Ieva Sutugova atklāj, kā cilvēki viņu pazemojuši, nesaprotot dziedātājas slimību (2)

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Sintija Zandersone / LETA

​Talantīgā pašmāju dziedātāja Ieva Sutugova sociālajā tīklā “Facebook” atklāti runājusi par savu slimību – migrēnu. Šo gadu laikā viņai nav gājis viegli, jo ne visi izprot, kas tā ir un kā izpaužas.

“Arī es ar Migrēnu cīnos, nu jau aptuveni 26 gadus. Jā - tieši tik. Šo gadu laikā pietiekami esmu saskārusies ar ļoti asiem komentāriem, bieži pat nievājošiem un pazemojošiem. Biežākais ir smīns un teksts: “Netēlo”!

Esmu vēmusi skolas gaitenī, daudzu cilvēku priekšā, gluži vienkārši nepaspēju līdz tualetei, jo skolotāja mani nelaida uz labierīcībām, sakot - nav ko tik bieži iet! Vēlāk no citas skolotājas dzirdēju tekstu: “ Jā, jā, visa skola jau runā par tavu “izrādi” gaitenī”.

Darbos ir bijis dažādi - kad strādāju kopā ar draudzeni, viņa vienmēr ir saprotoša, jo zina. Citkārt skan teksti - nekas nevar būt svarīgāks par šo mēģinājumu. Un rezultāts vēl joprojām ir vainas sajūta. Vienmēr.

Cilvēkiem, kas cieš no migrēnas nav viegli atrast darbu, jo kurš darba devējs ticēs (un kuram interesē), ka cilvēks gluži vienkārši 2-3 dienas nevar piecelties no gultas, smago sāpju dēļ.

Septembra pirmā nedēļa - migrēnas atpazīšanas nedēļa. Esi vērīgs un saprotošs. Aicinu īpaši tos, kuriem migrēna nav (!) palasīt, kas ir migrēna un cik smaga ir šī slimība,” atklāja māksliniece.

Rīgas 1. slimnīca informē, ka migrēna ir saslimšana, kam raksturīgas lēkmjveida galvassāpes ar vidēji vai stipri izteiktām epizodēm (bieži vienā galvas pusē).

Galvassāpēm migrēnas gadījumā ir vairākas raksturīgas pazīmes (simptomi):

- pulsējošas sāpes,

- slikta dūša 

- paaugstināts jutīgums pret gaismu, skaņām vai smaržām,

- sāpes pastiprina fiziska slodze (piemēram, kāpšana pa kāpnēm).

Sāpes, ja tās netiek ārstētas, parasti ilgst 4-72 stundas, un tās var pavadīt auras simptomi. Migrēnas aura ir viena no pazīmēm, kas var parādīties pirms galvassāpēm.

Aurai raksturīgi redzes un jušanas traucējumi:

- neskaidra redze,

- spīdoši objekti redzes laukā (ņirboņa, mirgojošas gaismas),

- izkropļota redze vai tumši laukumi redzes laukā,

- runas un koncentrēšanās problēmas,  

- tirpas, vājums rokās vai kājās.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu