem klāt nākušas arī stīgas, kas atsevišķās dziesmās rada episku, simfonisku sajūtu ("Landlord (Die Alone)", "Friends"). 

Albumu producējis grupas draugs un ilggadējs sadarbības partneris ierakstu veidošanā Gatis Zaķis, to miksējis "Grammy" balvas ieguvējs Nikolass Vernss (Nicolas Verhnes), kurš strādājis ar tādiem māksliniekiem kā "The War on Drugs", "Animal Collective", "Deerhunter" u.c. atzītām alternatīvās mūzikas grupām. 

Muzikāli "Carnival Youth" palikuši uzticīgi savai indīpopa skaņai, šoreiz nedaudz vairāk akcentējot atsevišķus psihedēliskā popa elementus. Jau albuma pirmais skaņdarbs "Two Monkeys" ("Divi pērtiķi") ieved klausītāju indie mūzikas džungļos, kur valda dīvaini sintezatoru tembri ("MGMT", "Flaming Lips" ietekmes), tumīgi, biezi ģitāru akordi un daudzbalsīgs dziedājums falsetā. Albumu iesākt ar šādu nekomerciālu skaņdarbu - tas liek secināt, ka puiši nedomā par izpatikšanu kādam abstraktam klausītājam, bet galvenokārt izpatīk paši sev. Un tas ir labi. Jā, ierakstā netrūkst arī vienkāršu līdzi dziedamo skaņdarbu ("Birthday", "Desktop", "Pumpkin Pie"), taču kopumā albums no muzikālā viedokļa ir abstraktāks par līdz šim izdotajiem "karnevāļu" albumiem.

Pilnai laimei traucē muzikālais dekoratīvisms - pārlieku cieša turēšanās pie "žanra ābeces", arī tekstuāli prasītos kādu lielāku "sāpi", ja drīkst šādi nedaudz vulgarizēt - albums ir tāda mērena, pieradināta trīs jauku puišu kopā būšana un muzicēšana.

Bet, kā jau rakstīju iepriekšējās plates apskatā, tāda ir šīs jaunās paaudzes iezīme - vēnu griešanu un skaļus protestus pret sistēmu šeit nesagaidīt, tas viss bijis un palicis astoņdesmito un deviņdesmito gadu mijā, laikā, kad ar pilnu jaunu darbojās oriģinālie tā dēvētā independent jeb indie mūzikas viļņa pionieri.  

Jāpiebilst, ka ar jaunā albuma dziesmām grupa septembrī dosies Eiropas koncertturnejā (Polija, Slovākija, Lietuva, Čehija u.c.), bet novembrī - Latvijas turnejā, ar centrālo koncertu Rīgā, jaunajā koncertvietā “Hanzas perons” (23. novembrī) un ar noslēguma koncertu 30. novembrī Liepājā.

Noklausies albumu.

 

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. 

Par materiāla saturu atbild SIA "TVNET". Saturu veidoja Jānis Žilde. 

Foto: #SIF_MAF2019
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu