Mākslinieka Kristo izcilākie darbi: ko atcerēsies pasaule

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: SIPA/Scanpix

No dzīves svētdien 84 gadu vecumā aizgājis bulgāru izcelsmes franču mākslinieks Kristo (Christo), kurš pazīstams ar lielformāta vides mākslas objektiem, piemēram, ietītu Reihstāgu vai karogiem rotātu Centrālparku. Lūk, ar ko vides mākslinieks paliks atmiņā pasaulei. 

Bulgārijā dzimušais mākslinieks Kristo ilgus gadus strādājis kopā ar dzīvesbiedri Žannu Klodu, kas no dzīves aizgāja jau 2009. gadā. Mākslinieku pāris bija pazīstams ar Berlīnes Reihstāga un Parīzes Jaunā tilta ietīšanu audumā, kā arī ar citām nozīmīgām instalācijām, kas bija skatāmas pasaules lielāko pilsētu iedzīvotājiem. Lūk, daži no nozīmīgākajiem Kristo un Žannas Klodas darbiem. 

Foto: Wikimedia Commons

Peldošās piestātnes, Iseo ezers, Itālija (2016)

Lai gan Žanna Kloda bija aizgājusi aizsaulē jau 2016. gadā, Kristo radīja instalāciju, par kuru pāris bija sapņojis 1970. gados. Šis ir pirmais Kristo darbs kopš Žannas nāves. 

Foto: Wikimedia Commons

Vārti, Ņujorkas Centrālparks (2005) 

2005. gadā mākslinieku pāris uzstādīja 7503 auduma paneļus viscaur Ņujorkas Centrālparkā, 37 kilometru garumā. 

Foto: Wikimedia Commons

Londonas mastaba, Serpentīna ezers, Londona (2018) 

Mākslinieks un viņa sieva bija iecienījuši mastabas trapeces formas, kas ir atrodamas Mezopotāmijas ēras arhitektūrā un Senās Ēģiptes faraonu kapenēs. Pāris bija iecerējuši radīt peldošu mastabu 1967. gadā un to novietot Mičiganas ezerā, tomēr šo vīziju Kristo realizēja viens pats, 2018. gadā. 

Foto: Wikimedia Commons

Ietītais Reihstāgs, Berlīne (1995) 

Viens no iespaidīgākajiem un atpazīstamākajiem Žannas Klodas un Kristo darbiem ir Berlīnes Reihstāga ietīšana. 1995. gada jūnijā pāris ietina vēsturisko celtni teju 100 000 kvadrātmetros polipropilēna, kas pārklāts ar alumīnija virskārtu un nostiprināts ar 15 kilometrus garu virvi. Kopumā šo neparasto instalāciju vēroja pieci miljoni cilvēku. 

Pēc mākslinieka nāves atbilstoši viņa iecerēm tiks pabeigts pēdējais darbs - "Triumfa arka. Iesaiņota". Tas būs skatāms no 2021. gada 18. septembra.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu