Jūrmalā atzīmē dzejnieces Aspazijas 155. gadskārtu

CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: publicitātes

Ar plašu kultūras pasākumu programmu Jūrmalā atzīmēs dzejnieces Aspazijas 155. gadskārtu, informē Jūrmalas pilsētas domes pārstāve Inese Krieviņa.

Krieviņa pavēstīja, ka marts ir latviešu dzejnieces Aspazijas (1865-1943) dzimšanas dienas mēnesis. Atzīmējot Aspazijas 155. gadskārtu, martā Jūrmalā - Aspazijas mājā, Raiņa un Aspazijas vasarnīcā, Jūrmalas Centrālajā bibliotēkā un Dubultu baznīcā - norisināsies dzejnieces dzīves un daiļrades atceres pasākumi.

Aspazija
Aspazija Foto: publicitātes

12. martā plkst.18 notiks dziesminieces Antas Eņģeles koncerts "Uz pavasari". Vakara programmā iekļautas senas krievu romances un 30. gadu melodijas par jūras tēmu. Koncerta noslēgumā izskanēs komponistu Imanta Kalniņa un Jāņa Lūsēna dziesmas ar Aspazijas un Raiņa vārdiem.

Aspazijas mājā 17. marta plkst.18 notiks Initas Rudzītes rotu izstādes "Aspazija dzintarā" atklāšana. Izstādē būs apskatāmi 30 darbi, kurus māksliniece darinājusi, iedvesmojoties no Aspazijas dzejoļiem. Izstāde "Aspazija dzintarā" norisināsies līdz 30.maijam.

19. martā plkst.17 notiks biedrības "Aspazijas mantojums" priekšsēdētājas Ināras Andžānes priekšlasījums "Mītisko motīvu meklējumi Aspazijas dzejā". "Aspazijas dzeja ir pasaule, pilna simboliem, materiālās un nemateriālās dzīves apvienojums, kas aizved daudzdimensiju telpā", par Aspazijas dzeju sacījusi pētniece Andžāne.

Dubultu evaņģēliski luteriskajā baznīcā 14. martā plkst.17 norisināsies pasākums "Izplesti spārni. Atgriešanās", kas veltīts simtgadei kopš Aspazijas un Raiņa atgriešanās Latvijā no trimdas. Koncertā skanēs Emīla Dārziņa, Marģera Zariņa, Lūcijas Garūtas, Raimonda Tiguļa un citu komponistu skaņdarbi mecosoprāna Baibas Renertes, ērģelnieces Edītes Alpes, čellista Jāņa Rinkuļa un Latvijas Universitātes kamerkora "DeCoro" izpildījumā. Aspazijas un Raiņa dzeju lasīs Dace Umbraško un jauniešu teātra "Eksperiments" dalībnieki.

Savukārt Jūrmalas Centrālajā bibliotēkā 18. martā plkst.17 notiks literatūrzinātnieces Ausmas Cimdiņas lekcija "Dzejniece un laiks. Ieskats Aspazijas pasaulē".

Raiņa un Aspazijas vasarnīcā līdz 25. aprīlim apskatāma izstāde "Negaidīti priekšmeti Raiņa un Aspazijas bibliotēkā", kas stāsta par lietām, kuras atrastas starp grāmatu lapām dzejnieku personīgajā bibliotēkā. Grāmatās atrasto lietu ekspozīciju saturiski padziļinās mākslinieces Ievas Jurjānes radītie mākslas darbi, kas ilustrēs izstādē skatāmās tēmas, pavēstīja pasākuma organizatori.

Savukārt 25. martā plkst.18 norisināsies Aspazijas dzimšanas dienas pasākums "Sapfo un Aspazija", kuras laikā notiks tikšanās ar klasiskās filoloģijas speciālisti Ilzi Rūmnieci un dzejnieci Daigu Lapāni.

30. martā plkst.18. notiks tikšanās ar Jaunā Rīgas teātra Aspazijas lugas iestudējuma "Zalkša līgava" radošo komandu - režisori Ingu Tropu un aktieriem Regīnu Razumu, Janu Čivželi, Vili Daudziņu un Ivaru Krastu.

Ieejas maksa Aspazijas 155. gadskārtas pasākumos ir divi eiro, bet skolēniem, studentiem un pensionāriem viens eiro un 50 centi.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu