VNĪ sāk fasādes un jumta atjaunošanu vēsturiskajam Muitas namam Daugavas krastmalā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Valsts Nekustamie īpašumi/Publicitātes foto

VAS “Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ) sāks fasādes un jumta seguma atjaunošanu vēsturiskajam Muitas namam - vienai no pirmajām 19. gs. celtajām administratīvajām ēkām Rīgā, Daugavas krastmalā - Krišjāņa Valdemāra 1a.

Sakārtojot fasādi, tiks novērstas plaisas un nolietojums, saglabājot kultūrvēsturiskās ēkas autentiskumu, informē VNĪ valdes loceklis Jānis Ivanovskis-Pigits.

Atklātā iepirkuma procedūrā starp 6 pretendentiem izvēlēts saimnieciski izdevīgākais būvuzņēmējs SIA “WARSS+”, ar ko tiek slēgts līgums par 374,4 tūkstošiem eiro (bez PVN). “Plānojot ēkas atjaunošanu, lai saglabātu kultūrvēsturisko mantojumu, konsultējāmies ar Latvijas Nacionālo kultūras mantojuma pārvaldi un veicām arhitektoniski māksliniecisko izpēti.

Pēc darbu pabeigšanas greznais neogotikas stilā 19.gs. būvētais nams atgūs savu agrāko krāšņumu, priecējot Rīgas iedzīvotājus un pilsētas viesus,”

atklāj J. Ivanovskis-Pigits. Darbus plānots paveikt līdz 2020. gada nogalei. Darbi tiek finansēti no VNĪ resursiem, ieguldījumus atgūstot ilgtermiņa nomas maksas veidā.

Neogotikas stila divstāvu mūra ēka ar uzsvērtu trīsstāvu centrālā rizalīta izbūvi ar torni celta 1875.-1887. gadā pēc arhitekta Nikolaja Trusova projekta kā administratīvā ēka - Muitas nams.

Tā ir kultūrvēsturiski vērtīga ēka, kas atrodas Rīgas pilsētas vēsturiskā centra teritorijā. Nams celts tūlīt pēc Citadeles nocietinājumu nojaukšanas līdz ar Daugavas krastmalas izbūvi.

1958. gadā izstrādāts projekts ēkas pielāgošanai Ārzemju jūrnieku kluba vajadzībām, kurš tur darbojās līdz 1980. gadu beigām. Pārbūvējot telpas tika paredzēta koncertzāle, deju, kino telpas, restorāna un biljarda zāle. 1981. gadā Vanšu tilta būvniecības laikā tika nojaukti vārti pret Valdemāra ielu, jo tilta konstrukcija tika novietota ļoti tuvu ēkas sānu fasādei.

Kopumā ēka ir saglabājusies savā sākotnējā apjomā ar izteiksmīgu fasāžu kompozīciju un greznu plastisku fasāžu apdari.

Atrodoties līdzās Vanšu tiltam un Prezidenta pilij, ēka ir labi nolasāma Daugavas labā krasta panorāmā. Ēka šobrīd ir iznomāta Nodrošinājuma valsts aģentūrai, un to lieto Iekšējās drošības birojs - iestāde, kuras uzdevums ir atklāt, novērst un izmeklēt Iekšlietu ministrijas padotības iestāžu amatpersonu un darbinieku izdarītos noziedzīgos nodarījumus, tādējādi vairojot sabiedrības uzticību valsts pārvaldei.

Iekšējās drošības biroja priekšnieks Valters Mūrnieks: “Iekšējās drošības biroja ēkas fasādes atjaunošana ir ļoti gaidīts notikums, un esam gandarīti, ka jau šā gada nogalē, sagaidot biroja piecgadi, tā darbinieki, apmeklētāji un vienkārši garāmgājēji ik dienu varēs novērtēt un priecāties par šī nama cēlumu un spozmi.”

VNĪ šobrīd īsteno 118 infrastruktūras attīstības projektus apmēram 180 miljonu eiro apmērā un strādā pie 25 jaunām projektu idejām. Uzņēmums pērn Korporatīvās atbildības un ilgtspējas institūta „Ilgtspējas indeksa” vērtējumā saņēma augsto zelta godalgu un speciālbalvu par straujāko izaugsmi, kā arī iekļauts VID „Baltā saraksta” zelta līmenī. Uzņēmums dibināts 1996. gadā, tā 100% akcionārs ir Latvijas Republikas Finanšu ministrija.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu