Vērmanes dārza strūklakai veic arhitektoniski māksliniecisko izpēti

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Vērmanes dārza strūklaka pēc restaurācijas
Vērmanes dārza strūklaka pēc restaurācijas Foto: twitter.com/vsuseklis

Vērmanes dārza strūklakai "Gadalaiki" veic arhitektoniski māksliniecisko izpēti, lai izvēlētos tās baseina klājuma materiālu un krāsu, pavēstīja Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes (NKMP) Arhitektūras un mākslas daļas vadītājas vietniece Marina Levina.

"Mēs pieprasījām Rīgas domes Mājokļu un vides departamentam veikt arhitektoniski māksliniecisko izpēti gan strūklakai Vērmanes dārzā, gan strūklakai Esplanādē, kur grasījās izmantot līdzīgu risinājumu kā strūklakai "Gadalaiki"," skaidroja Levina.

Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta pārstāve Antra Gabre apstiprināja, ka Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes rekomendācijas ir ņemtas vērā - arhitektoniski māksliniecisko izpēte jau tiek veikta Vērmanes dārza strūklakai un tādu veiks arī strūklakai, kas atrodas Esplanādē.

"Tad, kad iestāsies siltāks laiks un strūklaku Esplanādē varēs iedarbināt, pa tās baseinu nevarēs bradāt, kā bija iecerēts, jo ticami, ka līdz tam arhitektoniski mākslinieciskā izpēte vēl nebūs pabeigta. Tāpat, domājot par baseina klājumu, jāņem vērā arī drošības prasības, lai, piemēram, bērni, kas pa baseinu mēdz staigāt ar basām kājām, nesavainotos," sacīja Gabre, uzsverot, ka pēc izpētes NKMP pieņems lēmumu par abu strūklaku klājuma krāsu un materiālu.

Levina norādīja, ka izpēti veiks neatkarīgs sertificēts speciālists, kurš strādā ar kultūrmantojuma objektiem. Sagatavotā dokumentācija būs pamats projekta izstrādei. Savukārt uz vēsturiskās izpētes pamata, NKMP varēs lūgt neatkarīgajam speciālistam piedāvāt savus priekšlikumus, un pārvaldes darbinieki varēs izvēlēties apdares variantu pēc parauga.

"Mēs gaidām, kad Vērmanes dārza strūklakai veiks izpēti. Pēc izpētes rezultātiem, neatkarīgajam speciālistam jāsagatavo priekšlikumi, un tad mēs to vērtēsim," sacīja Levina. NKMP Arhitektūras un mākslas daļas vadītājas vietniece sacīja, ka sagatavoto dokumentāciju iesniegs gan pārvaldei, gan Rīgas pilsētas būvvaldei, kas vērtēs, vai priekšlikums ir saskaņojams, vai nav.

Tāpat viņa sacīja, ka no Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta tika prasīta saskaņota dokumentācija, nevis skice, kur izklājamas flīzes, kas strūklakā "Gadalaiki" nekad nav bijušas. "Mēs lūdzām visu pamatot ar vēsturisko, autentisko materiālu. Tas, ko viņi izdarīja, tika darīts uz savu galvu," norādīja Levina.

Kā ziņots, decembrī cilvēku sašutumu izpelnījās pamanītā Vērmanes dārza strūklakas seguma maiņa, kur vēsturiskais ieklājums bija nomainīts pret baltām un zilām flīzēm. Kā atzina Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta direktors Anatolijs Aļeksejenko, zilas krāsas flīžu ieklāšana Vērmanes dārza strūklakā "Gadalaiki" bijusi komunikācijas kļūda starp departamentu un remontdarbu veicējiem.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu