Austrijā plāno būvēt parku, kas līdzināsies pirksta nospiedumam

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Instagram/chrisprecht

Austrijas ainavu arhitektu birojs ir izstrādājis plānu labirinta tipa parkam, kas ļaus cilvēkiem pavadīt laiku ārā, vienlaikus saglabājot distanci vienam no otra.

Parka dizaina autori ir austriešu ainavu arhitektu biroja “Precht” arhitekti. Šis savdabīgais parks no putna lidojuma izskatīsies gluži kā pirksta nospiedums, taču tā izstaigāšana organiski liks cilvēkiem ievērot sociālo distancēšanos, kas šajā laikā ir īpaši nozīmīgs drošības pasākums. “Šis projekts sākās ar pārdomām un idejām attiecībā uz pandēmiju,” tā arhitektūras portālam “Dezeen” stāsta Kris Prehts, arhitektu biroja “Precht” dibinātājs. “Kā izskatītos un funkcionētu nākotnes parks, kurā cilvēki spētu ievērot distancēšanās noteikumus? Mums plānā bija radīt parku, kas būs aktuāls ne tikai pandēmijas laikā, bet arī pēc tās.”

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by precht (@studioprecht) on

Parku veidos vairākas takas, kuras atdalīs 90 centimetrus biezi dzīvžogi, kas nodrošinās drošu pastaigu katram apmeklētājam. Visas takas būs izvietotas gluži kā pirksta nospiedums, un tās paralēli varēs izstaigāt vairāki cilvēki vienlaicīgi.

Taku celiņus klās sarkanā granīta grants, un katra taka būs 600 metrus gara – celiņi cirlkulēs un aizvedīs apmeklētāju līdz parka vidum, kur atradīsies strūklaka, bet pēcāk vedīs ārā no parka. Katru celiņu sargās īpaši vārti – tie apmeklētājiem signalizēs, vai konkrētā taka ir aizņemta, vai tajā drīkst droši iet iekšā, tādējādi izvairoties no pūļu veidošanās parka centrālajā daļā. Katras takas izstaigāšana prasītu 20 minūtes.

Arhitekts atklāj, ka iedvesmu parkam ir smēlies no franču baroka laika un japāņu Zen dārziem. Parku ir paredzēts izbūvēt Vīnes centrā, netālu no slavenās Šēnbrunnas pils.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Chris Precht (@chrisprecht) on

Lai arī pēc tam, kad norimsies pandēmija, sociālā distancēšanās vairs nebūs tik aktuāla, šāds parks būs lieliska vieta, kur pilsētniekiem patverties no pilsētas kņadas un pabūt kādu brīdi vienam. “Esmu dzīvojis vairākās pilsētās, taču nekad tajās neesmu bijis viens. Tā ir reti sastopama pilsētas īpašība,” stāsta arhitekts, piebilstot, ka pēc pandēmijas cilvēki arvien vairāk novērtēs iespēju izolēties no pūļiem un iespēju pabūt dabas tuvumā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu