Rēzeknē atklāta Dagmāras Legantes vectēvam Jurim Soikanam veltītā izstāde

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Dagmāra Legante
Dagmāra Legante Foto: Andrejs Vasjukevičs/Latgales vēstniecība GORS

23. februārī Latgales vēstniecībā "Gors" atklāta izstāde, kas veltīta ekstraordinārai personībai – māksliniekam, teorētiķim, mākslas kritiķim un pedagogam Jurim Soikanam (1920–1995). 

Izstādes ierosme ir mākslinieka simtā jubileja, kas šogad apritētu 12. aprīlī. Izstādes atklāšanā klāt bija gan tās kuratore Andra Silapētere, mākslinieka mazmeita - TV personība Dagmāra Legante, mākslas profesors Osvalds Zvejsalnieks, kā arī tuvāki un tālāki Soikana dzīves līdzgaitnieki un daiļrades interesenti.

Izstāde, kas Latgales vēstniecības "Gors" divos stāvos skatāma līdz 19. aprīlim, ietver Jura Soikana glezniecības darbus no viņa darbu sērijas “Maģiskais reālisms”, kā arī ļauj iepazīt mākslinieka arhīvu, izgaismojot Soikana biogrāfijas atsevišķas lappuses un viņa plašo interešu loku. Mākslinieks Juris Soikans ir dzimis un audzis Ludzā, mācījies Rēzeknē un Rīgā, bet Otrā pasaules kara notikumu iespaidā nonāca trimdā, pēc kara uzsākot dzīvi Dortmundē, Vācijā, kur arī aizritēja lielākā daļa viņa radošās biogrāfijas. 1990. gadā viņš atgriezās Latvijā. Savā radošajā praksē viņš pievērsās glezniecībai, grafikai, grāmatu ilustrēšanai, rakstījis dzeju, kā arī muzicējis, izteiksmes formām kulminējot neordināros radošos meklējumos un atradumos. Būtiska viņa radošā mantojuma daļa ir sarakstītās esejas, mākslas kritikas un teorētiskie pārspriedumi. Bez tā izstrādāta arī kibernētiskās estētikas teorija kā modernās mākslas pedagoģijas metode, ko Soikans pielietoja arī savā pedagoga praksē. Sākot ar 1972. gadu, Soikans glezniecībā attīsta ideju par “Maģisko reālismu”, konceptualizējot to formas, krāsas un dinamikas aspektu ietvarā.

Juris Soikans pie sava darba. Dortmunde. Ap 1961. gadu.
Juris Soikans pie sava darba. Dortmunde. Ap 1961. gadu. Foto: LU Akadēmiskās bibliotēkas kolekcija

Latgales vēstniecībā "Gors" skatāmajā izstādē “Juris Soikans. Maģiskais reālisms” ir sakopoti mākslas darbi un arhīva liecības no LU Akadēmiskā bibliotēkas, J. Soikāna Ludzas mākslas skolas, kā arī viņa meitas privātkolekcijas. J. Soikanam veltītā izstāde no 23. februāra līdz 19. aprīlim aplūkojama koncertzāles divos stāvos no otrdienas līdz svētdienai no 12.00 līdz 22.00, bet pirmdienās no 12.00 līdz 18.00, izstādes apmeklējums ikvienam interesentam ir bezmaksas.

Foto: Rēzeknē atklāta Jurim Soikanam veltītā izstāde “Maģiskais reālisms“.

Izstāde tiek veidota sadarbībā ar mākslas vēsturnieci un kuratori Andru Silapēteri un biedrību “AB2E”. Izstādes grafisko noformējumu un arhitektūru veidojuši Asnate Bočkis un Rogier Arents. Izstādes norisi atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds, Rēzeknes pilsētas dome, J. Soikāna Ludzas mākslas skola un Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskola.

Video ieskats izstādē un tās kuratores Andras Silapēteres stāsts par izstādi: 

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu