Dubaijas Expo ietvaros tapuši milzu oglekļa šķiedras vārti

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Instagram/asif_can

Britu arhitektu studija "Asif Khan" ir atklājuši ekstravagantus ieejas vārtus uz Dubaijas prestižo arhitektūras izstādi - Expo 2020. 

Šogad Dubaijā notiks starptautiskā arhitektūras izstāde, kas ir pasaulē ieguvusi diezgan prestižu statusu un ļauj dažādu valstu arhitektiem gūt atpazīstamību globālā mērogā. Pasākuma sākums ir plānots vien 2020. gada 20. oktobrī, tomēr jau patlaban norisinās pirmie sagatavošanās darbi. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Asif Khan (@asif_can) on

Ap ceļiem un tiltiem, kas ved uz pasākuma norises vietu, ir tapuši pirmie prestižās izstādes vēstneši - 30 metrus augsti oglekļa šķiedras vārti. Neparastās instalācijas autors ir pakistāņu izcelsmes arhitekts Asifs Kāns un viņa arhitektu biroja komanda no Londonas. Milzu vārti atrodas aptuveni sešu kilometru atstatumā viens no otra. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Asif Khan (@asif_can) on

Vārtu gigantiskās vērtnes var atvērt pilnībā, ļaujot brīvu cilvēku plūsmu norises vietā - tās tiks atvērtas izstādes atklāšanas ceremonijā un Vecgada vakarā. Savukārt ikdienā vārti būs atstāti pusvirus, tādējādi pieļaujot mērenu cilvēku plūsmu. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Asif Khan (@asif_can) on

Lielie kvadrāta formas vārti ir veidoti arābu valstīs populāra dizaina veida "mašrabija" manierē, proti, vārtus veido sīki, sarežģīti ģeometriski elementi un motīvi. Šos zīmējumus varam manīt uz mošejām, dažādām pilīm arābu valstīs un citām ēkām. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Asif Khan (@asif_can) on

Smalkie rotājumi un motīvi ir veidoti ar īpašu 3D "vīšanas" tehnoloģiju - oglekļa šķiedru materiālu aptin ap specializētu robotisku roku, kas rotējot gluži vai uzada instalāciju. Šādā veidā robots ir uzadījis vairākas kolonnas, kas pēcāk ir sametinātas kopā, veidojot neparastu žogu, kuru apvienojot ar citiem fragmentiem radīts metāla tilts. Interesanti, ka, neraugoties uz  konstrukcijas milzīgumu, tā ir gaužām viegla - vārtus var atvērt viens cilvēks. "Tas ir neiedomājami viegls materiāls. Apvienojot materiāla vieglumu un izturību, tas spēj paveikt daudz vairāk nekā citi materiāli," arhitektūras portālam "Dezeen" skaidro arhitekts Asifs. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Asif Khan (@asif_can) on

Vārtu ciešais motīvs no dažādiem leņķiem  aizēnos spilgto Dubaijas sauli, bet metāla režģa spraugas ļaus brīvi caurvējot gaisa plūsmām.  

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu