Padomju mantojums: slavenākais žogs Austrumeiropā (5)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Ieva Čīka/LETA

Ikviens bijušo Padomju Savienības okupēto teritoriju iedzīvotājs atpazīs šo pelēko un bieži vien ar grafiti noklāto žogu. Lai gan Latvijā un citās bijušās PSRS republikās būtu grūti atrast kādu, kas nebūtu šo žogu redzējis, taču tikai retais zinās, kā šis neparastais arhitektūras objekts radās.

Mēdz uzskatīt, ka bēdīgi pelēkais betona žogs ar rombu tekstūru ir tikpat ikonisks Padomju Savienībā kā matrjoškas un plakāts ar puisi, kas atsakās iedzert šņabja glāzīti vakariņu laikā. Lai gan tā ir tikai siena, šis ērmīgais padomju simbols ir viens no spilgtākajiem PSRS vēstnešiem. Lūk, kādēļ šis žogs ir tik īpašs.

Ar rombiem izdaiļotā žoga autors ir krievu arhitekts Boriss Lakhmans, kas, izgatavojot vien šīs plāksnes prototipu, plūca slavas laurus un guva atpazīstamību ne tikai visā Padomju Savienībā, bet arī citviet pasaulē.  

Foto: Wikimedia Commons

Ideja par žogu radās 1971. gadā – tad PSRS pilsētplānošanas institūcijas izstrādāja rīkojumu izveidot betona žogu prototipu, kas derēs gan trokšņa mazināšanai, gan teritoriju norobežošanai. Tolaik arhitekts Boriss Lakhmans iesniedza veselus trīs projektus, no kuriem komisija izvēlējās visvienkāršāko – minimālisma stilā ieturēto romboto žogu ar oficiālo nosaukumu “Paneļu žogs PO-2”. Šā betona plākšņu žoga ražošana tika sākta 1974. gadā, vēsta portāls “Russia Beyond”.

Iemesls, kādēļ šis žogs pēcāk kļuva par diezgan bieži PSRS republiku ainavā sastopamu objektu, bija tā zemās ražošanas izmaksas un forma. Lai žogs nebūtu monotons, uz tā vidusdaļas klātie rombi rada gaismas spēli – rombu augšējās plaknes ir gaišākas, bet apakšējās – tumšas, kā arī šī neregulārās virsmas forma neļauj betona plāksnēm tik ātri nosmērēties ar sodrējiem, bet to tīrīšana ir krietni vieglāka nekā pilnīgi plakanam žogam.

Arhitekts gan ilgi nebija padomju pilsonis – Lakhmans 1981. gadā emigrēja uz Ņujorku, ASV, un tur dibināja arhitektūras firmu, kas specializējās renovācijas jomā.

Kaut arī bijušajās padomju republikās šie žogi reti kuram liekas pievilcīgs arhitektūras piemineklis vai pilsētvidi izdaiļojošs elements, Rietumos šo rakstu uztver kā abstraktu arhitektūras motīvu, kas ir manāms pat uz slavenu dizaineru radītiem apģērbiem un apaviem.

Komentāri (5)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu