Mājoklis uz Marsa: dizaina risinājumi mājām uz sarkanās planētas (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Hassell/the Design Museum

Oktobrī un novembrī prestižajā Londonas Dizaina muzejā norisināsies izstāde "Pārcelšanās uz Marsu", kurā nozares eksperti spriedīs, kāda izskatīsies dzīve uz sarkanās planētas, kādus apģērbus būs jāvalkā ikdienā un kādas, galu galā, izskatīsies mājas nākotnes marsiešiem, vēsta portāls CNN. 

Vēlme sasniegt līdz šim nesasniegto planētu vēl ir daudziem tehnoloģiju dižgariem - sākot no Īlona Maska ambiciozā projekta "Space X", Džefa Bezosa "Blue Orgin" projekta, beidzot ar Ķīnas Nacionālo kosmosa administrāciju. Savukārt NASA jau 2030. gadā plāno ar cilvēku vadītu kuģi sasniegt vēl neapmeklēto planētu. 

Foto: Hassell/the Design Museum

Neraugoties uz plāniem un mērķiem, vēl šobrīd neeksistē vesels lērums tehnoloģiju, ar kuru palīdzību būtu iespējams sasniegt Marsu, vēl jo vairāk, sākt tur dzīvi. Lai gan patlaban ir grūti iztēloties, kāda būs dzīve uz sarkanās planētas un kā tur tiks nogādāti būvniecības materiāli un citas detaļas, taču neskaitāmi uzņēmumi ir sākuši ražot prototipus Marsa mājokļiem.  

Izstādē var aplūkot, kādas izskatītos Marsa mājas un arī apģērbs, kā arī tā ļauj spekulēt, kāda būs dzīve pat 1000 un 10 000 gadu tālā nākotnē. 

Britu dizaina uzņēmums "Hassell" ir radījis trīs pilna izmēra dzīvojamo ēku modeļus, kurus potenciāli varētu izmantot Marsa misijai. Mājas ir celtas ar 3D printēšanas palīdzību. Viena māja diametrā sasniedz sešus metrus un ir savienojama ar citām ēkām, tādā veidā padarot celtni viegli modificējamu un piešķirot tai vairākas funkcijas. Atšķirībā no citiem nākotnes māju prototipiem Marsa mājas izceļas ar īpašu pretradiācijas sistēmu un aizsargslāni. 

Foto: Hassell/the Design Museum

Arī marsiešu kostīmi būs krietni citādāki, nekā tie ir bijuši Apollo misijas astronautiem. Mēness apceļotāju tērpi bija veidoti teju vai vienreizējai lietošanai, bet marsiešu kostīmi būs paredzēti vairāku gadu valkāšanai. Taču, kas attiecas uz ikdienas apģērbu, uz Marsu nebūs iespējams nosūtīt veselu apģērbu kolekciju, nāksies vien iztikt ar pieejamajiem materiāliem vai samierināties ar īpaši plānām drēbēm. Marsa apģērbi varētu būt pašūti no kosmosa kuģa izpletņa tekstila.  

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu