Aukstā kara vēstures muzejā Losandželosā atklāta rokgrupai "Pērkons" veltīta ekspozīcija (7)

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Felīcija Vērzemniece

Aukstā kara laikmeta kultūras un vēstures muzejā "The Wende Museum" Losandželosā, ASV, 23. februārī atklāta latviešu rokgrupai "Pērkons" veltīta ekspozīcija, informē projekta pārstāve Una Griškeviča.

Ekspozīcijā muzeja apmeklētāji varēs noskatīties virtuālās realitātes īsfilmu "Pērkons: A VR Rockumentary". ASV tapusī īsfilma stāsta par grupu "Pērkons" un tās lomu PSRS sabrukumā, norādīja Griškeviča, piebilstot, ka filmas veidotāji ir Mineapolē bāzēta reklāmas aģentūra "Fallon Worldwide", un tās radīšanā izmantota novatoriska virtuālās realitātes pieeja. Filmas pirmā publiskā izrādīšana norisinājās 2018.gada maijā Francijā notikušajā "VivaTech" konferencē Parīzē, savukārt tā paša gada septembrī notika filmas starptautiskā pirmizrāde Rīgā. 2018.gada decembrī sadarbībā ar žurnālu "Rolling Stones" notika filmas pirmizrāde Nujorkā.

"The Wende Museum" galvenais kurators un programmu vadītājs Jūse Sehāls pauda gandarījumu par iespēju strādāt pie šī projekta, kas pilnībā atbilstot muzeja misijai "jēgpilnā veidā savienot pagātni un tagadni". Ekspozīcija "Pērkons: A VR Rockumentary" muzejā būs apskatāma visu gadu.

"Kad Juris Kulakovs astoņdesmito gadu sākumā nodibināja grupu "Pērkons", viņam bija tikai divu kilovatu skaņas sistēma, dažas labas dziesmas un spēkpilna ideja: dzīvot patiesi melu pilnā laikmetā," norādīja ekspozīcijas veidotāji. Tāpat viņi piebilda, ka Kulakovam nebija ne jausmas, kādu spēku viņš atbrīvos. ""Pērkons" tika aizliegts divas reizes. Grupas fani tika pakļauti vajāšanai. Komunistu vadoņi centās Juri piespiest emigrēt. Bet, jo vairāk varas iestādes centās grupu apklusināt, jo lielāku spēku viņu mūzika ieguva. 80.gadu beigās "Pērkona" mūzika kļuva par vienu no Atmodas vadmotīviem," akcentēja izstādes veidotāji.

Grupas "Pērkons" līderis Kulakovs norādīja, ka par savu misiju uzskatījis radīt iespējami labāko rokmūziku latviešu valodā ar labāko latviešu dzejnieku dzeju. "Cilvēki, klausītāji, to juta - daudziem mēs tolaik kļuvām par ceļa rādītājiem. Lai gan tagad esam atzīti par klasiķiem un saņēmuši daudz atzinību gan no tautas, gan no valsts, tas, ka mūsu radītā mūzika ir palīdzējusi un palīdz stiprināt tautas garu, vienot un celt tās pašapziņu, ir visaugstākais apbalvojums," savu nostāju pauda mūziķis.

Aukstā kara vēstures muzejs "The Wende Museum" Losandželosā dibināts 2002.gadā. Muzeja nosaukums cēlies no vārda "Die Wende" jeb "pagrieziena", ar ko apzīmē nevardarbīgās revolūcijas un pārmaiņu periodu Vācijā pirms un pēc Berlīnes mūra krišanas 1989.gadā. Muzeja mērķis ir pētīt un atspoguļot Aukstā kara vēsturi, apkopojot un saglabājot mākslas darbus, artefaktus, arhīvus, filmas un personiskos vēstures materiālus no Aukstā kara laikmeta Austrumeiropā un Padomju Savienībā.

Komentāri (7)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu