Bijušais Rīgas domes priekšsēdētājs uzskata, ka koncertzāle varētu atrasties RTU vietā Kaļķu ielā (1)

CopyDraugiem X Whatsapp
Kaļķu iela 1
Kaļķu iela 1 Foto: Google Street View

Potenciālā Rīgas koncertzāle varētu atrasties Kaļķu ielā 1, kur pašlaik darbojas Rīgas Tehniskā universitāte (RTU), pauda bijušais Rīgas domes priekšsēdētājs un domes ārkārtas vēlēšanās startējošais Oļegs Burovs (GKR).

Politiķis uzskata, ka Rīgā ir nepieciešama mūsdienīga koncertzāle, taču par tās atrašanās vietu ir vajadzīga profesionāļu - arhitektu un pilsētplānotāju diskusija.

"Pašvaldībai piederošā ēka un zeme Kaļķu ielā 1, kuru patlaban izīrē RTU, manuprāt, būtu laba vieta potenciālajai koncertzālei, un es labprāt uzklausītu ekspertu viedokļus par šo priekšlikumu," pauda Burovs, piebilstot, ka RTU iekārto savu studentu pilsētiņu Ķīpsalā un arī rektorātam, kas atrodas Kaļķu ielā, būtu ērtāk atrasties tur.

Patlaban pašvaldība izīrē ēku RTU par simbolisku cenu - vienu eiro gadā.

"Šī atrašanās vieta koncertzālei der no vairākiem aspektiem. Pirmkārt, tur ir pietiekami liels zemesgabals, kas atrodas pašvaldības īpašumā.

Ēka Kaļķu ielā 1 ir celta 1959. gadā, ir pašvaldības īpašums un tai nav arhitektūras pieminekļa statuss.

Otrkārt, blakus, Strēlnieku laukumā, atbilstoši teritoriālajam plānojumam ir iespējams izbūvēt plāšu autostāvvietu. Treškārt, upes pretējā krastā, pa diagonāli atrodas Nacionālā bibliotēka, un abas ēkas, atrodoties uz vienas ass, veidotu loģisku kultūras objektu saspēli," komentēja politiķis.

Viņš uzskata, ka koncertzāles atrašanās Kaļķu ielā 1 dotu impulsu arī izmaiņām visā 11. Novembra krastmalā. "Esmu šo ideju apspriedis ar vairākiem arhitektiem un pilsētplānošanas speciālistiem, kuri atzina, ka šai vietas ir labs potenciāls un par to ir vērts izvērst diskusiju," apgalvoja bijušais pilsētas mērs.

RTU ēka Rīgā, Kaļķu ielā 1 celta 1959. gadā pēc Tilmaņa projekta. Tā atrodas Rīgas pašvaldības īpašumā, SIA "Rīgas nami" valdījumā. Ēkas kopējā platība ir 10 653 kvadrātmetri, apbūves laukums 2111 kvadrātmetri, zem celtnes atrodas plaši pagrabi. Ēka saistīta ar septiņiem zemesgabaliem ar kopējo platību 10420 kvadrātmetri, pieci no tiem ir pašvaldības īpašumā, viens - RTU.

Jau vēstīts, ka valdība apstiprinājusi nacionālās koncertzāles projekta attīstību Elizabetes ielā 2, kur kādreiz atradās Latvijas Padomju Sociālistiskās Republikas Komunistiskās partijas Centrālkomiteja, vēlāk - "Pasaules Tirdzniecības centrs".

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu