Padomju sanatorija, kuru Pentagons noturēja par raķešu palaišanas laukumu

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Wikimedia Commons

Krimas sanatoriju "Draudzība" uzskata par Padomju Savienības brutālisma arhitektūras paraugdemonstrējumu. Ēka no putna lidojuma līdzinās citplanētiešu kuģim - šī savdabīgā ēkas forma Aukstā kara laikā krietni samulsinājusi ASV varasiestādes. 

Cilindra formas celtne atrodas Krimas pilsētā Jaltā, kalna pakājē, ar skatu uz Melno jūru - tas ir viens no padomju arhitektūras pieminekļiem. Sanatorija "Draudzība" ir celta 1986. gadā, tās autori ir ukraiņu arhitekti Igors Vasiļevskis un Jurijs Stefančuks. Tolaik arhitektiem bija ambiciozs mērķis - radīt "paradīzi Zemes virsū". Krimas kalni, spilgti zilā jūra ar sniegbaltajām smilšu pludmalēm bija izcila vieta, kur īstenot šo sapni. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by #BRUTgroup (@brutgroup) on

Projekta īstenošanā piedalījās arī Čehoslovākijas pilsētplānotāji un būvnieki, kas rosināja ēku celt Krimas Zelta pludmalē, tomēr šis plāns tika noraidīts. Sanatorijai tika atvēlēta šaura vieta kalnos ar nogāzi 40 grādu leņķī starp pastaigu taku, pludmali un jūru. Ēkas galvenais arhitekts Igors Vasiļevskis un čehu inženieris Nodars Kančeli izstrādāja īpašu shēmu, kā balstīt ēku tā, lai celtne minimāli skartu kalna nogāzi. Arhitekti nolēma, ka ēkas smaguma centram ir jāatrodas uz klints, bet to balstīs trīs masīvi dzelzsbetona pāļi. Lai ēka atrastos līdzsvarā, uz cilindra formas ēkas jumta tika izbūvēti trīs mazāki tornīši jeb augšējie stāvi, kas līdzinās pulksteņa mehānismam. Rezultātā ēka rada minimālu spiedienu uz kalnu un augsni, tādējādi mazinot nogrūšanas risku. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by LoftDesigne (@loftdesigne.world) on

Piecu stāvu cilindra ēkā ir ierīkoti 400 apartamenti, kas izkārtoti ap ēkas riņķa līniju tā, lai katram viesim pavērtos fenomenāls skats no balkona. Jumta stāvā sanatorijas viesi varēja doties pastaigā pa terasi. Jumta pašos augšējos stāvos atrodas restorāns, taču no interjera viedokļa cirkulārais hotelis var lepoties ar milzīgu vestibilu, kur vēl ir saglabātas pagājušā gadsimta modernisma interjera detaļas. Mūsdienās sanatorija ir pārtapusi par viesnīcu "Karpati".  

Kad savdabīgā sanatorija vēra durvis, to satelītos ievēroja arī ASV varasiestādes - laikraksts "Los Angeles Times" vēsta, ka dīvainās formas nams pamatīgi esot izbiedējis Pentagona darbiniekus. Vērojot sanatoriju satelīta uzņemtajos attēlos, amerikāņi nodomāja, ka Krimā ir tapis jauns krievu raķešu palaišanas laukums. 

CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu