Apgāztā viesnīca, kas iedvesmoja filmas "Zvaigžņu kari" veidotājus

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Wikimedia Commons

 "Hôtel du Lac" jeb "Ezera viesnīca" ir viena no Tunisijas arhitektūras pērlēm - tā ir celta brutālisma stilā un daudzus pārsteigs ar dizainu, kas liek mājai izskatīties gluži kā apgāztai augšpēdus.

Tunisijas apgāztā viesnīca ir celta no 1970. līdz 1973. gadam, tās autors ir itāļu arhitekts Rafaēls Kontidžiani. Tolaik ēku cēla valdības vajadzībām, taču vēlāk to pielāgoja viesnīcai. Jau kad ēka bija tikko uzcelta, to nodēvēja par brutālisma arhitektūras stila ikonu. 

Arhitekts ēkas plānošanā izmantoja savdabīgu metodi - desmit stāvus augstās ēkas stāvi ir cits par citu platāki. Šādā veidā arhitekts Rafaēls Kontidžiani panāca, ka viesnīcas pirmais stāvs ir divas reizes mazāks nekā pats augstākais. Kopumā viesnīcā ir 416 istabiņas. Uzskatāms, ka šis bija pirmais modernisma vēstnesis Tunisijā, kas acumirklī kļuva par populāru tūrisma objektu.

Foto: Wikimedia Commons

Lai ēka būtu līdzsvarota un droša, tās būvniecībā  izmantoja 190 dzelzsbetona pāļus, kas tika iedzīti zemē 60 metru dziļumā. 1970. gados Ezera viesnīca bija modernākā celtne valstī, un katras istabiņas interjers bija veidots tā laika aktuālākajās tendencēs. Grīdas klāja linolejs, bet telpas, tostarp mēbeles un sienas, tika ieturētas oranžos, sarkanos un brūnos toņos. Uzskatāms, ka gan arhitektūrā, gan interjerā ir atspoguļotas Eiropas un arābu pasaules nianses. Tunisijas Ezera viesnīca, visticamāk, ir iedvesmas avots filmas "Zvaigžņu kari" veidotājiem - filmā vairākkārt ir redzams smilšu transportlīdzeklis, kas līdzinās Tunisijas viesnīcai.

Smilšu transports filmā "Zvaigžņu kari"
Smilšu transports filmā "Zvaigžņu kari" Foto: Wikimedia Commons

Viesnīca tika privatizēta 1990. gadā, taču 2000. gadā bankrotēja un to slēdza. 2013. gadā neparastās formas ēku iegādājās Lībijas investīciju uzņēmums, kas solīja ēku nojaukt un tās vietā uzcelt 100 miljonus vērtu pieczvaigžņu viesnīcu - debesskrāpi. Lai gan ideja uz laiku pieklusa, runas par brutālisma pieminekļa demontāžu jau atkal izskanēja 2019. gadā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu