Aicina vairāk atskaņot un klausīties Latvijā radītu mūziku

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: LaiPa

Ārkārtas stāvoklis valstī un piespiedu dīkstāve būtiski ietekmē arī Latvijas mūzikas nozari. Koncertdarbība, kas šobrīd nav iespējama, ir  viens no galvenajiem mūzikas nozares iztikas avotiem. Lai atbalstītu Latvijas mūziķus, Latvijas Mūzikas attīstības biedrība/Latvijas Mūzikas eksports un LaIPA aicina vairāk atskaņot un klausīties Latvijā radītu mūziku.

"Saistībā ar šo pandēmiju mēs noteikti varam runāt par ekonomisko krīzi, kas ir visaptveroša un ļoti smagi skar tieši izklaides nozari, kas vislielākajā mērā saistīta ar cilvēku apmeklējumu. Nekas mūziķim nevar aizstāt koncertu klātienē, kad tu esi uz vietas - uz skatuves, ar skaņu un gaismu aprīkojumu un publiku - tā ir pieredze, kuru var sniegt tikai koncertēšana.

Pirmo reizi savā darba pieredzē izjūtu šādas ekonomiskas sekas savai darbībai, vai šajā gadījumā - bezdarbībai.

Kā saka - mūziķi ir vajadzīgi gan kāzās, gan bērēs, gan priecīgos notikumos, un arī kara laikā. Šis ir laiks nopietnām pārdomām," saka Agnese Rakovska no grupas "Triānas parks", kuru koncerts no 27. marta tika pārcelts uz 15. oktobri.

“Grupai Very Cool People koncerti ir pārcelti Latvijā, un izmaiņas koncertēšanā visdrīzāk skars arī maijā gaidāmo turneju ārzemēs, kurā ietilpa ilgi plānotās uzstāšanās lielākajā Budapeštas džeza klubā "Opus" un koncerts Drēzdenes džeza klubā "Tonne Jazz Club". Diez vai šos koncertus varēs pārplānot, ņemot vērā, cik laicīgi uz priekšu tiek plānotas šo lielo klubu programmas. Paralēli izmantojam laiku jaunas mūzikas rakstīšanai un nevaram sagaidīt, kad atkal varēsim tikties mēģinājumos. Protams, saņemtā atlīdzība par atskaņoto mūziku ir ļoti svarīga - tā palīdz nomaksāt dažādus ar grupas uzturēšanu saistītus izdevumus, taču grupas astoņu mūziķu algām svarīgi ir koncerti. Paldies cilvēkiem par to, ka viņi ir saprotoši un mūziķus atbalstoši! Rudens, cerams, būs koncertiem bagāts!”  aktuālo situāciju ieskicē Elvijs Grafcovs no grupas Very Cool People, kuru plānotais koncerts no 28. marta pārcelts uz 14. oktobri.

Elvijs Grafcovs
Elvijs Grafcovs Foto: Jānis Škapars/TVNET

“Protams, arī mani šī brīža situācija ļoti ietekmē - atcelti ir visi plānotie pasākumi tuvākajā mēnesī, un viss liecina, ka tik ātri ierastajās sliedēs mēs neatgriezīsimies. Arī man, kā lielai daļai mūziķu, galvenie ienākumi nāk tieši no uzstāšanās, kur finansiāla stabilitāte rodas tikai no regulāras koncertēšanas. Bet šādu dzīvesveidu jau mēs izvēlamies tāpēc, ka mīlam dalīties ar klausītāju - satikties mūzikā, kopā radot ko neatkārtojamu, skaistu un patiešām būtisku! Šī saite starp mūziķi-klausītāju ir ļoti svarīga mūsu profesijas sastāvdaļa, kas dod daudz enerģijas, iedvesmu un motivāciju tālākai attīstībai. Saprotams - mēs visi esam saistīti un nevienam šobrīd nav viegli, tādēļ jo īpaši svarīgi saglabāt saikni arī laikā, kad varbūt nevaram atrasties fiziski vienā telpā, bet varam klausīties mūziku radio, pieslēgties gan sev mīļas mūzikas straumēšanai, gan kādam virtuālās vides pasākumam, šādi viens otru no sirds uzmundrinot,” pauž ģitārists Rihards Lībietis.

Latvijas Mūzikas attīstības biedrība/Latvijas Mūzikas eksports un LaIPA aicina ikvienu šajā morāli grūtajā laikā atbalstīt Latvijas mūziķus -  vairāk atskaņot Latvijā radītu mūziku radiostacijās un publiskās vietās, kas šobrīd turpina  savu ikdienas darbību! Savukārt klausītāji var atbalstīt Latvijas mūziķus, klausoties viņu skaņdarbus oficiālās mūzikas straumēšanas platformās - Spotify, Apple Music, Deezer, Google Play un citviet. 

Klausītāju interese mūzikas nozarē iesaistītajiem autoriem un izpildītājiem sniegs nozīmīgu morālu atbalstu, kā arī autortiesību un blakustiesību atlīdzību par mūzikas ierakstu publiskajiem atskaņojumiem, kas šī brīža situācijā ir neatsverams finansiāls atspaids.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu