Austrālijā taps augstākais koka hibrīdtornis (2)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video

Sidneja jau drīzumā kļūs par vienu torni bagātāka, turklāt šis tornis nebūt nebūs ierastais stikla debesskrāpis. Ēka būs pilnībā celta no koka konstrukcijām un to darbinās atjaunojamā elektroenerģija, vēsta portāls "CNN".

''Nujorkas arhitektu birojs "BVN" nācis klajā ar paziņojumu, ka jau 2015. gadā, blakus Sidnejas centrālajai stacijai būs gatavs pasaules augstākais koka debesskrāpis - hibrīds. Koka un tērauda konstrukciju celtne sastāvēs no 40 stāviem un apzaļumotām jumta terasēm vairākos stāvos. Savdabīgais nams tiek būvēts austrāļu tehnoloģiju uzņēmuma "Atlassian" vajadzībām. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Eckersley O'Callaghan (@eocengineers) on

180 metrus augstā koka augstceltne pilnībā darbosies no atjaunojamās elektroenerģijas - tās fasādi daļēji klās saules paneļi, kas saražos taisni tikpat elektroenerģiju, cik tā patērēs. Arhitektu birojs "BVN" preses relīzē skaidro, ka Sidnejas koka torņa celtniecības procesā tiks radīts par 50% mazāk oglekļa izmešu nekā tāda paša izmēra debesskrāpjiem, kas būvēti no tradicionālajiem materiāliem. Savukārt, kad ēka būs pabeigta, tā patērēs par 50% mazāk elektroenerģijas nekā tāda paša izmēra celtnes. Uzņēmums plāno elektroenerģijas patēriņu samazināt ar pārdomāta arhitektoniskā dizaina palīdzību, proti, ēka tiks būvēta tā, lai iekštelpās būtu pēc iespējas vairāk dabīgais apgaismojums un taktiski izplānota dabīgās ventilācijas sistēma. Dabīgi apgaismotas telpas un atvēsināts gaiss samazinās nepieciešamību pēc mākslīgā apgaismojuma un kondicionieriem. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Eckersley O'Callaghan (@eocengineers) on

Debesskrāpja struktūru veidos koka "skelets" jeb masīvas krusteniski līmētas koksnes konstrukcijas, kuras papildus no fasādes puses nostiprinās tērauda rombu režģis. Arhitektu birojs "BVM" skaidro, ka masīvas koka konstrukcijas ir uzskatāmas par būvniecības nākotni - koka debesskrāpji drīz vien aizstās dzelzsbetona stikla paneļu būves. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BVN (@architecturebvn) on

Jaunā "Atlassian" ēka spēs uzņemt 25 000 darbiniekus un tā būs 40 stāvus augsta. Patlaban augstākais koka debesskrāpis ir Mjosas tornis Norvēģijā, kas ir 18 stāvus augsts.  

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu