"Neputna" vadītāja: Zuzāna atbalsts ir vienmēr bijis ieinteresēta cilvēka atbalsts (3)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: LETA

Pagājušonedēļ vēstījām, ka viens no Latvijas dāsnākajiem kultūras, īpaši mākslas mecenātiem, SIA "Alfor" valdes priekšsēdētājs Jānis Zuzāns paziņoja par aptuveni viena miljona eiro finansējuma pārtraukšanu dažādām kultūras iestrādēm. LTV raidījumā "Kultūrdeva" šis fakts apskatīts no vairākām pusēm, atsevišķi uzrunātie eksperti kritizējuši Zuzāna teikto, kas ir pausts "no varas pozīcijām" un "izdara spiedienu uz lēmumu pieņēmējiem". Mākslas grāmatu izdevniecības "Neputns" vadītāja Laima Slava "Facebook" publicējusi savu viedokli, kurā nepiekrīt raidījumā uzsāktajai "raganu prāvai" pret mecenātu.

Atgādinām, ka starp daudzajiem Zuzāna atbalstītajiem kultūras projektiem kopš 2008. gada kā nozīmīgākos var minēt "Purvīša balvu", mākslas centra "Zuzeum" izveides iniciatīvu, atbalstu grāmatu apgādam "Neputns" u.c.

"Es vēlos tikai apliecināt, ka mani dziļi aizvainoja pašreizējo grūtību gaismā izveidotā "Kultūršoka" patiesi šokējošā raganu prāva par "mecenāta patieso seju". Pēkšņi viss, kas kultūras laukā darīts līdz šim, ir krīzes apstākļos kļuvis nevērtīgs un nevajadzīgs? Pēkšņi viss, ko mediji savulaik atspoguļoja kā nozīmīgus notikumus kultūras pasaulē, ir kļuvis par atmaskojamu divkosību?" jautā Slava. "Un tas viss tikai tādēļ, ka Jānis Zuzāns publiski atzinis, ka darbību pārtraucot, uz nezināmu laiku ir pārtraukts paredzētais finansējums kultūrai?"

Viņa uzsver, ka ir tikai nedaudzas biznesa jomas, kas šajos apstākļos pelna. Neviena no tām līdz šim nav bijusi kultūras atbalstītāju lokā. 

Slava uzsver, ka Zuzāna atbalsts vienmēr ir bijis kultūras vērtību uzturēšanā patiesi ieinteresēta cilvēka atbalsts.

"Es to apgalvoju kā gluži nepopulāras jomas – mākslas pētniecībai veltītu grāmatu izdevēja. Esam maza, tā sauktā nišas izdevniecība. Tas nav un nekad nevar būt bizness. Tā nav arī skaļi izskanoša, atbalstītājam plašu publicitāti nodrošinoša joma. Mākslas grāmatas ir dārgs un laikietilpīgs produkts, un to patērētāju loks ir šaurs. Šīs grāmatas ir nepieciešamas profesionāļiem gan savu zināšanu publiskai atdošanai, gan kā pamats, izejviela pētniekiem nākotnē un galu galā – kā uzskatāma liecība par mūsu kultūras īpašo, unikālo bagātību, kas līdz ar to pieejama katram Latvijas cilvēkam. Pateicoties tekstu tulkojumiem, šie izdevumi ir izmantojami arī Latvijas kultūras vērtību propagandai pasaulē. Taču - uzsveru vēlreiz - diemžēl, nav plašs tas loks, kas to visu novērtē."

Izdevēja piemin, ka viņas izdevējdarbību atbalsta arī Valsts Kultūrkapitāla fonds, taču tas nav pietiekami.

Jānis Zuzāns
Jānis Zuzāns Foto: Kristaps Bardziņš

"Bez Jāņa Zuzāna visnotaļ iedvesmojošas piedalīšanās pēdējo desmit gadu laikā mēs nekādi nepaveiktu tādu darbu apjomu, ne arī iespētu realizēt šos izdevumus tik ilustratīvi bagātus un augstvērtīgus. Lūdzu, tas viss tagad ir jūsu rīcībā uz visiem laikiem – lietojiet! Kultūrai vienmēr vajadzēs atbalstu, valsts nekad nespēs viena to pilnībā nodrošināt. Nebūsim divkosīgi liekuļi. Novērtēsim ar cieņu un pateicību arī biznesa pasaules sniegtu atbalstu, jo īpaši tādu, kas sakņojas patiesā ieinteresētībā par Latvijas kultūras vērtībām un kultūrvides izaugsmi."

Raidījumu "Kultūršoks" iespējams noskatīties šeit

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu