Dizains pret apšaudēm: kā skolu plānojums var apturēt apšaudes ASV skolās (3)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Unsplash

Apšaudes ASV skolās notiek ar visai lielu regularitāti, kas savukārt skolēniem, augstskolu studentiem, kā arī pasniedzējiem un skolas personālam rada lieku stresu ikdienas gaitās. Šī ir vienīgā valsts pasaulē, kurā bērni var apdraudēt citu bērnu dzīvību ieroču turēšanas atļauju politikas dēļ. Lai pasargātu jauniešus un rūpētos par viņu drošību, skolas šobrīd tiek veidotas pēc īpaša dizaina, kas sniedz skolēniem un skolas personālam iespēju patverties no šāvieniem, vēsta amerikāņu medijs "NBC".  

Masu apšaudes ASV skolās nav retums - ik gadu kāds neapmierināts tīnis skolā sāk jandāliņu ar ieroci, kā rezultātā mirst un tiek ievainoti citi skolasbiedri. Šis ir iemesls skolu pārbūvēm, un arhitektiem ir jāpiedomā pie gudra skolu dizaina, proti, skolas gaiteņos ir jābūt izbūvētiem slēpņiem, kur skolēniem un skolas personālam slēpties masu apšaudes brīdī. 

Slēptuves Mičiganas vidusskolā
Slēptuves Mičiganas vidusskolā Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video

Apšaudes "drošas" skolas piemērs ir Mičiganas vidusskola - šī svaigi celtā skola ir īpaši iekārtota, lai pasargātu jauniešus no uzbrukumiem. 48 miljonus vērtajā skolā ir ievēroti vairāki drošības elementi - citās skolās gaiteņos ir ierīkoti mantu skapīši, bet šajā mantu glabātuves atrodas kopējā zālē, kuru vienlaikus var uzraudzīt vairāki skolotāji. Tāpat skolas gaiteņos ir ierīkoti vairāki slēpņi - izvirzījumi sienās, kas aizturēs raidītās lodes un dos patvērumu bērniem, kas bēgs no uzbrucēja.

Pārskatāma skapīšu zāle 
Pārskatāma skapīšu zāle Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video

Arī skolas logi un "stikla" durvis ir ložu necauršaujamas - trauksmes gadījumā vairāku klašu telpas varēs aizslēgt, bet īpašs sienas izvirzījums, aiz kura slēpsies skolēni, aizsegs šāvējam skatu uz slēpni.  

Slēpnis mācību telpās
Slēpnis mācību telpās Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video

"Doma par apšaudes draudiem uzdzen zosādu, taču tādā laikmetā mēs dzīvojam. Drošas skolas ļauj koncentrēties uz mācībām, nevis uz briesmām," medijam atklāj kāda māmiņa. Amerikā patlaban ir vairākas skolas, kuras pievērš uzmanību drošībai tieši masu apšaudes gadījumos. 

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu