Kopenhāgenas izplešanās: pieaugošais iedzīvotāju skaits veicina mākslīgas pussalas būvēšanu (4)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Publicitātes foto

Nav noslēpums, ka mūsdienu galvaspilsētas izplešas un strauji pieaug iedzīvotāju skaits - no Eiropas valstīm īpaši populāra ir kļuvusi Dānijas galvaspilsēta Kopenhāgena. Pagājušās nedēļas noslēgumā Dānijas varasiestādes apstiprināja projektu par mākslīgas pussalas būvniecību. Šeit varēs izmitināt aptuveni 35 000 iedzīvotāju, ziņo portāls BBC. 

Strauji augošais iedzīvotāju skaits jau šobrīd Dānijas galvaspilsētā Kopenhāgenā rada nekustamo īpašumu krīzi - pēdējos gados dzīvokļi šeit tiek izķerti vēja ātrumā un jaunus mājokļus atrast ir tikpat kā neiespējami. Ik gadu Kopenhāgenā ievācas aptuveni 10 000 jaunu iedzīvotāju un, vadoties pēc OECD aplēsēm, 2025. gadā šeit dzīvos par 100 000 vairāk cilvēkiem nekā patlaban - tagad šarmantajā Skandināvijas pilsētā dzīvo 780 000 iedzīvotāju.

Kā risinājumu Dānijas valdības pārstāvji piedāvā izbūvēt mākslīgu pussalu, līdzīgi kā Dubaijā, Nīderlandē vai Japānā, kur būs iespēja izbūvēt jaunas dzīvojamās mājas. Kopenhāgenas pilsētas un ostas attīstības departaments uzsver, ka uz salas būs īpaši īres nami, no kuriem 20% būs speciāli paredzēti studentiem un cilvēkiem ar zemiem ienākumiem. Uz salu vedīs tilti ar velojoslām, jauna metro līnija un maģistrāle, kas salu savienos ar pilsētas centru un citām apkaimēm. Tāpat jaunā pussala, ko dēvē par Lineteholmenu, mazinās jūras līmeņa celšanās ietekmi uz vecpilsētu. 

Plānots, ka celtniecība tiks sākta 2035. gadā un visa jaunā dzīvojamā rajona būvniecības noslēgums gaidāms 2070. gadā. Kopējās projekta izmaksas mērāmas trīs miljardu ASV dolāru vērtībā. Šo projektu finansēs Dānijas valdība un Kopenhāgenas pašvaldība, kaut gan paši dāņu politiķi pārliecināti uzsver, ka nauda tiks atgūta, pārdodot nekustamos īpašumus un zemesgabalus, tāpēc no šā projekta īpaši necietīs nodokļu maksātāji.  

Komentāri (4)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu