Šveicē tapusi pasaulē lielākā koka būve (4)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Swatch

Pēc piecu gadu ilgas celtniecības, Šveices pilsētā Bīlē ir pabeigta pasaulē lielākā koka ēka - Šveices rokaspulksteņu "Swatch" ražotnes galvenā mītne, vēsta portāls "Designboom". Neparastās ēkas autors ir japāņu arhitekts Šigeru Bans.

Savdabīgās konstrukcijas koka celtne galvenokārt ir veidota Šveices pulksteņu ražotnes "Swatch" galvenās mītnes vajadzībām, taču līdz ar biroju telpām, te atradīsies arī konferenču zāles un muzejs. 

Foto: Swatch

Koka biroju celtne stiepjas 240 metru garumā un 35 metru platumā, bet tajā ir ierīkoti pieci stāvi - kopumā nama augstums ir aptuveni 27 metri. Īpaši neparasts ir ēkas tilts, kas savieno vecāko "Swatch" biroju ēku ar jauno - tiltu papildina jaunās ēkas jumts, kas teju vai plūst no jaunākās ēkas.

Japāņu arhitekts Šigeru Bans un viņa komanda ēkas dizaina veidošanā izmantoja īpašu 3D tehnoloģiju, kas palīdzēja noteikt konkrēto ēkas formu un veidolu, kā arī palīdzēja aprēķināt cik daudz koka siju būs nepieciešams mājas celtniecībai. Kopumā pasaules lielākās ēkas tapšanai tika izmantoti 4600 koka pāļi. 

Foto: Swatch

Ņemot vērā ēkas apmērus, tās būvniecība prasīja savus izaicinājumus - šis bija iespaidīgs inženieru darbs, kas prasīja matemātisku precizitāti koka siju izvietojumā tā, lai tās sniegtu perfektu stabilitāti un drošību. Koka sijās arhitekti un inženieri izplānoja elektrības vadu integrāciju tā, lai tie būtu tikpat nemanāmi, bet pašas sijas izkārtoja medus kāru formās. Kopumā uz ēkas griestus rotā 2800 "medus kāres". 

Foto: Swatch

Ēkas apmēri ir patiesi iespaidīgi - koka celtne aizņem 25 000 kvadrātmetrus. Milzu mājā ir arhitekts ir izveidojis atvērtā tipa dizainu, kas vizuāli ēku padara vēl plašāku. Līdz ar ekoloģisko materiālu pielietojumu, milzu koka nams ir arī ekoloģisks no enerģētikas viedokļa - ēka pati ražo savu elektroenerģiju ar fotovoltiskajiem logu paneļiem - stikla, kuru pārklāj caurspīdīgs solārais panelis. Savukārt biroju ēkas apsildīšanu veic ar pazemes ūdeņu palīdzību. 

Komentāri (4)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu