16. martā filmas “Latviešu leģions. Taisnības augšāmcelšanās” pirmizrāde (13)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Biedrības "Daugavas vanagi Latvijā" rīkotā gājiena dalībnieki latviešu leģionāru piemiņas dienā caur jauniešu veidoto karogu aleju dodas nolikt ziedus pie Brīvības pieminekļa.
Biedrības "Daugavas vanagi Latvijā" rīkotā gājiena dalībnieki latviešu leģionāru piemiņas dienā caur jauniešu veidoto karogu aleju dodas nolikt ziedus pie Brīvības pieminekļa. Foto: Lita Krone/LETA

Latviešu leģionāru piemiņas dienā, 16. martā, notiks filmas “Latviešu leģions. Taisnības augšāmcelšanās” televīzijas pirmizrāde kanālos "RīgaTV 24" un "ReTV". Filma arī skatītājiem bez dziļākām priekšzināšanām skaidro, kas bija latviešu leģions, kādos apstākļos tas radās un kādas motivācijas vadīti Otrā pasaules kara laikā latviešu puiši burtiski no skolas sola kļuva par cīnītājiem, lai stātos pretim Padomju Savienības okupantu armijai.

Televīzijas kanālā "Rīga TV24" filmas pirmizrāde notiks 16. martā pulksten 19.00, savukārt kanālā "ReTV" – pulksten 22.00.

Filmā savās atmiņās par laiku, kad no skolas puikas bija jākļūst par cīnītāju, lai stātos pretim Padomju Savienības okupantu armijai, dalās paši leģionāri un viņu mazbērni. Filmas varoņi ir atklāti, stāstot par savām jaunības dienām un ierasto dzīvi, kas līdz ar okupāciju sabruka. Viņi neslēpj savas bailes, pieredzot šausmas kara laukā un redzot aviācijas uzlidojumus Rīgai, kur aizvien atradās viņu mātes, tēvi un līgavas. Taču pāri bailēm viņi cieši uzsver savu tā laika nelokāmo pārliecību, ka arī 1943. gadā latvieši var izcīnīt brīvību savai zemei gluži tāpat, kā to latvieši bija izdarījuši pārdesmit gadus iepriekš – Latvijas brīvības cīņās.

Līdzās leģionāru atmiņu stāstiem par piedzīvoto gan Otrā pasaules karā, gan arī vēlāk – ilgajos okupācijas gados, filmā vēsturisko kontekstu skaidro vēstures zinātņu doktors Edvīns Šnore. Tomēr filmas uzdevums ir ne tikai skaidrot latviešu leģiona lomu vēsturē, bet arī radīt līdzpārdzīvojumu un veidot attieksmi par leģionāriem - patriotiem, kuriem Latvijas brīvības vārdā Otrā Pasaules karā bija jāaizstāv sava zeme svešā formastērpā.

“Filma ir piemērota skolēniem un ikvienam, kam Latvijas vēsture ir ne vien gadskaitļu, vietvārdu un personvārdu iegaumēšana, bet attieksme, vērtības un secinājumu avots šodienas dzīvei. Šī ir laba iespēja ārkārtas stāvokļa noteiktajā attālinātās mācīšanās procesā vairot jauniešu interesi un izpratni par tik nozīmīgajām Latvijas vēstures lappusēm,” tā Raivis Dzintars.

Nozīmīgi, ka ziņas par filmu jau radījušas lielu interesi vēstures skolotāju vidū, kas personīgi vērsušies pie autoriem ar lūgumu iegūt skolēniem vērtīgo materiālu demonstrēšanai un pārrunāšanai klasēs. Raivis Dzintars informē, ka filma “Latviešu leģions. Taisnības augšāmcelšanās” ar 16. martu filma būs pieejama arī internetā – viņa personīgajā Facebook lapā un Youtube kanālā. Sazinoties ar autoriem, filmu būs iespējams iegūt arī augstākā kvalitātē.

Komentāri (13)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu