Okupācijas muzejs sabiedrībai tiks nodots gada beigās

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Edijs Pālens/LETA

Strēlnieku laukums Vecrīgā jau līdz gada beigām pārvērtīsies līdz nepazīšanai. Noslēgumam tuvojas konstrukciju izbūve Okupācijas muzeja kompleksam.

Plānots, ka gada nogalē, līdztekus jaunajai Okupācijas muzeja ēkai – “Nākotnes namam” – Strēlnieku laukumā, uz Daugavas pusi sliesies arī iespaidīgs memoriāls padomju okupācijas upuriem.

Staigājot pa būvobjektu – šobrīd nekas neliecina, ka rekonstrukcijas darbi varētu tik pabeigti šogad. Taču par muzeja rekonstrukciju atbildīgie Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) norāda, ka paveikts ir daudz – par 90% pabeigta vēsturiskās muzeja ēkas siltināšana. Šomēnes sāks fasādes apšūšanu ar granīta plāksnēm.

VNĪ valdes priekšsēdētājs Rihards Griškevičs TV3 ziņām norāda: “Mēs redzēsim pilnībā jaunotu Okupācijas muzeju ar atjaunotām fasādes plāksnēm, paplašināto apjomu – “Nākotnes nama” piebūve, redzēsim pilnībā atjaunotu Strēlnieka laukumu un padomju okupācijas upuru memoriālu, kas tiks uzbūvēts šajā vietā un piešķirs pavisam citu dzīvību esošajam laukumam.”

Atbilstoši arhitekta Gunāra Birkerta skicēm ēkas vecā daļa tiks saglabāta tumšos toņos, simbolizējot pagātni, savukārt ēkas jaunā daļa būs gaišos toņos, simbolizējot tagadni, vienlaikus līdzās muzejam tiek veidots memoriāls Padomju okupācijas upuriem, kas solās būt iespaidīgākais Eiropā.

“Projekts ir izaicinošs, it īpaši izaicinoša ir sarkanā siena, kas mums ir jārealizē bez šuvēm. Šāds projekts Eiropā nekur nav realizēts, tāpēc viņš ir tiešām izaicinošs gan būvniekam, gan matricu piegādātajam, šobrīd esam jau uzbetonējuši paraugsienu, piektdien būs ļoti interesanta diena – būs jāskatās, vai viss būs izdevies. Būs ļoti iespaidīgs un tehnoloģiski sarežģīts piemineklis, ko varēs jebkurš apskatīt,” norāda projektu daļas vadītājs Māris Slaidiņš.

Pērnvasar atklājās, ka vēsturiskās ēkas nesošās konstrukcijas nestspēja ir nepietiekama, tādēļ būvniekiem bija jāveic siju un kolonnu stiprināšana. Tas gan neesot kavējis rekonstrukcijas darbus. VNĪ norāda, ka arī pandēmija nav ietekmējusi darbu un ilgi gaidītais Okupācijas muzejs sabiedrībai tiks nodots gada beigās.

VNĪ valdes priekšsēdētājs informē: “Pašlaik Okupācijas muzeja konstrukciju izbūve ir noslēgumu fāzē, un šobrīd mēs esam uzsākuši darbus iekštelpās, iekštelpu sagatavošanai, ir pabeigti siltināšanas darbi. Būvnieks ir uzņēmis papildu tempus, kāpina darbinieku apjomu, kas tiek pieslēgti darbiem, mēs skatāmies optimistiski, ka gan ēka, gan Strēlnieku laukums tiks nodots lietošanā līdz gada beigām.”

Iecere par muzeja atdzimšanu pēc pasaulslavenā arhitekta Gunāra Birkerta projekta dzima jau 2004. gadā, taču naudu valdība piešķīra desmit gadus vēlāk. Projektu gan arī asi kritizēja, galvenokārt par to, kā mainīsies padomju gados būvētā ēka un tai piegulošais laukums. Latvijas Okupācijas muzeja pārbūve un padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla kompleksa izveide izmaksās 8,9 miljonus eiro.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu