Pētījums: 60% poļu nelasa grāmatas

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Ieskats "Latvijas Grāmatu izstādē 2019"
Foto: Ieskats "Latvijas Grāmatu izstādē 2019" Foto: Jānis Škapars/TVNET

Polijā vismaz seši no desmit cilvēkiem pērn nav izlasījuši nevienu grāmatu, liecina Polijas Nacionālās bibliotēkas pētījums.

Tikai 39% no poļiem 2019. gadā izlasīja vismaz vienu grāmatu, kas ir nedaudz vairāk nekā 2018.gadā, kad vismaz vienu grāmatu izlasīja 37% poļu, liecina bibliotēkas pētījums,

Grāmatu lasītāju skaits Polijā dramatiski samazinājās laikā no 2004. gada līdz 2008. gadam. Kopš tā laika lasītāju skaits bijis stabils.

Polijas Nacionālā bibliotēka secinājusi, ka cilvēki nelasa grāmatas dažādu iemeslu dēļ. Tostarp cilvēki atrod jaunus veidus brīvā laika pavadīšanai, kā arī pieaug digitālās izklaides risinājumu popularitāte.

Attīstoties komunikāciju tehnoloģijām, grāmatas vairs nav vienīgais zināšanu un informācijas avots, un tas arī ir būtisks faktors, kas ietekmējis lasītāju skaitu.

Šodien visā pasaulē tiek atzīmēta Pasaules Grāmatu un autortiesību diena, kuru Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācija (UNESCO) ieviesa 1995. gadā, lai veicinātu grāmatu lasīšanu.

"Grāmatām ir unikāla spēja gan izklaidēt, gan mācīt," norādīja UNESCO ģenerāldirektore Odrija Azulē.

"Tās ir veids, kā caur dažādiem autoriem, universiem un kultūrām izpētīt sfēras ārpus mūsu personīgās pieredzes, un veids, kā piekļūt paša iekšējā es dziļākajiem nostūriem," teikts Azulē paziņojumā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu